Teknoferans ve iletişim
Kanal7 Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak, teknoferans ve iletişimdeki tehlikeleri anlatan dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Günümüzde iletişimin hızı ve önemi her geçen gün artsa da etkilerinin neler olduğu konusu tam olarak anlaşılmasa da bilinmezliğini koruyor.
Tarih boyunca iletişim çeşitli metot ve yöntemlerle yapılmış insanlar bir şekilde bu ihtiyaçlarını günümüzde olduğu kadar hızlı ve mükemmel yapamasa da asgari olarak yapabilmiş. Modern şekilde yapamasa da bunun olumsuz etkilerini pek de yaşamadığını görebilmekteyiz.
Elbette iletişim modern dünyadaki etkileri ve faydaları yadsınamaz. İletişimsizlik çeşitli sorunları meydana getirse de kimi zaman eksik iletişimin olumlu yanlarında düşünebiliriz. Yoğun ve sürekli iletişimin bizlere sağladığı imkanlar güvenli konforlu yaşamın keyfini yaşatsa da tersi halinde kim bilir belki de mutluluğun bizden uzaklaşmasına da neden olabilir.
İletişimin hızı yoğunluğu ve sürekliği iyi gözükse de fizikteki interferans benzeri etkilerini de anlamaya çalışmalıyız. Misal bir iletişim mecrasının ya da tekniğinin bireyleri ya da toplulukları bilerek ya da isteyerek akamete, kısmi yada toptan etkilemeye yada zayıflatmaya başlaması tüm ilişkileri yöneten onlara iletişim zemini sağlayan iletişim araçlarındaki bu zafiyet bireylerin hayatını zorlaştıracak yada tehlikeye düşüreceğini kabul etmeliyiz
Bir an için bu iletişimin bireyler ve topluluklar arasında zayıflaması bozulması tamiri imkânsız sonuçlara yol açabilecektir. Bu nedenle bu iletişimi sağlayan platform ya da teknik araçların sağlamlığı, sürekliliği ve işleyişi her an denetlenmelidir.
Teknoferans ve etkilerinin toplumları direkt etkilemesinin yansıra birey ve ebeveynleri de yakından ilgilendirmektedir. İletişimin bozulması, kısmen azalması yada anlaşılmasının engellenmesi hem toplumu hem de aileye ciddi zararlar vereceğini kabul etmeliyiz.
Frekansın interferansı nasıl cihazların çalışmasını ve ilişikli diğer sitemlerin çalışmasına olumsuz etkiler meydana getiriyorsa ayni şekilde Teknoferans sosyal alanlardaki etkisi yadsınamaz bu cihazların interferansı kolayca preset değerlerine çekilerek yada fine tuning ile kolayca giderilebilirken, sosyal alandaki iletişimin interferansı maalesef kolayca giderilemiyor.
Teknofreansa günümüzden anlamlı örnekleri verebiliriz birey yada kişilerin birlikte olduğunda küçük ve orta ölçekli mavi ekranlı cihazlardan kendilerini kurtaramaması ve sıklıkla birey cihaz ilişkisini, birey birey iletişimine tercih etmesi sürekli bu cihazları kontrol etmeleri, kendilerini sanal ortama teslim etmelerini görmüyor muyuz?
Bu kontrol dışılık evde, işte, sosyal alanlarda, toplantılarda, hülasa akla gelebilecek her ortam ve şartta çevre umursanmadan sanal iletişim ve teknoferans etkileri bireyler arasında yaşanmaya devam ediyor.
İşte bu da bir teknoferansın sonucunu oluşturuyor. Yakın gelecekte, iletişimin yerine sanalın tercih edilmesiyle ilişkilerin zayıflamasının kaçınılmaz hale geleceğini söyleyebiliriz.
Ayni durum aile içinde ebeveyn ve çocukları arasında da her geçen gün ne yazık artarak devam etmektedir. Aile ve toplum sağlığı için bu zararlı enterferansın durdurulması kurallara bağlanması birey ve toplumsal iletişim için vaz geçilemez olmalıdır.
Toplumları ve ülkeleri yöneten regülasyonlar ve ilgili birimlerin bu konuda etkili tedbirleri zaman geçirmeksizin hayata geçirmelidir.
Bunun güncel örnekleri ,Emmanuel Makron, talebi üzerine Fransa parlamentosunda görüşülmeye başlaması özellikle çocuk ve genç yetişkinler üzerindeki tehlikenin ciddiyetini gözler önüne sermektedir. https://www.theguardian.com/world/2024/apr/30/stop-children-using-smartphones-until-they-are-13-say-french-experts-in-report
Ayni şekilde ülkemizde de benzer tedbirlerin zaman geçirilmeksizin konuşulması etkili tedbirlerin alınması gerektiğini talep etmeliyiz.