İzmit Körfezi nasıl yaşama döndü! Başkan Büyükakın Haber7'ye anlattı...

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi’nin detaylarını Haber7'ye anlattı.

GİRİŞ 07.09.2024 17:05 GÜNCELLEME 08.09.2024 00:34
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi’nin detaylarını Haber7'ye anlattı.

Kötü koku ve balık ölümleriyle gündeme gelen ve büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya gelen İzmir Körfezi'nde kirlilik nedeniyle balık avlanmaması konusunda uyarılarda bulunuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, son 5 senede 6 milyon liradan fazla tutarda, 13 ayrı ceza uyguladığı, buna rağmen çözülemeyen İzmir Körfezi için tek bir adım atılmaması gündemdeki yerini koruyor.

Erdoğan'dan İzmir Körfezi'ndeki çevre felaketine tepki: İhmalkarlık paçalarından akıyorErdoğan'dan İzmir Körfezi'ndeki çevre felaketine tepki: İhmalkarlık paçalarından akıyor

BAŞKAN BÜYÜKAKIN'DAN İZMİT KÖRFEZİ SÖZLERİ

Marmara Denizi’nin dipten temizlenmesine ilişkin çalışmalarını anlatan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, denizin dibinde 11 milyon ton çamur olduğunu ve bu çamurun 8 milyon tonunun alınması gerektiğini bilimsel çalışmalardan takip ettiklerini belirtti. Başkan Büyükakın, çamurun dipten nasıl temizlenmeli sorusuna yanıt olarak bir tesis kurduklarını ifade etti.

Türkiye’nin en büyük çevre projesi İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği’nin Marmara’ya yeniden hayat vereceğini söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı, ‘’TÜBİTAK ile yıllardır bir çalışma yürütüyoruz. Burada denizde biriken çamur çekiliyor. Çekilen çamur membran tüplerin içine sulu bir şekilde pompalanıyor. Orada içine ilave edilen katkı maddelerle çamur çökertilerek tüplerin içinde hapsediliyor. Yani çamuru bertaraf ediyoruz. Sonra temizlenen suyu denize geri veriyoruz” şeklinde konuştu.

İzmit Körfezi'ne yapılan çevre yatırımlarıyla kirlilik azaldı İzmit Körfezi'ne yapılan çevre yatırımlarıyla kirlilik azaldı

MARMARA DENİZİ YENİDEN HAYAT BULUYOR

Denizdeki suyun içinde azot ve fosforun olduğunu, bunun da müsilajın ortaya çıkmasına sebep olan mikroorganizmaları beslediğini anlatan Başkan Büyükakın, yapılan dip çamuru temizliği ile beslenme kaynaklarını ortadan kaldırarak, Marmara Denizi’nin yeniden hayat bulacağını dile getirdi.

Başkan Büyükakın, “Müsilajla birlikte denizdeki oksijen seviyesi de azalıyor. Oksijenin azalması denizdeki canlı yaşamını ortadan kaldırıyor. Bütün bunların önüne geçebilmek için bu devasa projeyi uyguluyoruz. Amacımız denizdeki biyoçeşitliliği artırmak ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak” şeklinde konuştu.

Marmara Denizi’ne tüm kıyısı olan belediyelerin evsel atık suları arıtma tesisleri ile azot ve fosforu uzaklaştırdıkları yöntem ile denize vermeleri gerektiklerini belirten Tahir Büyükakın, kurdukları tesiste tamamen bilimsel çalışmaların ışığında hareket edildiğini vurguladı.

DENİZ TEMİZLİĞİYLE MÜCADELE!

Ön arıtma ile derin deniz deşarjlarının yapıldığını ve boğazların altındaki akıntı ile Karadeniz’e gideceğinin düşünüldüğünü açıklayan Büyükakın, ancak Karadeniz’deki akıntı ile kaba pisliğin geri geldiğini söyledi. Dip çamuru vakalarının başka körfezlerde de ortay çıktığını hatırlatan Başkan Büyükakın, Marmara’ya kıyısı olan tüm belediyelerin aynı hassasiyeti göstermeleri gerektiğini ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin enerji maliyetlerinden dolayı arıtma tesislerinin düşük maliyetli çalıştırılmasına yönelik eleştirilerde bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, KBB’nin 23 arıtma tesisi olduğunu ve bu tesislerin yıllık enerji tüketiminin maliyetinin 600-700 milyon TL civarında olduğunu vurguladı.

Denizi kirletmemek için sadece 700 milyon liralık bir enerji maliyeti olduğunu dile getiren Başkan Büyükakın, bir belediye başkanının elindeki kaynakları doğru yönetmediği sürece şehrin uzun vadeli önceliklerini geri plana atarak kendi önceliklerini ön plana koyduğu zamanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı temizliğin bir anlamının kalmadığının altını çizdi.

