Yavuz Sultan Selim nasıl vefat etti? Son nefesinde hangi surenin hangi ayetinin okudu?

504 yıl önce 22 Eylül'de Çorlu'da vefat eden Osmanlı İmparatorluğu'nun simge padişahlarından Yavuz Sultan Selim, vefatının yıldönümünde anıldı. Peki Yavuz Sultan Selim nasıl öldü, son nefesinde hangi surenin ayetlerini okudu?..

Yavuz Sultan Selim nasıl vefat etti? Son nefesinde hangi surenin hangi ayetinin okudu?
Yavuz Sultan Selim nasıl vefat etti? Son nefesinde hangi surenin hangi ayetinin okudu?
GİRİŞ 22.09.2024 01:55 GÜNCELLEME 22.09.2024 02:02

Yüzyıllarca dünyaya hükmeden ve nizam getiren Osmanlı İmparatorluğu'nun medar-ı iftiharı Yavuz Sultan Selim, vefatının sene-i devriyesi münasebetiyle bugün İstanbul Fatih'teki türbesinde Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla yâd edilecek.

Yavuz Sultan Selim vefatının 504. yılında anılacak!

YAVUZ SULTAN SELİM VEFATININ 504'NCÜ YILINDA ANILACAK

504 yıl önce Çorlu'da vefat eden ve İslam dünyasını tek çatı altında birleştirmenin öncülüğünü yapan büyük hükümdar Sultan Selim'in nasıl öldüğüne dair İstanbul İl Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz tarih sahnesinin tozlu sayfalarından önemli bilgiler paylaştı.

Peki cihan hükümdarı Yavuz Sultan Selim nasıl vefat etti? Son nefesinde hangi surenin hangi ayetinin okudu?

İşte vefat etmeden önce Edirne'ye giden Osmanlı İmparatorluğu'nun büyük hükümdarlarından Yavuz Sultan Selim'in son nefeslerinde sarf ettiği sözler...

SIRTINDA ÇIKAN ŞİRPENÇE ÇIBANINDAN MUZDARİPTİ...

"Yavuz ömrünün son günlerinde Edirne'ye gitmişti. Buraya gitmeden önce sırtında çıkan "şirpençe" denilen bir çıbandan muzdaripti. Bu çıbanı hamamda sıktırıp ovdurtması ve ardından Edirne'ye atla gitmeye çalışması hastalığını iyice artırdı. 

Padişahın hastalığı artınca Çorlu yakınlarında babası ile savaştığı yerde 40 gün konaklandı. Yavuz'un hastalığı günden güne iyice ağırlaştı. Sultanın hastalığı boyunca yanında gece gündüz musahibi Hasan Can vardı.

'HAKK'A TEVECCÜH EDİP ALLAH İLE BERABER OLACAK ZAMANDIR'

Büyük hükümdarın son günlerinde ikisinin arasında şu konuşma cereyan etmişti:
Yavuz, musahibine:

"Hasan Can bu ne hâldir?" diye sorunca, 

Hasan Can: "Sultanım Cenab-ı Hakk'a teveccüh edip Allah'la beraber olacak zamandır" cevabını verdi. 

CİHAN HÜKÜMDARI SELİM, YASİN SÛRESİ'NİN "SELAM" AYETİNDE SON NEFESİNİ VERDİ

Yavuz: "Bizi bunca zamandan beri kiminle bilirdin? Cenabı Hakk'a teveccühümüzde kusur mu gördün?" deyince,

Hasan Can: "Haşa ki bir zaman zikri Rahman'dan şaştığınızı görmedim. Lâkin bu zaman başka zamana benzemediğinden ihtiyareten cesaret eyledim" dedi.

Yavuz, bu cevaptan sonra Hasan Can'a "Sure-i Yasin tilavet eyle" dedi ve onunla birlikte okumaya başladı. Yasin Suresi'nin ikinci okunuşu sırasında "Selam" ayetine gelindiği zaman Yavuz Sultan Selim ruhunu teslim etmişti."

Büyük Sultan Selim'in Yasin Sûresi eşliğinde Hakk'a yürüdüğünde 504 yıl önce tarih 1520 yılının 21 Eylül'ünü 22 Eylül'e bağlayan geceydi.

ÖLÜM SEBEBİNİ ŞARBON ÇIBANI VEYA DİYABET OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Doktorlarının tarihi kayıtlara göre yaptıkları incelemeler sonucunda Yavuz'un ölüm sebebinin "şarbon çıbanı" veya "diyabetin vücuttaki tahribatının neticesi olduğu" tahmin ediliyor.

Sert mizacı ve cesaretinden ötürü kendisine "Yavuz" denilen büyük hükümdar Sultan Selim, vefatının 504'ncü sene-i devriyesinde de özlem ve hasretle İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Yavuz Sultan Selim türbesinde anılacak.

Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve dualarla türbesinde yapılacak ziyaret bugün saat 13.30'da başlayacak.

KAYNAK: HABER7
Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Derbide kırmızı kart çıkmalı mıydı? Eski hakemler tartışmalı pozisyonu yorumladı
Siyonistlerden mücahitlere şeytani tuzak! İşgalcilere peş peşe darbe