Hindistan uçağına bomba ihbarı: Erzurum'a acil iniş yaptı!

Hindistan-Almanya seferini yapan Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanı’na zorunlu iniş gerçekleştirdi. Yolcuların tahliye edildiği, kabin ve kargo bölümünde detaylı arama başlatıldığı öğrenildi.

GİRİŞ 06.09.2024 21:46 GÜNCELLEME 07.09.2024 00:37
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Hindistan-Almanya seferini yapan Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanı’na zorunlu iniş gerçekleştirdi.

Alınan bilgiye göre, uçağın zorunlu inişinin ardından havalimanına AFAD, sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Uçaktaki yolcuların tahliye edildiği, kabin ve kargo bölümünde detaylı arama başlatıldığı öğrenildi.

UÇAĞIN TUVALETİNDEKİ NOT ACİL İNİŞ YAPTIRDI

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanı'na acil iniş yapan uçakta yapılan çalışmaların devam ettiğini açıklayarak, "Yolculardan birisi lavaboya girdiğinde, uçakta bomba var notunu oraya bırakıyor ve oradan çıkıyor. Uçağın görevli hosteslerinden birisi lavaboya girdiğinde bu notu görüyor ve bu durumu da pilota intikal ettiriyor. Notu bırakan kişiyle ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. Yani şu anda ilk etapta uçağın aramasını tamamlamak istiyoruz" dedi.

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, havalimanında basın mensuplarına süreç ile ilgili bilgi verdi.

Vali Çiftçi, "Bugün Hindistan Vistara Havayolları'na ait olan yolcu uçağı Mumbai Frankfurt seferini yaparken alınan bomba ihbarı üzerine saat 16.30 sıralarında Erzurum Havalimanı'mıza acil iniş yapmak durumunda kalmıştır. Havalimanımıza iniş yaptıktan sonra uçağın içerisinde bulunan toplamda 234 yolcu, 13 tane mürettebat güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edilmiş ve aramalar yapıldıktan sonra havalimanı binamıza alınmıştır. Şu anda yolcular havalimanı binamızda istirahat etmektedirler. Uçaktan yolcuların tahliyesi sağlandıktan sonra iki tane bomba imha uzmanımız ve bir tane de arama köpeğimiz şu anda uçağın içerisinde. Arama çalışmalarına devam ediyorlar. İlk kısmı yani o uçağın önündeki ilk bölüm tamamlanmış durumda. Bu arada çalışmanın uzayabileceğini de düşünerek jandarma komutanlığımızdan bir bomba arama köpeği daha talep ettik. Şu anda iki arama köpeği ile uçağın içerisindeki çalışmalar, arama çalışmaları devam ediyor. Bu çalışma tamamlandıktan sonra altta bulunan bütün bagajlar pistte indirilecek. Yine arama köpeklerimiz orada da bagajları incelemeden, aramadan geçirecekler, koklayacaklar. Bunlar da tamamlandıktan sonra kabinin içerisindeki kabin bagajları incelenecek. Onlar da gerekli aramalardan, taramalardan geçirildikten sonra eğer bomba ihbarı asılsız çıkarsa yolcular tekrar uçağa alınacak" dedi.

"21.00'E KADAR ACİL DURUM İLAN EDİLDİ"

"Şu anda 21.00'e kadar acil durum ilan edildiğinden dolayı havaalanımıza bütün inişler ve kalkışlar durdurulmuş durumda" diyen Vali Çiftçi, "Bu çalışma nihayetlendikten sonra tekrar uçağa gönderdikten sonra bu durum ortadan, acil durum ortadan kalktıktan sonra havaalanımıza iniş ve kalkışlar devam edebilecek. İlk açıklamalarımız, ilk bilgilerimiz bu şekilde. Ne şekilde bomba ihbarının yapıldığı, eğer böyle bir soru akla gelecek olursa, yolculardan birisi lavaboya girdiğinde, uçakta bomba var notunu oraya bırakıyor ve oradan çıkıyor. Uçağın görevli hosteslerinden birisi lavaboya girdiğinde bu notu görüyor ve bu durumu da pilota intikal ettiriyor. Bu durumun tespit edilmesi üzerine uçak ilk önce Ordu Havaalanı'na inmek istiyor. Ordu Havaalanı'nda tadilat çalışmaları devam ettiği için oraya inme imkanı olmuyor. Trabzon'a yönlendiriyorlar uçağı. Trabzon'da da hava trafiği yoğun olduğundan dolayı uçağın oraya da inmesine izin verilmiyor ve bunun üzerine uçak Erzurum Havalimanı'na yönlendiriliyor. Az önce de ifade ettiğim gibi saat 16.30 sıralarında havalimanımıza uçak bu şekilde acil iniş yapıyor. Şu anda içerideki çalışmalar devam ediyor. Ne zaman biteceğini bilemiyoruz. İçerideki, uçağın içindeki çalışmalar bittikten sonra da bagajların aranması tamamlanacak. Ve ondan sonra da eğer herhangi bir sorun olmazsa, ihbar asılsız çıkarsa, uçak havalimanımızdan ayrılacak" diye konuştu.

