Çelik Kubbe nedir, ne işe yarar? ASELSAN Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi özellikleri

ASELSAN tarafından geliştirilen ve tüm Türkiye'yi havadan gelecek saldırılara karşı koruyacak olan bütünsel hava savunma sistemi Çelik Kubbe nedir, ne işe yarar? İşte Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi özellikleri…

GİRİŞ 21.08.2024 09:11 GÜNCELLEME 21.08.2024 09:11
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Türkiye’yi savunma alanında güçlendirecek yerli ve milli proje “Çelik Kubbe Projesi” detaylı bir şekilde değerlendirilmeye alındı. Peki, Çelik Kubbe nedir, ne işe yarar? İşte  Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi özellikleri…

ÇELİK KUBBE NEDİR?

Çelik Kubbe, hava savunma sistemleriyle donatılan bir koruma kalkanıdır. Projede, katmanlı hava savunma sistemleri ve silahlar bir ağ yapısı altında entegre olarak çalışacak.

Çelik Kubbe, yapay zeka ile birlikte karar vericilere etkili ve hızlıca bilgi sunması için hazırlanıyor.

Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak olan Çelik Kubbe, bünyesinde çok sayıda hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı bulunduracak.

Çelik Kubbe'nin sistemini temel olarak Gök Vatan'ın dört tarafını kapsayacak şekilde bir güvenlik katmanları gibi düşünebiliriz. Temel amacı, katmanlar halindeki sistemde en alçak mesafeden başlayıp en yükseğe varana kadarki tehditleri karşılayabilmektir.

ÇELİK KUBBE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ

ASELSAN tarafından geliştirilen Çelik Kubbe, çeşitli hava savunma sistemlerini entegre (birbirleriyle bağlantılı) bir şekilde çalıştırmaktadır. Bu sistemler arasında KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi önemli savunma sistemleri yer alıyor. 

Çelik Kubbe, teknolojisiyle birlikte ortak hava resmi oluşturarak tüm Türkiye'nin korunmasını sağlayacak ve görüntülerin gerçek zamanlı olarak harekât merkezine iletecek. Yapay zeka desteğiyle birlikte karar vericilere daha etkili ve hızlı bir şekilde bilgi verilecek.

TÜRKİYE’DE DEMİR KUBBE VAR MI?

İsrail’in hava savunma sistemi olarak kullandığı Demir Kubbe, Türkiye’de mevcut değildir. Çelik Kubbe projesi ile Türkiye, kendi ihtiyaçlarına uygun yerli ve milli teknolojilerle hava savunma sistemini üretmeyi amaçlıyor.

ÇELİK KUBBE’NİN İLK ADI NE OLMUŞTU?

Çelik Kubbe Projesinin ilk adı “Gökkubbe” olarak düşünülüyordu. Fakat 6 Ağustos 2024 Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan toplantının ardından projenin adı “Çelik Kubbe” olarak değiştirilmiştir.

KORKUT Hava Savunma Top Sistemi

TESTLER BAŞLADI

Çelik Kubbe Sistemi için geliştirme aşamaları devam ederken, aynı zamanda da test faaliyetleri başladı. Bu doğrultuda KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile C-RAM (Roket, topçu, havan mühimmatına karşı hava savunma) görevlerini gerçekleştirmek için kritik kazanım elde etti.

2016'dan beri TSK tarafından aktif olarak kullanılan KORKUT Hava Savunma Top Sistemi, ASELSAN tarafından geliştirildi. Katmanlı hale gelen sistemi ile birlikte C-RAM adındaki top, havan ve roket tehditlerine karşı güçlendi.

Çelik Kubbe Sistemi içerisinde bulunacak KORKUT'un, C-RAM görevini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği doğrulandı.

SİPER

ÇELİK KUBBE'DE HANGİ SİSTEMLER OLACAK?

ASELSAN'ın ürettiği Korkut, Gökberk, Şahin, Göker, İhtar ve SUNGUR Çelik Kubbe'nin ilk kısmında bulunacak.

Uzun menzilli savunma sistemleri katmanların en üstü kısmında yer alıyor. Bu alan için mesafenin 15-30 km aralığında, menzilinde 60 kilometrenin üzerinde olduğu biliniyor. Burada asıl iş SİPER'e ait olacak.  

