Kriptoloji nedir, ne işe yarar? İşte MİT örnek kriptoloji soruları ve cevapları

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), kısa süre önce resmi internet sitesinde örnek kriptoloji sorularının cevaplarını yayınladı. Klasik şifreleme yöntemi "Caesar" ve "Route" sistemleriyle hazırlanan 5 sorunun cevabı belli oldu. Peki, Kriptoloji nedir, ne işe yarar? İşte MİT örnek kriptoloji soruları ve cevapları

Kriptoloji nedir, ne işe yarar? İşte MİT örnek kriptoloji soruları ve cevapları
Kriptoloji nedir, ne işe yarar? İşte MİT örnek kriptoloji soruları ve cevapları
GİRİŞ 08.08.2024 11:49 GÜNCELLEME 08.08.2024 11:49

Kriptoloji nedir sorusu Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), resmi sitesinde örnek kriptoloji sorularının cevaplarını yayınlaması ardından gündeme geldi. Şifreli metinlerde gizlenen mesajları merak edenler için MİT örnek kriptoloji soruları ve cevapları haberimizde.

Kriptoloji

KRİPTOLOJİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Kriptoloji, şifre bilimi olarak biliniyor. Mesajların belli bir sistemde şifrelenmesi ve bu mesajların güvenli bir ortamda alıcıya gönderilmesi ve gönderilen mesajın deşifre edilmesi anlamına gelir. Kriptoloji basit temeller üzerine inşa edilmiş bir bilim dalıdır.

MİT ÖRNEK KRİPTOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

MİT resmi sitesinde, önceden yayımlanan klasik bir şifreleme yöntemi olan "Caesar" ve "Route" sistemleriyle hazırlanan 5 sorunun cevaplarına yer verildi.

Soruların yanıtlama yöntemlerinin de bulunduğu cevap anahtarında, "Vatan için her an her yerde" mesajı dikkat çekti.

Diğer bir soruda şifreli metinde gizlenen mesaj, "MİT vatan için her an her yerde" oldu.

KRİPTOLOJİ SORULARININ CEVAPLARI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

ATATÜRK'ÜN SÖZÜ ŞİFRELENDİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünün şifrelenmiş hali soruların içerisinde bulunuyor. Atatürk'ün şifrelenmiş sözleri, Vigenere şifreleme aşamaları takip edilerek, şu şekilde çözülmüştür:

"Küçük hanımlar, küçük beyler. Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz."

İbrahim Turna Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com bünyesinde SEO Editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'den son dakika Ayşenur Eygi açıklaması!
Ons altında kritik rakam! "Alım fırsatı olabilir"