Vali Çiftçi, yolcuların sağlık durumuyla ilgili soru üzerine, "Uçaktaki yolcuların herhangi bir sağlık problemi yok. Şu anda zaten böyle bir ihbarın alınmasından sonra uçağın havalimanımıza inişi belli olduktan sonra burada bütün ekiplerimiz gerekli tedbirleri aldılar. Mesela şu anda 100 tane emniyet personelimiz havalimanımızda gerekli emniyet tedbirlerini aldılar. Bunun yanında itfaiye ekiplerimiz, AFAD ekiplerimiz, UMKE ekiplerimiz, ambulanslarımız tam tertibatlı bir şekilde gerekli tertibatları, gerekli tedbirleri aldılar. Bize intikal eden herhangi bir yolcunun sağlık problemi yaşadığı intikal etmedi. Yani herhangi bir bilgimiz yok o yönde" dedi.

NOTU KİM BIRAKTI?

Vali Çiftçi, uçağın tuvaletine bırakılan soruyla ilgili olarak da, "Notu bırakan kişiyle ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. Yani şu anda ilk etapta uçağın aramasını tamamlamak istiyoruz. Çünkü acil bir durum. Ardından da bagajların aranması bittikten sonra mutlaka o konuda araştırılmasına sıra gelecek. Ama ilk önce şu anda uçağın güvenli bir şekilde yani ihbarın doğru olup olmadığını araştırıyoruz" dedi.

BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

Bakan Yerlikaya'nın açıklamaları şu şekilde:

"Bugün, Vistara Havayolları’na ait VTI027 sefer sayılı Mumbai-Frankfurt uçuşunu yapan yolcu uçağının tuvaletinde “Uçakta bomba olduğu” yazılı bir kağıt bulunmuş ve bu ihbar üzerine uçak 16.30 sıralarında Erzurum Havalimanımıza acil iniş yapmıştır,

234 yolcu ve 13 mürettebat sorunsuz bir şekilde uçaktan indirilmiştir. 2 bomba imha uzmanı ve 1 arama köpeği ile uçak içerisinde arama işlemleri devam etmektedir. Havaalanında AFAD, İtfaiye, Sağlık, Emniyet, UMKE ve DHMİ Ekipleri tarafından gerekli tedbirler alınmıştır. Erzurum Havaalanımıza saat 21:00’a kadar acil durum nedeniyle iniş ve kalkışlara izin verilmemektedir."

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ VAR!

AiR Vistara uçağına yapılan bomba ihbarı nedeniyle Erzurum Havalimanı'ndan kalkış yapacak uçaklara da izin verilmedi. Uçak, aprona gelerek, yolcularını tahliye etmeye başlarken, havalimanında yoğun güvenlik tedbirleri alındı.

Erzurum Emniyet Müdürlüğü bomba imha uzmanları havalimanına sevk edildi.

VALİDEN İLK AÇIKLAMA

Vali Çiftçi, Erzurum hava sahasının uçuşlara kapatıldığını, uçağa bomba imha ekiplerinin girdiğini ve arama yapıldığını açıkladı.

Bomba uzmanlarının uçağa girdiğini ve uçakta arama yapıldığını söyleyen Çiftçi, "Havada bomba ihbarı yapınca Vistara Hava Yolu'na ait olan uçak ilk önce Ordu Havaalanı'na inmek istiyor. Fakat orada da bir tadilat çalışması olduğundan dolayı Trabzon'a yönlendiriyorlar. Orada da hava trafiği yoğun olduğundan dolayı Erzurum'a inişlerini veriliyor. Şu an ekipler sahada, valizleri arıyor. AFAD ekipleri, yolcuları güvenli şekilde tahliye etti. Emniyet, polis özel harekat, tüm ekiplerimiz sahada. Bütün ekiplerimiz, uçağın içinde ve etrafında güvenlik önlemini aldılar. Erzurum hava sahası uçuşa kapatıldı" açıklamasını yaptı.

600 kişi kapasiteli olan uçakta 247 yolcu bulunuyor. Pilotun talebi doğrultusunda bütün yolcular uçaktan indirildi.

BAKAN URALOĞLU: ŞU AN İÇİN OLUMSUZ BİR DURUM YOK

Olaya ilişkin bir açıklama da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan geldi.

X hesabından paylaşımda bulunan Bakan Uraloğlu, uçaktaki arama çalışmalarının devam ettiğini ancak şimdiye kadar olumsuz bir duruma rastlanmadığını belirtti.

