CHP'li Başkan Cemil Tugay havlu attı: 5 yılın sonunda Körfez'de yüzmeyi vaat edemem

Binlerce balığın ölü olarak kıyıya vurmaya devam ettiği İzmir Körfezi için çözüm üretemeyen CHP'li Başkan Cemil Tugay "5 yılın sonunda Körfez'de yüzmeyi vaat edemem." sözleriyle havlu atarken uzmanlar yapılması gerekenleri tek tek sıraladı.

GİRİŞ 27.08.2024 16:29 GÜNCELLEME 27.08.2024 16:29
Bu Habere 229 Yorum Yapılmış

İzmir Bayraklı'da geçen hafta çok sayıda ölü balığın kıyıya vurması ve deniz renginde görülen değişimlerin ardından bölgede yoğun araştırma ve inceleme çalışmaları başlatıldı.

İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleriyle ilgili basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, olayın yaşanmasından itibaren bilim insanları ve büyükşehir belediyesinin ilgili birimleriyle çalışma yapmaya başladıklarını söyledi.

"OKSİJENİN TÜKENDİĞİ SAPTANDI"

Kirlilik nedeniyle geçmişle kavga etmenin bir anlamı olmadığını belirten Cemil Tugay, "1965 yılından bu yana körfez kirlenmekte, bu yeni bir durum değil. Sudaki oksijenin neredeyse tamamen tükendiği saptandı. Körfezde bilinenin ötesinde yeni bir mikrop türü yok ama bu kirliği gidermezsek bunları da yaşayabiliriz. Özellikle iç körfezde tutulan balıkların yenmemeli" dedi.

"5 YILIN SONUNDA KÖRFEZİMİZDE YÜZMEYİ VAAT EDEMEM"

Cemil Tugay, "Körfezden balık tutulmasını doğru bulmuyorum" diyerek "Özellikle iç körfezden tutmak doğru değil. Bu kirliliği gidermezsek ilerde bunları da yaşayabiliriz. 5 yılın sonunda körfezimizde yüzmeyi vaat edemem" açıklamalarında bulundu.

"SU PÜSKÜRTMEKLE KÖRFEZ TEMİZLENMEZ"

Büyükşehir’in suyu havalandırmak için kullandığı gemilerin hiçbir yaraya merhem olmadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Hasan Kalyoncu ve Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Hiçbir işe yaramaz. Boşa su püskürtüyor” dedi.

İzmirliler günlerdir ölü balık manzarası ve pis koku ile güne uyanırken Körfezin hali içler acısı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yapılan detaylı analizlerin sonuçlarını açıkladı. Açıklamada, "Balık ölümlerinin artan sıcaklıklar, besin tuzları ve diğer kirleticiler nedeniyle su kalitesindeki bozulmadan kaynaklandığı değerlendirilmektedir" denilirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da Körfez'de inceleme başlattığı öğrenildi.

"BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEZ"

Büyükşehir Belediyesi ise büyük gemilerle Körfez'deki suyu havalandırmak için çalışmalarına devam ediyor. Uzmanlar ise oksijenlendirme çalışmalarının bir işe yaramayacağını belirterek, bu işlemin boşa bir çaba olduğunu dile getirdi. Yapılan su püskürtme çalışması geçici olarak suda çözünmüş oksijeni bir miktar artırabileceğini fakat çözüm olmadığını söyleyen MHP Eski Milletvekili, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Hidrobiyolog Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, "Öncelikli olarak balık ölümlerinin neden gerçekleştiğinin araştırılıp belirlenmesi gerekmektedir. Aşırı plankton gelişimden dolayı meydana gelen toksik madde salınımından mı? Başka bir nedenden mi? Balık ölümlerinin sebepleri ortaya konulmalı ve yapılması gerekenler planlanmalıdır" dedi.

