Instagram ne zaman düzelir 2024? Instagram erişim engeli ne zaman kalkar?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) dünyaca popüler sosyal medya platformu Instagram'a 2 Ağustos 2024 Cuma günü erişim engeli getirmesi ardından akıllara, "Instagram ne zaman düzelir 2024? Instagram erişim engeli ne zaman kalkar?" soruları geldi. İşte konuya dair güncel bilgiler

Instagram ne zaman düzelir 2024? Instagram erişim engeli ne zaman kalkar?
Instagram ne zaman düzelir 2024? Instagram erişim engeli ne zaman kalkar?
GİRİŞ 10.08.2024 09:19 GÜNCELLEME 12.08.2024 08:59
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

BTK 2 Ağustos 2024 Cuma günü sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirdiğini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun site bilgileri sorgula ekranında Instagram'a erişim engeli kararının alındığı bilgisi paylaşıldı. Hatta bu kararın instagram'ın "katalog suçlar" olarak belirtilen düzenlemeye uymadığından ötürü erişim engelinin getirildiği ifade edildi. Peki, Instagram ne zaman düzelir 2024? Instagram erişim engeli ne zaman kalkar?

INSTAGRAM NE ZAMAN DÜZELİR 2024?

Instagram uygulamasının ne zaman düzeleceğine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Yetkililer sosyal medya platformu Instagram'a yapılan engelin ne zaman kaldırılacağının platformunda tutumuna bağlı olduğunu belirtti. 

CNBC-e'ye konuşan bazı kaynaklar Instagram'ın Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası paylaşımlara getirilen engeller sebebiyle bu kararın alındığını belirtti.

Instagram'ın katalog suçlar düzenlemesine uymamasından ötürü erişim engeli getirildi. Bu yaptırımın kaldırılması için bir süre belirlenmedi ancak Instagram'ın alacağı karar ile bu durum değişebilir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu

EKSİKLİKLER GİDERİLDİKTEN SONRA ERİŞİM ENGELİ KALKACAK

Bakan Uraloğlu, eksikliklerin giderildikten 1 saat sonra erişim engelinin kaldırılacağını belirterek, "Instagram'da yaşanan erişim engeliyle ilgili, "Vatandaşımızın hissiyatını doğru yönetmeye çalışıyoruz. Biz iletişim halindeyiz. Türkiye temsilcisi olan ilgili ile beraber, arkadaşlarımız görüşme halinde. Net bir şekilde hasasiyetlerimiz belli, oradaki eksiklikler belli, o eksiklikler giderildiği an 1 saat sonra kaldırmış olacağız. Herkesin kanunlara uymasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

"BURASI BAĞIMSIZ BİR ÜLKE"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen yasak hakkında konuştu. Bakan Uraloğlu, katalog suçlardan dolayı uyarıldıkları halde gerekli karşılığı alamadıklarını belirterek, "Bizim istediğimiz belli kanunlar mevzuatlar var. Uyarılara rağmen bazı problemler görüyoruz. Katalog suçları kapsamında kendilerini uyardık. Ancak gerekli karşılığı bulmadığımız için erişim engeli getirdik. Bu bahsedilen aksaklıklar ve kanunumuza uymayan tarafları yerine getirdikleri zaman biz de gerekli işlemleri yaparak erişim yasağını kaldırmış olacağız. 

Biz iletişim halindeyiz Instagram Türkiye Temsilcisi ile. İlgiliyle arkadaşlarımız görüşme halinde. Hassasiyetlerimiz belli, o eksikleri giderdikleri an, diyelim ki bir saat sonra o engeli kaldırmış olacağız. Burası bağımsız bir ülke. Kanunları, kuralları olan bir ülke." dedi.

SÜREÇ UZAYABİLİR

Instagram’a erişim engelinin ne zaman kaldırılacağının Meta’nın tutumuna bağlı olduğu söyleniyor. Sorun yaratan içeriklerin kaldırılması durumunda Instagram’a erişimin kısa sürede sağlanacağı kaydediliyor. Aksi takdirde, BTK’nın tedbir niteliğindeki kararın sonrasında, Instagram’a erişim engeliyle ilgili mahkeme kararı çıkarılması, erişim engeli ile ilgili sürecin uzayacağı anlamına geliyor.

 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN INSTAGRAM AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Instagram hakkında yaptığı açıklamanın tamamı şu şekildedir:

"Savcımıza ve ailesine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu tip olaylar hoş olaylar değil. Kime yapılırsa yapılsın kabul edilmemesi gerekiyor. Gerekli kararı verecek olan yargı makamları. Baştan teyit etmeden tek taraflı olayı sunmamak gerekiyor. Sonradan özür dilemek gerekiyor. Basın açısından tatsız bir durum. Kabul edilemez, soruşturma sürüyor.