Bakan Uraloğlu yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Hindistan'ın Mumbai kentinden Almanya'nın Frankfurt kentine gitmek üzere havalanan Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağı Türk Hava sahasında iken yapılan bomba ihbarı üzerine saat 15:38’de acil durum çağrısında bulunmuştur.

Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğümüzce gerekli koordinasyon sağlanarak güvenlik önlemlerinin de alınması ile uçağın saat 16:38’de Erzurum Havalimanı’na sorunsuz bir şekilde inişi gerçekleştirilmiştir.

237 yolcu ve 14 mürettebat sorunsuz bir şekilde tahliye edilmiş olup, uçaktaki arama arala çalışmaları devam etmektedir.

İlk etapta yapılan incelemeler neticesinde yolcu ve mürettebatta herhangi bir olumsuz bir durum tespit edilmemiştir.

Erzurum Havalimanı güvenlik nedeniyle saat 21.00’a kadar notamlanarak trafiğe kapatılmıştır.

Gerekli tahkikatların ardından gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır."

VİSTARA HAVA YOLLARINDAN AÇIKLAMA

Vistara Hava Yolları da acil inişe ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bombay- Frankfurt (BOM-FRA) sefer sayılı UK27 sefer sayılı uçuş, güvenlik nedeniyle Türkiye'ye (Erzurum havalimanı) yönlendirildi ve saat 17.05'te güvenli bir şekilde indi" denildi.

İHBAR ASILSIZ ÇIKTI!

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Hindistan'dan Almanya'ya giderken kente zorunlu iniş yapan yolcu uçağındaki bomba ihbarının asılsız olduğunu açıkladı.

Vali Çiftçi, Erzurum Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Hindistan Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağının, Mumbai-Frankfurt seferi sırasında bomba ihbarı üzerine saat 16.30 sıralarında Erzurum Havalimanı'na acil inmek durumunda kaldığını söyledi.

Bütün yolcular ile mürettebatın tahliyesinin ardından bomba imha ekiplerinin arama tarama çalışmaları yürüttüğünü dile getiren Çiftçi, şu bilgileri paylaştı:

"Uçağın bagaj kısmındaki bütün yolculara ait bavullar, bagajlar indirildi. Onların da hem X-ray cihazıyla hem de arama köpeği marifetiyle arama çalışmaları tamamlandı. Saat 23.30 itibarıyla bütün arama tarama çalışmalarını sonlandırmış olduk. Yaptığımız çalışmaların neticesinde bomba ihbarının asılsız olduğunu tespit ettik. Bunun neticesinde de ilimiz havaalanında uygulanan uçuş yasağı kaldırılmış oldu. Artık ilimize gelecek veya ilimizden gidecek bütün uçaklar rahatlıkla havalanabilecek durumda."

"YOLCULARIN BÜTÜN İHTİYAÇLARI KARŞILANMIŞ DURUMDA"

Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağının havaalanında durmaya devam edeceğini belirten Çiftçi, uluslararası uçuş kurallarına göre pilotların belirli süre uçuş yapma imkanının bulunduğunu söyledi.

Vali Çiftçi, pilotların belirlenen süreyi tamamladıkları için istirahate çekildiklerini dile getirerek, "Yolcular, havaalanımızın dış hatlar terminalinde istirahat ediyor. Onların da bütün ihtiyaçları karşılanmış durumda. Yarın saat 07.25 gibi Hindistan'ın Mumbai şehrinden yeni bir uçak gelecek. O uçakla yolcular tekrar yollarına, Frankfurt'a devam edecekler." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 18
  • Hayratmıyız 1 hafta önce Şikayet Et
    Şimde ne olacak, bu kadar çekilen ceremenin faturasını kim ödeyecek.
    Cevapla
  • insanlık 1 hafta önce Şikayet Et
    Devletimiz uluslararası kurallara göre gereğini yerine getirmiş, şimdi bu Hindistan'a çok yüklü bir fatura çıkarmak lazım. Şu iptal edilen uçuşlarla ilgili zatarlar dahil. Öyle üç kuruşa beş köfte yok!
    Cevapla
  • verme 1 hafta önce Şikayet Et
    her olay da bir gun kapatma olur ise dunya yandi
    Cevapla
  • 2727gaziantep 1 hafta önce Şikayet Et
    Bunların canı cağ kebabı çekmiştir yerlerse giderler
    Cevapla
  • Dadaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Başka yer bulamadimı geldi Erzurum'a indi zaten uçak sefer sıkıntısı çekiyor Erzurum veyy bu hindileride heç sevmirem zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dün İsrail'i vuran Yemen'den ABD'ye de soğuk duş: Toplam verilen zarar 310 milyon dolar!
Malum ülkede büyük skandal! PKK konseri verip Türkiye'ye lanet sloganları attılar