Mısır lideri Sisi 12 yıl sonra Türkiye'ye geliyor! Anlaşmanın detayları ortaya çıktı

Türkiye ile Mısır arasında başlayan normalleşme sürecinde Başkan Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Kahire'yi ziyaret etmişti. Erdoğan'dan sonra bu kez de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Türkiye'ye gelecek.

GİRİŞ 02.09.2024 12:01 GÜNCELLEME 02.09.2024 12:16
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Mısır ile normalleşme sürecinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 14 Şubat 2024'te Kahire'ye tarihi bir ziyarette bulunmuş ve ilişkilerde yeni bir sayfa açılmıştı. Ağustos ayı başında Kahire'ye giderek Mısırlı mevkidaşı ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin Türkiye ziyareti ile ilgili hazırlıkları görüştü.

4 Eylül'de gerçekleşecek ziyaret kapsamında, Türkiye Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi cumhurbaşkanları başkanlığında ilk toplantısını yapacak.

MASADA GAZZE VAR

Görüşmede masada üç kritik başlık yer alacak. İki lider öncelikle Gazze'de ateşkese yönelik adımları ve insani yardım çalışmalarını görüşecek.

15 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

İki ülke arasında 10 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefi doğrultusunda iş birliğinin artırılması da gündemin önemli bir başlığı olacak.

TÜRK İHA VE SİHALARI DA GÜNDEMDE OLACAK

Savunma alanındaki anlaşmalar arasında Türk İHA/SİHA'larının Mısır'a tedariği de yer alıyor. İki liderin ayrıca Doğu Akdeniz, Libya gibi bölgesel konuları da detaylı olarak ele alması bekleniyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 45
  • Kamil 2 hafta önce Şikayet Et
    Mutabık olduğumuz Doğu Akdeniz Türkiye - Mısır deniz sınırımız var , Bunun güneyi ve kuzeyinde Türk - Mısır ortaklaşa sondaj faaliyeti yürütebiliriz . Hidrokarbonlar , zaten Nil Konisi denilen bir havza ve Afrika tektonik plakasında yer alıyor . Petrol ve Doğalgaz , Mısır MEB'in de bulunursa , Mısır'a aittir . İskenderiye - Finike arası boru hattı inşa eder , ticari olarak paylaşırız .
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    zamanında hakaret etmesiydi belki Mursi diğerleri kurtarıldi aynı şekilde Beşar Esad te aynısını olabilir di
    Cevapla
  • B.Ali 2 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye ile Mısır'ın iyi ilişkiler içerisinde olması hem iki ülkenin hem de tüm bölgenin menfaatinedir.
    Cevapla
  • Mazotçi 2 hafta önce Şikayet Et
    Çok geç kalındı. Adam iyi veya kötü. Karşılıklı çıkar zemininde anlaşmak Türk ve Mısır halkının faydasına olur değil mi
    Cevapla
  • Münhasır alan ant. 2 hafta önce Şikayet Et
    Sisi Türkiye'ye geldiği zaman Akdeniz'de mavi vatan sınırını belirleyecek yunanin Rum'un İsrail'in en önemlisi ABD ve İngiltere'nin ağzını kapatacak deniz münhasır alan anlaşmasıyla hem mısır hem Türkiye'nin lehine olan hemde Türkiye'nin hakkı olan 6,7,8,9 parselin bulunduğu münhasır alan anlasmasida yapilmalibu sayede Yunan Rum İsrail abd İngiltere Fransa ağzı tamamen kapanmali
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail’in çağrı cihazlı saldırısı! Dünya şokta ama Türkiye emin ellerde
'Kuyu-24' operasyonunda 5 tutuklama