BTK'nın yetkileri var. 2007'de yürürlüğe girdi, 2020'de de önemli değişiklikler yapıldı. Herkesin görevleri var. BTK'nın yetkileri çerçevesinde gerçekleştirilen bir durum. Öncelikle yayının çıkarılması ile ilgili bildiriyor. Şu anda BTK'nın gerekçeleri ilgili sosyal medya kurumuna iletildi. BTK'nın yayını durdurma yetkisi var. İnternette suç işlenmesine yönelik bir görev varsa bunu devlet yapmak durumunda. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti herkes kurallara uyacak. İnstagram'ın açılması ile ilgili durumun olmadığını söyledi sayın Ulaştırma Bakanı. Yargımız kararları verecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği husus çok önemli. Heniye'nin öldürülmesi konusunda başsağlığı dileyen vatandaşlarımızın paylaşımlarına engel konuldu. Bu basın özgürlüğüne sığar mı? Siz sosyal medya şirketi olarak bazılarına izin verip, bazılarına izin vermeyeceksiniz. O zaman özgür bir ortam değilsiniz demektir. Siz basın özgürlüğüne inanıyorsanız o zaman o paylaşımların engellenmesine de karşı çıkmanız lazım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hassasiyetlerine de uygun yayın yapmak durumundasınız. Siz bir sosyal medya şirketi olarak kazanç sağlıyorsunuz."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın

AK PARTİ'DEN INSTAGRAM AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, CNN Türk'te Instagram platformunda dair konuşmasında mecraların kısıtlanmasından dolayı böyle bir kararın alındığını belirterek, "Bu mesele uzun süredir Türkiye'de tartışılıyor. Instagram sosyal medya tartışmasından uzak değil. Mesele daha geniş. Mecraların kısıtlanması arzu ettiğimiz şeyler değil. İfade özgürlüğü gibi kavramlar üzerinden konuşuluyor ama meselenin yanlış yerinden tutuluyor. Herhangi bir mecraların çoğu ABD merkezli. Türkiye'den çeşitli kazançlar elde ediyorlar." dedi.

TÜRKİYE'NİN KURALLARINA UYMAK ZORUNDALAR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu şirketlerin hukukuna saygılı iş yapmaları gerekiyor. İnternet söz konusu olunca iş iletişim özgürlüklerinden konuşulurken hukukun uyup uyulmadığı bir kenarda tutuluyor. Türkiye'nin herhangi bir mecra ile alıp veremediği olamaz. Şirketlerin de Türkiye'nin kurallarına uyması gerekir. Diğer sektörlerdeki şirketlerde olduğu gibi sosyal medya mecraların da aynı titizliği bekliyoruz. Nasıl ABD'nin İngiltere'nin kurallarına uymak zorundalarsa burası bir muz cumhuriyeti değil Türkiye kurallarına da uymak zorundalar. Bu bir ülkenin temel prensibidir. 

Benzer kaygıları İngiltere'de de görebilirsiniz. Birkaç gündür kanallarda veriliyor. Yalan haberler üzerinden kamu düzeninin bozulduğu ve İngiltere'nin bunu takip edeceğine dair haberleri veriyorsunuz. Orası söz konusu olunca soru yok ama Türkiye söz konusu olunca istediğimizi yaparız yaklaşımı olursa burası da egemen bir devlet. Türkiye'nin de kanunları var buna karşı tedbirler alır. Pozitif ilerlemeler kaydediliyor. Kuralsız alanlarından vazgeçmek istemiyorlar. Müzakerelerin olumlu sonuçlanacağını, kurallara uyacağını taahhüt edeceğini ve böylelikle kısa sürede açılacağını düşünüyorum."

INSTAGRAM AÇILDI

Instagram 10 Ağustos 2024 Cumartesi günü açılmıştır.

KATALOG SUÇLAR NEDİR?

Instagram'a getirilen erişim engeli sonrası katalog suçlar gündeme geldi. Katalog Suçlar kısaca 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda bazı koruma tedbirlerinin uygulanabileceği sınırlı sayıdaki suça denilmektedir.

Katalog suçlar şu şekildedir;

  • Soykırım ve İnsanlığa Karşı Suçlar

  • Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti

  • Kasten Öldürme

  • Kasten Yaralama ve Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Kasten Yaralama

  • İşkence

  • Cinsel Saldırı

  • Çocukların Cinsel İstismarı

  • Hırsızlık ve Yağma

  • Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti

  • Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma

  • Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar

  • Düşmanla İşbirliği Yapmak

  • Devlete Karşı Savaşa Tahrik Düşman Devlete Maddi ve Mali Yardım

  • Cumhurbaşkanına Suikast ve Fiilî Saldırı

  • Silah Kaçakçılığı Suçları

  • Banka Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Diğer Mensupları Tarafından  İşlenen Zimmet Suçu

  • Kasten Orman Yakma Suçu

  • Kültür ve Tabiat Varlıklarını Haksız Olarak Yurtdışına Çıkarma Suçu

  • Kaçakçılık Suçlarının Tamamı Sağlık personeline yönelik işlenen kastan yaralama suçu

İbrahim Turna Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com bünyesinde SEO Editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 62
  • Vatansever 4 hafta önce Şikayet Et
    Hükümetimizin yanındayız bubulkenin kanunlarına uyulmadikca saygı duyulmadıkca izin verilemsin hep kapalı kalsin
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    İnşaallah hiç açılmaz
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Sakın açılmasın birde tiktok kapansın
    Cevapla
  • cengiz han 1 ay önce Şikayet Et
    Simdi sira tiktok'ta
    Cevapla
  • cengiz han 1 ay önce Şikayet Et
    Hic acilmasin
    Cevapla
  • Hande 4 hafta önce Şikayet Et
    Arkadaşlar kullanmak istemeyen kullanmasın kişilerin Özgür iradesi var kendi adınıza yazarsanız sevinirim lütfen istikramı erijime açılsın lütfen rica ediyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'TSK personeli Cumhurbaşkanı Erdoğan'a selam vermiyor' iddiasına yalanlama
Rusya ve Türkiye destekliyordu, İran'da büyük panik: Uyarıyoruz, ağır sonuçları olacak...