Sağlık Bakanlığı müdahil oldu: Tepki çeken topuk kanı kararı!

Yenidoğan bebeklerin topuğundan alınan birkaç damla kanla önemli hastalıklar ortaya çıkarılıyor. Ancak bazı aileler bu uygulamanın yapılmasına karşı. Bir örnek de Kars'tan geldi. Aile topuk kanı alınmasına karşı çıktı. Konu yargıya taşındı.

Sağlık Bakanlığı müdahil oldu: Tepki çeken topuk kanı kararı!
Sağlık Bakanlığı müdahil oldu: Tepki çeken topuk kanı kararı!
GİRİŞ 23.08.2024 00:46 GÜNCELLEME 23.08.2024 00:46
Bu Habere 211 Yorum Yapılmış

Kars'ta bir aile yenidoğan bebeklerinden topuk kanı aldırmak istemedi. Konu yargıya taşındı.

Kars Aile Mahkemesi, anne-babanın topuk kanı vermeme özgürlüğüne sahip olduğuna hükmederek, kararda bir alternatif tıp uzmanı olarak adlandırılan ve 2014'te ölen Ukraynalı Aidin Salih'in yazılarını gerekçe gösterdi.

Hekimler ise karara tepki gösterdi ve tamamen bilim dışı olduğunu vurguladı.

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş "Mahkeme kararında beni gerçekten üzen ve şaşırtan bir şey burada eğer hakimin kafasında bir soru işareti oluştuysa bunu Türk Tabipleri Birliği'ne, Sağlık Bakanlığı'na bir başka yetkili sorabilirdi. Kendine alternatif tıpçı diye tanımlayan bir kişi, kim olduğunda hiç bilmiyorum. Öyle birisine danışıp, oradan görüş alması beni son derece şaşırttı ve üzdü gerçekten. Orada ileri sürülen gerekçelerin de hiçbirisi kabul edilebilir değil. Sağlık Bakanlığı'nın bu tür davalarda müdahil olması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

TOPUK KANI İLE TEŞHİS HAYATİ ÖNEMDE

Topuk kanı yenidoğanlardan alınan bir örnekle ile aralarında SMA'nın da olduğu kalıtımsal ve metabolik hastalıklara erken tanı konulmasını sağlıyor ve kalıcı hasar oluşmadan tedaviye başlanabiliyor. Yani bebeklerin hayatını kurtarabiliyor. Ancak hem topuk kanı testine hem de aşıya karşı ailelerin sayısı artıyor.

Prof. Dr. Çokuğraş "Bunun sonucu karşımıza ileriki dönemde birtakım aşıyla korunulabilir hastalıklara yakalanan bu hastalıklardan sakat kalan hatta ölen bir takım çocuklarla karşılaşacağız. Ya da topuk kanı sayesinde bizim erkenden fark edip önlem alarak çocuğun sağlıklı bir hayat sürmesini sağlayacağımız yerde o çocuklar maalesef işte ne bileyim kistik fibrozis olacaklar." dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI KARARI İSTİNAFA TAŞIDI

Sağlık Bakanlığı, Kars Aile Mahkemesi'nin topuk kanı alınması hakkında verdiği kararın kesin hüküm niteliği taşımadığını belirterek karara karşı istinaf yoluna başvuru sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "T.C. Kars Aile Mahkemesi tarafından 20 Ağustos 2024 tarihinde, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında çocuklarımızın hastalıklarını erken teşhis ederek tedavilerini başlatmak amacıyla topuk kanı alınması hakkında verilen karar, ilk derece mahkemesi kararı olup kesin hüküm niteliğinde değildir. Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. Hukukun, adalet ve doğruluk temelinde vereceği karara olan inancımız tam olduğundan, yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir" denildi.

TTB'YE GÖRE İSTANBUL'DA 10 BİN AİLE BEBEĞİNE AŞI YAPTIRMADI

Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul'da aile hekimliklerine kayıtlı yaklaşık 10 bin ailenin bebeğini aşı yaptırmaya getirmediğini belirtti.

KAYNAK: NTV
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 211
  • Mehmet 2 hafta önce Şikayet Et
    Açık ve net söylüyorum.sma nin çoğalma sebeblerinden biri ve hatta en önemlisi aşilardir.bu aşıları bu kadar masum gisteremesssiniz.Avrupada bile kesinlikle zorlamıyorlar.sadece soruyorlar.o kadar.yaptirmam dedinizmi tamam diyorlar ve o defteri kapatıyorlar.turkiyede gittiniz aşı yaptırdınız diyelim , hemşireden ilacın prospektisunu isteyin size vereceklermi? Bir deneyin bakalim
    Cevapla
  • Ali bozkurt 2 hafta önce Şikayet Et
    Sanki aldıkları kanı analiz ediyorlar hey tövbe
    Cevapla
  • croch34 2 hafta önce Şikayet Et
    Aşı konusun önemli bu iş zorunlu olmaktan çıkarılmalı anne karnından daha sağlıklı bir yermi var ki kan örneği alarak aşılama yapılıyor bu konuda ailelerin kendi isteğine bağlı olmalı
    Cevapla
  • Hamdi Baba 2 hafta önce Şikayet Et
    karşı çıkandan imzalı yazı alacaksın. ileride çocuğunda bir hasatlık çıkarsa sorumlusu benim diye ve GSS kapsamı dışında bırakacaksın. sıkıyorsa yaptırmasın
    Cevapla
  • Küreselciziker 2 hafta önce Şikayet Et
    Hadi ordan
    Cevapla
  • Fikret 2 hafta önce Şikayet Et
    Çocuklarınıza iyi bakın ve aşıların icerigi ile yan etkilerini iyi analiz edin.sonra karar verin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Metrobüste faciadan dönüldü! Tekerleri fırladı...
Narin cinayetinde sıcak gelişme: Sorguları başladı!