Harmana getirilen fındığın başında nöbet tutuyorlar

Fındık üretim ve ihracatında adından söz ettiren Trabzon'da üreticiler, hasat sonrası harmana getirdikleri fındıkları nöbet tutarak koruyor.

GİRİŞ 23.08.2024 21:23 GÜNCELLEME 24.08.2024 10:03
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Fındık hasadı için ağustos ayının ilk haftası bahçeye giren üreticilerin zorlu mesaisi, bu günlerde fındık kurutma işlemiyle devam ediyor.

Günlerce süren toplama işleminden sonra ürünü tüccara satmadan harman ve yol kenarı gibi uygun alanlara seren üreticiler, fındığı yeşil kabuğundan ayrılması için yapılan patozlama işleminin ardından güneşte kurumaya bırakıyor.

Ürünü kurumaya bıraktıkları alandan bir an olsun ayrılmayan üreticiler, çalınma ve yaban hayvanlarının zarar vermesi riskine karşı 24 saat nöbet tutuyor.

"Fındık sofraya gelene kadar nöbetteyiz"

Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Esiroğlu Mahallesi'nin 750 rakımında harmana serdiği fındığın başında nöbet tutan 61 yaşındaki Fethi Çolak, AA muhabirine, yaklaşık 10 dönümlük fındık bahçesiyle uğraştıklarını söyledi.

Fındık tarımının çok meşakkatli iş olduğunu dile getiren Çolak, hasada bu sene ürün olgunlaşmadığı için geç başladıklarını ifade etti.

Çolak, günlükçülerle hasadın 3 gün sürdüğünü belirterek, "Şu anda da kurutma işlemiyle uğraşıyoruz. 24 saat fındığın başındayız. Yabani hayvanı var, kim geleceği belli olmuyor. Onun için fındığımızı bekliyoruz." diye konuştu.

Sabaha kadar uyumadan nöbet tuttuklarını vurgulayan Çolak, "Sabaha kadar uyumuyoruz. Bu bizim senelik emeğimiz. Ona sahip çıkıyoruz. Fındık sofraya gelene kadar sürekli nöbetteyiz." dedi.

"Yemeğimizle çerezimizle bir şekilde sabahı yapıyoruz"

Üreticilerden 57 yaşındaki Şenol Çolak, fazla fındık arazisi olmamasına rağmen iş yükünün olanlara oranla değişmediğini aktardı.

Yaklaşık 2 dönümlük fındık bahçesiyle ilgilendiğini belirten Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fındık bizim için gelir kapısı. O nedenle eskiden beri bahçeyle uğraşıyoruz. Fındık gerçekten emek ister. Hani bir çocuk gibi bakıp besleyeceksin onu ki o da sana verimini versin. Gübresini koyacaksın, her türlü bakımını yapacaksın. Yani süreç sadece toplamayla bitmiyor."

Çolak, fındık kurutmanın zorluklarına işaret ederek, "Fındığı mecbur bekleyeceğiz. Sadece yaban hayvanları değil hırsızlar da geliyor. Evini tenha bulmasın veya seni uykuda yakalamasın, alıp götürüyorlar. O yüzden sürekli nöbetteyiz." ifadelerini kullandı.

Değişmeli nöbet tuttuklarını dile getiren Çolak, "Belli bir saate kadar çaylarımızı evden alıyoruz ama çocuklar yattıktan sonra kendi işimizi kendimiz görüyoruz. Yemeğimizle, çerezimizle bir şekilde sabahı yapıyoruz. Gerçekten zahmetli iş." dedi.

"Gündüz ben bekliyorum, geceleri eşim"

Şenol Çolak'ın eşi Fatma Çolak, gündüzleri eşinden nöbeti devraldığı belirterek, şunları söyledi:

"Çok yorulduk. Toplamasını da eşim ve çocuklarla yaptık. Ondan sonra harmana serdik, patoza vurduk. Fındık çok zahmetli bir iş. Fındık başında nöbet tutmak da çok zor. Gündüz ben bekliyorum, geceleri eşim. Yardımlaşarak zaman geçiyor."

Fındık üreticilerinden 55 yaşındaki Yasin Çolak da fındık toplama sürecinin kendilerini zorladığını ifade ederek, "Çok şükür bu sene hava yağmursuz geçti ama gündüzleri güneş çok bunalttı. Akşamları ise serin oluyor. Böylece hem nöbet tutuyor hem de serin havanın tadını çıkarıyoruz." diye konuştu.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Cifci 2 ay önce Şikayet Et
    Fındık toplaması ,tirpanlamsi,ilaçlaması,ışkın alması,kurutmasi emek ister çalışma ister çiftçilik yapan kardeşim guneydogusu ,batısı ,doğuşu ,kuzeyi cifcidir zahmetlidir nokta :tütünu yetiştirmek kolay kimse demiyor , pamuk içinde aynı şey fakat kimse kimsenin emeğini gozardi etmesin lutfen hepsinin zorluğu vardır.
    Cevapla
  • ismet 2 ay önce Şikayet Et
    gece bekçileri nerde ne iş yapıyo
    Cevapla
  • Mert 2 ay önce Şikayet Et
    Köylerde gece bekçisimi var??
    Cevapla
  • Hasan Adıyaman 2 ay önce Şikayet Et
    Sizler şanslısiniz, Güneydoğu'ya gelin eşek ile tütüne gidin yaprakları kırın güneş doğunca eve getirip akşama kadar iplere dizin sonra kurutmak için dizin bu iş ailece yirmi gün bir ay sürer sonra depolara koyun,daha sonra asker, polis gelsin kaçak tütün dur diye alıp sizi mahkeme ye versin değeri kadar para cezası kesilsin, kişide kaçakçılık tan fislensin, Adalet bumudur..
    Cevapla
  • Metegün 2 ay önce Şikayet Et
    Nöbet tutmamak normal değil Kural bu. Türkiye'nin her yerinde hasat yerinde bekçi olur. Normal budur. Güvenlik bu. Yapmayan soğuk su içer. Sürprize gerek yok
    Cevapla
  • Yalancılar 2 ay önce Şikayet Et
    en az zahmetli en iyi ürün buna çiftçilik denmez sen gel pamuğa tütüne üzüme bunda ne var ki ek devletin ormanına topla gitsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail 68 yıl önce yazmış!
Dünyayı nükleer savaşa sürükleyen liste! İşte ülke ülke Ukrayna'ya yapılan yardımlar...