Büyükakın, “Marmara Denizi bir iç deniz ve körfezleri var. Körfezin akıntısının durduğu yerlerde dip çamur oluşacak ve hep birlikte top yekûn bir kötülüğe maruz kalacağız. Marmara Denizi’nin oksijen seviyesi düştüğünde bu denizde balıklar yaşayamamaya başlayacak, balıkçılar balık avlayamayarak işsiz kalacak ve denizdeki kirlilik ile başka çevresel sorunlar ortaya çıkacak. Dolayısıyla bu konuda samimiyetle bir arada çalışılması gerekir” dedi. 

MARMARA İÇİN BİR TEK KOCAELİ ADIM ATIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Marmara Denizi için adım atmadıkları noktasında eleştirilerde bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ‘Engel oldular’ edebiyatının gerçek bir ifade olmadığını vurguladı. Kendi projelerini hayata geçirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını ifade eden Büyükakın, ‘Biz buradaki kirliliği temizlemek istiyoruz’ teklifinin daha önce İzmir ve İstanbul belediyeleri tarafından bakanlığa sunulmadığının altını çizdi.

Sunulmayan bir şeyin engellenmesinin mümkün olmadığını belirten Tahir Büyükakın, İstanbul’da atılan adımların aksine Marmara Denizi’ni daha çok kirlettiği yönünde çalışmaların ilerlediğini vurguladı. İstanbul’da bir temel atmama töreninin yapıldığını ve bu törenin bir arıtma tesisine ait olduğunu açıklayan Başkan Büyükakın, arıtma tesisinin yapılmamasının Marmara Bölgesi’ne hem maddi hem çevresel sorun oluşturduğunu hatırlattı.

BÜYÜKAKIN: “DENİZDEKİ BALIKLAR BİLİYOR”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Biz 23 arıtma tesisini yaparken kimse elimizden tutmadı. Ben Marmara Belediyeler Birliği başkanlığı da yaptım. Müsilaj Eylem planında bu maddeler hep var. Bir tek biz yapıyoruz. İzmir, İstanbul yapmak istemiyor. Reklam çalışmalarına ve günü kurtaran projelere kaynakları kullanıp ‘nasılsa gözükmüyor’ mantığı ile hareket etmek gelecek yılları da zarara sokmak demektir. Beni engellediler ifadesi bugün siyasi hayatınızı kurtarabilir ancak vatandaşın emanet ettiği makamla vatandaşın geleceğini de yok edersiniz” ifadelerini kullandı.

Toplamda bu projeye 120 milyon dolar harcadıklarını söyleyen Tahir Büyükakın, bu para ile kent meydanı gibi toplumun görebileceği yerlere göz boyama amacıyla işler yapılabileceğini ancak bir katkısı olmayacağını vurguladı. Büyükakın, Marmara Denizi’ne yapılan yatırımı kimsenin görmediğini ancak denizdeki balıkların bildiğinin altını çizdi. Denizdeki eko sistemin canlılığı arttıkça yatırımın belli olacağını ifade eden Başkan Tahir Büyükakın, yıllar sonra bunların görüneceğini ifade etti.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 34
  • Kazım özkanlı 1 hafta önce Şikayet Et
    Yuvacık döngel arası trafik sorununa da bir çözüm bulsanız , denizdeki balıklar gibi bizde yolda rahatlasak.
    Cevapla
  • Derinceli selami 1 hafta önce Şikayet Et
    Başkanım Allah yar ve yardımcınız olsun inşallah adamın dibisin can dostum
    Cevapla
  • misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    arkadaslar bu olaylar a Partisi b Partisi derken olan memlekete oluyor bizim baska türkiyemiz yok cok yazik herkes aklini basina alsin bu sorumluluk hepimizin
    Cevapla
  • Başıbozuklar 1 hafta önce Şikayet Et
    Başta İzmir büyük şehir olmak üzere tüm demli chpkklıların yuvalandığı ilçe belediyelerinde ve eshottaki mevcut başıbozukluk ilk defa bu yıl had safhaya çıktı. Örnek kirli körfez, Örnek şirinyer pazaryerinde duraklara girmeyen sivil araç yolundan yolcu alan başıbozuk şoförler, Örnek ulaşımı allak bullak eden uygulamalar,Örnek eskiden bucadan mavişehire tekaraçla giderken şimdi 3 aktarma
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Yakın gelecekte dünyada su savaşları beklenirken, Ülkemiz tarım alanlarında yeterli su olmadığı için bazı bölgelerimizde sadece belirlenen sebzelere su verilebilmekteyken, KOCAELİ KANDIRA ya bu kadar değerli bi SU HAVZASINA çöp tesisi kurmak gelecek nesilleri düşünmemek çok üzücü. Sayın başkanı tekrar düşünmeye ve bu yanlıştan bir an önce dönmeye davet ediyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yahya Sinwar'ın sırrı ortaya çıktı! İsrail onu bu yüzden bulamıyor
Galatasaray'da futbolculara derbi dopingi! Dudak uçuklatan ödeme