15 kişinin vefat ettiği yangının raporu ortaya çıktı! Elektrik tellerinden mi çıktı?

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 20 Haziran'da başlayan ve rüzgarın etkisiyle yayılan yangının ardından, Çınar Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında bilirkişi raporu tamamlandı.

GİRİŞ 22.08.2024 17:44 GÜNCELLEME 22.08.2024 17:52
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

20 Haziran Perşembe günü Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde başlayan ve 15 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan yangının ardından bilirkişi raporunun detayları belli oldu.

Haziran ayında hazırlanan ön raporu yeterli bulmayan Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı, yangının çıkış sebebine dair 2. bilirkişi heyeti raporu talep etmişti. Mevcut bilirkişi heyetinin genişletilerek yürütülen detaylı ve titiz incelemeler sonucunda hazırlanan rapor tamamlandı.

ELEKTRİK TELELRİNDEN Mİ ÇIKTI?

14 Ağustos 2024 tarihinde soruşturma dosyasına sunulan raporda, yangının elektrik tellerinden kaynaklı olduğuna dair bir ize rastlanmadığı ifade edildi.

Yangın bilirkişi incelemelerinde, elektrik direğinin konumu ile yangının başladığı iddia edilen Köksalan Mahallesindeki nokta arasında yaklaşık 7-8 metrelik bir mesafenin olduğu, direğin çevresinde ise herhangi bir yanma izi olmadığı tespit edildi. Elektrik bilirkişi incelemelerinde ise ayırıcı kontağın enerjisiz olduğu, direğin izolatörlerinin ve konsolunun incelendiğinde yangın sonrası herhangi bir değiştirmenin yapılmadığı, ark izine rastlanmadığı sonucu yer aldı.



Raporda ayrıca, demir direğin üzerindeki kabloların sağlam vaziyette olduğu, ayırıcı direğinde sigortaların bağlı olduğu kısmın yerine tel bağlandığı ve telin ısınarak kopmadığı, söz konusu direğin bitişiğinde yerde olan tel parçanın iletken olmayan çelik gergi bir tel olduğu ve sigorta teli yerine kullanılamayacağı ifade edildi.

Yine aynı bölgede yer alan başka bir parçanın ise mesnet izolatörlerini havai hat iletkenlerine irtibatlandırmada kullanılan sıkı bağ parçası olduğu ve yere düştükten sonra çıkan yangınla birlikte yanması sonucu karardığı belirtildi.



Öte yandan raporda, yangının çıktığı iddia edilen direğin üç yönlü bağlantısı olduğu, iki yönde enerjinin olmadığı, sigorta patronunun açık olduğu ve tel sarılı iletkenin enerjisiz olduğu tespiti yer aldı. Köksalan köyünde yaşayan ve direkten tarımsal sulama amaçlı enerji alan Veysi Buğdaycı isimli vatandaşın da kendisine ait trafoyu olay anından önce direkten söktüğü, dolayısıyla sarılı iletken tel enerjisiz olduğu için ark yaparak yangın çıkarmasının mümkün olmadığı belirtildi. Ayrıca incelemeler kapsamında sökülen sayacın değerlerine bakıldığında, 29 Temmuz 2024 tarihinde Mazıdağı istikametine enerji verilmediği de tespit edildi.



Son olarak raporda bilirkişi heyetinin, bölgeye elektrik tedariki sağlayan dağıtım şirketine ait sepetli araçla direğin üzerinde kısa devreye bağlı ark izine bakmak için çıktığı aktarıldı. Şirketin delil karartma amacıyla direği veya direk tellerini değiştirmediğinin çekilen fotoğraflarla da belgelendiği ifade edildi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • Kadir 2 hafta önce Şikayet Et
    Kendileri yangın çıkartıyor. Bir de utanmadan devleti ve elektrik dağıtım şirketini suçluyorlar. Hem kaçak elektrik kullan, hem anız yakıp yangın çıkart, sonra da pişkinlik yapıp zeytinyağı gibi üste çık... Devlete İftira atanlar hain oğlu haindir... Nokta.
    Cevapla
  • Mert 2 hafta önce Şikayet Et
    Maşallah bilirkişi dağıtım şirketini aklamak için bayağı çaba sarfetmiş. Görev kutsaldır.
    Cevapla
  • 3922 2 hafta önce Şikayet Et
    Kaçak elettirk kullanlara ceza
    Cevapla
  • Celal 2 hafta önce Şikayet Et
    Benim 1,5 dönüm yerim yandı elektirik direğinden çıktı savcılık soruşturmasında isnat edilemedi ama kesi yandı gitti
    Cevapla
  • Ahmet bey, 2 hafta önce Şikayet Et
    İşte objektif bilirkişi raporu böyle olur. Her şey açık açık yazılmış, şu anlaşılıyor ki, yangın anız yangını süsü verilerek kasıtlı çıkarılmış ve sonra da devletten para koparmak için, hemen elektrik tellerine bahane bulunmuş. Yangını çıkaran hainler 15 kişinin ölümünün vebalinden nasıl kurtulacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'den 1 takım listeye girebildi! İşte dünyanın en iyi 25 kulübü
Yıl 2028! Türkiye'deki milyoner sayısı açıklandı!