"BU AKVARYUM DEĞİL"

Kalyoncu, "Su püskürtmek hemen hemen hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Su püskürtme ne kirliliği ortadan kaldırabilir ne de dip çamurunu temizler. Sıcaklıkların yüksek oluşu da oksijen çözünürlüğünü azaltmaktadır. Bu tür işlemler ile hiç bir sonuca ulaşılamaz. Kirletici kaynakların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Aksi takdirde kirlilik her geçen gün artış gösterecektir ve sorunlar katlanarak artacaktır" diye konuştu. Bu yöntemin müsilaj patlaması olduğu zaman da denendiğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Uzmanı Prof Dr. Doğan Yaşar ise, "Bunun bilimsel bir dayanağı yok. Burası bir akvaryum değil, derya... Hiçbir etkisi yoktur. Boşa masraf. Devede tüy. Boşu boşuna zaman kaybı. Şu andaki belediye başkanı daha yeni. Halbuki bizim 20 yıldır dilimizde tüy bitti. Aziz Kocaoğlu bizim söylediklerimizin tam tersini yaptı, derelerin altını betonladı. Aslında geçen yıl da balık ölümleri yaşandı ama bu seviyelere hiç gelmemişti. Bu yıl da 1.5 aydan beri bekliyorduk. Çünkü İzmir Körfezi kıpkırmızydı... Plankton patlıyor sürekli olarak. Bunun sonucunda da beklendiği üzere balık ölümleri gerçekleşti. Belediye şu anda sürekli ölü balık topluyor. Ölü balık toplamakla ortamı temiz göstermenin faydası yok, olan oldu" dedi. Öte yandan TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi'nin de İzmir Körfezi'nde çeşitli noktalardan numune alacağı belirtildi.

ZMİR KÖRFEZİ'Nİ KORUMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

PROF. DR. HASAN KALYONCU:

- 1. Körfeze giren kirlilik girişi durdurulmalı.

- 2. Arıtma tesisleri modernize edilecek ve kapasitesi artırılmalı.

- 3. Kanalizasyon ile yağmur suyu kanalları ayrılmalı.

- 4. Dip çamur temizliği yapılmalı ve su sirkülasyonu sağlanmalı.

PROF. DR. DOĞAN YAŞAR:

- 1. Derelerin altındaki betonlar kırılmalı.

- 2. Bütün fabrikaların atıklarını arıtması sağlanmalı.

BALIK ÖLÜMLERİNİN BİRÇOK NEDENİ VAR

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İzmir Körfezi'nden alınan numunelerin detaylı analiz sonuçlarını açıkladı. Açıklamada "Bayraklı İlçesi, Meles Deltası'nda yaşanan balık ölümleri ihbarı üzerine ekiplerimiz yerinde inceleme gerçekleştirmiştir. Balık ölümlerinin artan sıcaklıklar, besin tuzları ve diğer kirleticiler nedeniyle su kalitesindeki bozulmadan kaynaklandığı değerlendirilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI DA İNCELİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri de, meydana gelen balık ölümlerine ilişkin dün inceleme başlattı. Balık ölümlerinin gerçekleştiği bölge ve Körfez açıklarından deniz suyu numuneleri alındı. Numuneler yetkili laboratuvar tarafından incelendi. Yapılan ilk değerlendirmelere göre balık ölümlerinin, sudaki kirlilik nedeniyle oksijen seviyesinin yetersiz olmasından kaynaklandığı tespit edildi.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 229
  • MAHMODO ABİ OMLET 3 gün önce Şikayet Et
    aynen
    Cevapla
  • selim++ 4 ay önce Şikayet Et
    Beter ol İZMİR beter ,zulmün başkenti izmir beter ol
    Cevapla
  • GAGA 4 ay önce Şikayet Et
    15 Yıldır izmirde yaşıyorum her yıl daha kötüye gittik ama HİÇ BUKADAR KÖTÜ YÖNETİLEMEDİĞİ görmemiştim.Bu adam çalışmaktan başka herşeyi yapıyor İZMİR BİTTİ...
    Cevapla
  • misafir 4 ay önce Şikayet Et
    İzmirli şikayetçi mi?. bırakın pisliğinde boğulsun
    Cevapla
  • misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Burhan özfatura dan beri demelerine chp de.. zamanında heykel e operaya bakiye, gezip tozmaya ayıracağınız enerjiyi bu işe ayursaydınız bu hale gelmez di. korkarım bunların pisliğini yine sağ partili belediye başkanları temizleyecek. millette bir acayip. gidip gidip hala bunlara oy veriyor. bu parti avrupada bir ülkede olsa çoktan kapıta kilidi vurmuştu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
En acı liste! Feci yangında hayatlarını kaybettiler...
Tanju Özcan'ın sözlerine Özdemir'den yanıt: Yalan söylüyor!