Bolu’daki market ve banka kapatmaların ardından skandal çıktı! İçişleri devreye girdi

Bolu’da CHP’li Tanju Özcan’ın kentteki kuruluşlara reklam ve sponsorluk baskısı yaptığı, belediye iştiraklerine para aktarmayı kabul etmeyen market zincirleri ve bankaların şubelerini mühürlettiği belirtildi. Bakanlık ise harekete geçti.

GİRİŞ 04.09.2024 18:14 GÜNCELLEME 05.09.2024 11:29
Bu Habere 274 Yorum Yapılmış
 

Tanju Özcan’ın “Bolu beyi” edasıyla gerçekleştirdiği kanun dışı uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Bolu Belediye Başkanı Özcan’ın günlerdir kentte yaptığı denetimlerin arkasından “haraç” iddiası skandalı çıktı. Özcan’ın, Bolu’da faaliyette bulunan zincir marketler ile bankalardan, belediye iştiraklerine reklam, sponsorluk veya finansman aktarılması talebinde bulunduğu öne sürüldü.

CHP’li Özcan’ın, para talebinde bulunduğu zincir marketlerden bazılarının teklifi kabul ederek belediyeye yüz binlerce TL’lik kaynak aktardığı öğrenildi. Özcan’ın tehdidine rağmen “hukuk dışılık” gerekçesiyle Bolu Belediyesi’nin iştiraklerine reklam veya sponsor olmayan zincir market ve bankalara cezai işlem uygulandığı bildirildi. Bir zincir marketin Bolu’daki 21 şubesinin mühürlendiği kaydedildi. Bazı özel bankaların da şubesine belediye ekipleri tarafından çeşitli gerekçelerle kilit vurulduğu aktarıldı.

PARA VERMEYENE 5 GÜN MÜHÜR

Bolu Belediyesi ekiplerinin projeye aykırı değişiklikler”, “yangın güvenliği”, “yapı değişiklikleri”, “ruhsata aykırı kullanım gibi bahanelerle şubelere 5 günlüğüne kapatma işlemi uyguladığı ifade ediliyor. Mühürlenen her bir şube için firmalara 2 bin 52 TL cezai işlem uygulandığı saptandı.

Bolu Belediyesi Encümen kararlarına dayandırılan mühür uygulamasına karşı firmalar hukuk mücadelesi başlattı. İştiraklere para aktarma tehdidine boyun eğmeyen kuruluşlara yönelik mühür uygulamasına karşı hukuk nezdinde mücadeleye girişildi. Bolu Valiliği’ne de şikayet ulaştırıldı. 5 günlük ciro ve iş kaybı yaşadıklarına vurgu yapan bir firma, “Bolu Belediyesi Encümen kararlarının esas sebebinin hukuka aykırı taleplerin karşılanmaması olduğu” vurgulandı.

Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın inceleme başlatarak müfettiş görevlendirmesi yaptığı bildirildi.

ÖZCAN: EVET PARA İSTEDİK

İddialara ilişkin Haber7’ye konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan firmalarla toplantı yaptığını ve reklam istediği iddiasını kabul etti. Özcan, belediye vakfına finansman sağlamaları yönünde firma ve bankalardan talebi olduğunu söyledi. Özcan, bu kuruluşlara herhangi bir mecburiyet şartı koşmadıklarını, istemeyen firmaların ödeme yapmadığını ifade etti. Özcan, incelemelerde bulunmak üzere İçişleri Bakanlığı tarafından müfettiş atandığını da sözlerine ekledi.

Özcan Haber7’ye yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;

Bu konuda bir müfettiş incelemesi var. Biz rutin denetimlerimizi her türlü iş yerine yapıyoruz. Burada birinci amacı öğrencilere burs vermek üzere nihai amacı da huzurevi yaptırmaya kadar giden amaçları olan bir vakıf kuruldu. Biz burada marketlerimize, bankalarımıza “çok ciddi reklam pastanız var. Bu amaca hizmet eden bu vakfa reklam karşılığı destek vermenizi bekliyoruz” dedik. Bu rutin denetimleri onlara baskı uygulamak için yapmadık. Ama böyle bir bağış için reklam verir misiniz? dedik. Topladık.

Bağış yapanlara denetim yapılmaması gibi bir durum söz konusu değil. Vermezseniz sizi kapatırız, ederiz demedik.

Ben bir sürü iş adamıyla gittim kendim özel olarak konuştum. Onlardan da bağış istedim. Ama yapmazsanız ben işyerinizi kapatırım, mühürlerim sizle oynarım, ticaretinizle oynarım falan demedim. O benim anlayışım da zaten böyle bir şey yok.

Ben, güzel kurallara uyan bir şehir talep ediyorum. Bunun karşılığında da hali vakti yerinde olan, özellikle bu zincir marketler, bankalar gibi Türkiye'de bu anlamda çok büyük reklam bütçeleri olanlardan benim reklam istememin de bir mahsuru olduğunu zannetmiyorum. Ama dediğim gibi reklam istedim mi istedim bu vakıf için. Bu reklamlar zaten yayınlanıyor. Elektronik billboardları var bu vakfın. Reklamlarda fiilen yayınlanıyor anlaştığımız süreler içerisinde. Yani biz hizmet karşılığında onlardan bir bedel alıyoruz. Bağış olarak almıyoruz.

Tanju Özcan, sözlerinin sonunda ise bir market zinciri dışında hemen hemen tüm market zincirlerinin reklam sözleşmelerini imzaladığını söyledi.

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 274
  • Bünyamin Öztürk 1 hafta önce Şikayet Et
    Denize düşen yılana sarılır, bu millet ne yapsın nerelere gitsin?
    Cevapla
  • Orhan yılmaz 1 hafta önce Şikayet Et
    Böyle belediye başkanı olmaz olsun derhal görevden uzaklaştırılsın
    Cevapla
  • cinar_578 1 hafta önce Şikayet Et
    Neden hiç şaşırmadım ...
    Cevapla
  • hasan 1 hafta önce Şikayet Et
    başkan şirket için reklam görüşmesi yapamaz. belediye şirketleri kapatılarak kamuya devredilmeli. Önüne gelen işveren olamaz.
    Cevapla
  • Ali 1 hafta önce Şikayet Et
    Konserlerin parası nereden çıkacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den Lübnan itirafı! Siber saldırılar sonrası ilk açıklama
Son dakika: Filistin'in teklifi BM'de kabul edildi! İsrail'e kötü haber