Bıçak ve balta ile saldırdı: Çocuğu olanlar dikkat! Uzman isimler o oyunlar için uyarıyor

Savaş oyunlarının şiddete teşvik ettiğini söyleyen uzmanlar, aileleri uyardı. Uzmanlar, çocukların gelişimi üzerinde kalıcı tehditler oluşturabilme tehlikesine karşın sanal oyunlarda bir denetim mekanizmasının olması gerektiğini söylüyor.

GİRİŞ 13.08.2024 20:11 GÜNCELLEME 13.08.2024 20:11
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Sanal dünya çocukların zihnine zehir saçmaya devam ediyor.

Eskişehir’de oynadığı savaş oyununun etkisi altına girerek bıçak ve balta ile saldırdığı 5 vatandaşı yaralayan 18 yaşındaki saldırgan kamuoyunun gündeminde. 

Tepebaşı ilçesi Uluönder Mahallesi'nde bulunan Şehit Rüstem Demirbaş Parkı'nda meydana gelen olayda, 18 yaşındaki saldırgan çay bahçesinde oturan şahıslara bıçakla saldırdı. Hücum yeleği, kask ve gözlük kullanarak yüzünü maskeyle gizleyen şahıs bölgede bulunan 5 vatandaşı bıçakladı. Gözaltına alınan şüpheliden, Nazi sembolleriyle kaplı teçhizat çıktı.

Eskişehir'deki bıçaklı saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Olay sonrası sosyal medyada sanal oyunların tehlike taşıdığı ve erişim engelinin getirilmesi tartışma yarattı. Son dönemde bilgisayar oyunlarına ilişkin gelen kısıtlamaların sebebi 'suça teşvik' olmasıyken, bir başka oyunlara da erişim engeli gelecek mi sorusu akıllara geldi. Ebeveynler ise çocukları sosyal medyada ki tehlikeden korumak istiyor. Konuya ilişkin konuşan uzman isimler ise burada kontrol mekanizmasının 'ebeveynler' olduğunu söylüyor. 

Gündeme gelen olay sonrası sanal oyunların psikolojik etkilerini Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, bu oyunların denetim mekanizmasını Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur ve yaşanan saldırının detaylarını Araştırmacı - Yazar Said Ercan Haber7'ye değerlendirdi. 

 

EBEVEYNLER DİKKAT! “BU OYUNLAR TEHLİKE SAÇIYOR”

Oyun bağımlılığının tehlikelerine değinen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, oyun oynarken çocukta oluşan isteğin ‘haz’ duygusunu tetiklediğini ve bu duygu ile daha uzun sürelerde iç güdüsel olarak oyun oynamak istemesine neden olduğunu belirtti. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, kişinin oyundan eksik kaldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması ile saldırganlaştığını dile getirdi.

Yaşanan olayda ebeveyn kontrolünün önemine değinen Doç. Dr. Taha Can Tuman, sanal oyunlardaki sohbet, oyunun içeriği gibi unsurların ebeveynler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Şiddet içeren oyunların çocukları da şiddete teşvik ettiğini açıklayan Tuman, çocukların ergenlik döneminde de bu tarz oyunlardan uzak kalarak farklı aktivitelere yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

“DİJİTAL OYUNLARA DENETİM GELMELİ”

Sanal oyunlarda hem ebeveyn hem de kamusal anlamda bir denetimin olması gerektiğini söyleyen Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur, internet ortamının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından denetlenmesinin altını çizdi. Roblox oyununa erişim engeli getirilmesine değinen Uzman İsim Abdi Baktur, dijital platformlarda yeni bir yönetmenliğin çıkabilmesi için emsal olabileceğini belirtti.

İnternet bağımlılığına değinen Abdi Aktur, çocukların çevrimiçi ortamda kontrollü şekilde denetlenmesi gerektiğini belirtti. Aktur, bir oyunun piyasaya sürülmeden önce denetleyen bir mekanizmasının yaşanacak olayların bir kısmının önüne geçebileceğini de dile getirdi.

BAKANLIKLARA SESLENDİ: "GEREKİRSE YASAKLANMALI"

Sosyal medyanın her kullanıcıyı etkilediğini ifade eden Araştırmacı – Yazar Said Ercan, yaşanan olayın planlı olduğunu ancak alt mesajının ise oldukça derin olduğunu vurguladı. Said Ercan, Eskişehir’deki saldırgan gencin 17 sayfalık bir saldırı kitapçığı hazırladığını ve orada “Christchurch cami saldırılarına” göndermelerde bulunmasına dikkat çekti. Oyun ve ideolojinin bir araya gelmesi ile bir dehşetin yaşandığını belirten Ercan, dijital bir sapmanın yaşandığını dile getirdi. Saldırganın bıraktığı notlarda ‘görünür olma’ isteğine vurgu yapan Said Ercan, ebeveynlere bu noktada hem kontrol hem de çocuklarla sağlıklı iletişim kurulması noktasında uyarılarda bulundu.

Oyunlara önlem alınması gerektiğini söyleyen Said Ercan, filmlerde ki gibi yaş sınırı getirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de oyunların bir yaş sınırı olmaması ile ailelerin de bu oyunlarla dijital dünyaya uzak olmasını eleştiren Ercan, ebeveynlerin medya okuryazarı olması gerektiğini açıkladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na seslenen Said Ercan, bu tarz oyunların Türkiye’ye girişi olmadan detaylı bir süzgeçten geçmesi gerektiğini ve gerekirse yasaklanması gerektiğini dile getirdi.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 33
  • HerşeyiYasaklaruk 5 ay önce Şikayet Et
    Sosyal medyada dolaşan bilgilere göre bu işi yapmadan önce kaç sayfalık manifesto yayınlamış, neler yapılabileceğini ve kendisinden bahsetmiş. Oyundan etkilenip bunu yaptı demesi bunu söyleyen kişinin o oyunu hiç oynamadığını fikrini aklıma getiriyor, manifestosu ve hedefinin oyunla ilgisinin olmadığını düşündürüyor.
    Cevapla
  • Hikaye 5 ay önce Şikayet Et
    Kaldırın tüm bunları
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Halen ne bekleniyor kapatılması için bütün veliler şikayetçi yine mi olması bekleniyor topluma zarar
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Anneler ne bildin 20 yoldır esiri oldular oyunların kapatılsın yazık oluyor gençlere tıp lılar doktorlar bile bu bağımlılığa düşmüş durumda artık gücümüz yetmiyor gençlere kapatılıp yasaklanmalı yeter artık gençler sinir stres oldu
    Cevapla
  • AnTeRa 5 ay önce Şikayet Et
    Bu oyunlar zararlı ise resmi olarak kapatın yani çok zor bir iş değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal Kudüs adımı! Trump'ın adını verecekler
Aynı anda iki farklı ülkede olabilirsiniz! İşte dünyanın en sıra dışı ülke sınırları!