Yerli ve milli geliştirilen uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER'in bu yıl TSK'nın envanterine gireceği biliniyor. İlk aşamada 100 km menzilli SİPER Ürün-1 sahalara inecek. Ardından menzili artırılan SİPER-2'yi göreceğiz. Son olarak SİPER-3 ile bu alan taçlandırılacak.

BİRBİRLERİYLE BAĞLANTILI OLACAK

Çelik Kubbe'de yer alacak bu sistemler Türkiye’nin farklı noktalarındaki radar ağlarına entegre olacak. Yalnızca bununla kalmayıp aynı zamanda hem radarlarla hem de birbirleriyle eş zamanlı haberleşecek. Böylelikle tüm bu süreçler tamamlandığı vakit Ankara hava savunmasının uzun yıllardır beklediği entegrasyon sağlanmış olacak.

Savunma Sanayii Başkanı Görgün

SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANI GÖRGÜN'DEN AÇIKLAMA

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'den "Çelik Kubbe" açıklaması:

"Yerli ve milli projemiz Çelik Kubbe, savunma sistemlerimizde tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ altyapısı altında birbirleriyle entegre çalışmasını, ortak hava resminin oluşturulmasını, gerçek zamanlı harekat merkezine ulaştırılmasını ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin edecektir"

SSB Başkanı Görgün'den 'Çelik Kubbe' açıklamasıSSB Başkanı Görgün'den 'Çelik Kubbe' açıklaması

YÜKSELEN TÜRKİYE'NİN GÜÇLENEN YILDIZI

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, alınan önemli kararlardan birinin de "sistemler sistemi" olarak geliştirilecek Çelik Kubbe olduğunu belirterek, "Yerli ve milli projemiz Çelik Kubbe, savunma sistemlerimizde tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ altyapısı altında birbirleriyle entegre çalışmasını, ortak hava resminin oluşturulmasını, gerçek zamanlı harekat merkezine ulaştırılmasını ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin edecektir. Çelik Kubbe, ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve MKE gibi firmalarımızın ortaklaşa çalışmalarıyla yürütülecek. Bizler Türk savunma sanayii olarak milletimizin ve devletimizin desteğiyle, ilerleyen dönemde daha da yüksek azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz, yerli ve milli teknolojiler kullanarak faaliyetlerimizi artan azim ve kararlılıkla yürüteceğiz, Yükselen Türkiye'nin güçlenen yıldızı olacağız." dedi.

İbrahim Turna Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com bünyesinde SEO Editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 74
  • Vatansever 1 ay önce Şikayet Et
    Bir şeye de sevinin be gafiller! Bu yapılan sistem sıradan bir hava savunma sistemi değil! Uzaydan bile gelebilecek her hangi bir silahı bile engelleyecek süper bir sistem. İsrail BOP projesini adım adım uyguluyor sırada Lübnan İran surıye ve bizim güneydoğuya da gelecek haberiniz varmı senin pahalılık dediğin şey suni enflasyon hepsi siyonistlerin oyunuAmaç reisi devirmek aç gözünü.
    Cevapla
  • °°° 1 ay önce Şikayet Et
    Çok şükür başarılı olur inşallah. Biraz geç oldu ama olsun. Chp olsa hiç olmazdı. Ne zaman biter acaba?
    Cevapla
  • insanlık 1 ay önce Şikayet Et
    Maşaallah, Rabbim tamamına erdirsin, inşaallah. Bazı şeylerin detayını vermesek, açık etmesek daha iyi olacak.
    Cevapla
  • Kadir 1 ay önce Şikayet Et
    1 kilo fındık 600 lira olmuş sen çelik kubbe diyorsun yalakacılıkta sizin elimize su dökemez kimse... Bu arada Gabar ne oldu Gabar?
    Cevapla
  • Yakup 1 hafta önce Şikayet Et
    Savaş çıkarsa bize füze atarlarsa sen fındık yersin ne biçim bir halkız anlamıyorum biz hoşaf sıyuyuyla aldımız savaşlar bitti gözünüzü açın Allah aşkına
    Cevapla
  • Kızılelma 1 ay önce Şikayet Et
    Ülkemiz adına hayırlı uğurlu olsun inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Narin Güran soruşturmasında yeni gelişme: Jandarma itirafçıyla köyü geziyor
Mersin’e askeri tersane: Türkiye için stratejik zorunluluk