CHP'nin planı ortaya çıktı! İmamoğlu'na yasak gelirse...

CHP'de İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada verilen “siyasi yasak” kararının onanması olasılığı üzerine çalışmalara başlandı. Yasak kararı çıkması durumunda kulislerde Yavaş'ın tek seçenek olacağı konuşuluyor.

GİRİŞ 26.09.2024 16:25 GÜNCELLEME 26.09.2024 16:34
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

  HABER7

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine 'Alenen hakaret' suçu kapsamında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmiş, karar İstinaf Mahkemesi'ne taşınmıştı. Son günlerde kararla ilgili tartışmalar gündem olurken, CHP kararın onanması durumunda bundan sonraki sürece ilişkin yol haritasını belirleme çalışmalarına başladı. 

ADAYLIK İLAN EDİLMESİNE KARŞI ÇIKILIYOR

CHP yönetimi, Ekrem İmamoğlu'nun siyasi yasak kararının onanması durumunda İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesi seçeneğini konuşurken, bu seçeneğe partililerin seçimlere çok uzun süre olması nedeniyle karşı çıktığı belirtiliyor. 

MANSUR YAVAŞ TEK SEÇENEK

CHP kulislerinde konuşulanlara göre, İmamoğlu'na siyasi yasak gelmesi halinde cumhurbaşkanlığı adaylığı için tek seçenek olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş isminin tek seçenek haline geleceği ifade ediliyor. CHP'liler, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in geçtiğimiz aylarda söylediği “Şu anda takımda iki forvet var. Biri Mansur Yavaş, diğeri Ekrem İmamoğlu. Günü geldiğinde arkadaşlarımızdan biri cumhurbaşkanı adayı olacak” sözlerini öne sürerek Yavaş'ın isminin açıklanacağını düşünüyor. 


ÖZEL DE ADAY OLABİLİR DÜŞÜNCESİ

Diğer taraftan ise bazı CHP'liler İmamoğlu'na siyasi yasak gelmesi durumunda daha önce cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıklayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel aday olma seçeneğinin de denkleme girebileceğini belirtiyor. Özel'in adaylığı olasılığında ise Mansur Yavaş'ın bağımsız olarak veya başka bir partinin adayı olarak Özgür Özel'e karşı aday olabileceği ihtimali bulunuyor. 

Özgür Özel: Cumhurbaşkanı adayı değilimÖzgür Özel: Cumhurbaşkanı adayı değilim


SÖZCÜ'NÜN ADAYI YAVAŞ MI?

CHP'de cumhurbaşkanlığı adaylığının ve olası senaryoların konuşulduğu günlerde Sözcü Gazetesi ise geçtiğimiz gün çarpıcı bir yayına imza attı. Sözcü, AREA'nın anket sonuçlarını yayınlayan Aytunç Ergin'in kaleme aldığı yazıda, CHP'li seçmenin Mansur Yavaş'ı tercih ettiği vurgulandı. 

Söz konusu ankette Mansur Yavaş'ın Ekrem İmamoğlu'na yaklaşık 2 katı fark attığı belirtildi. 



"Sözcü tarafını seçti mi?" sorusunu gündeme getiren yazıda şu ifadeler kullanıldı:
"Yanıtı merak edilen sorulardan birisi de 'Yapılacak ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminde, sizce muhalefetin adayı kim olmalıdır?' şeklinde. Mansur Yavaş’a yüzde 30.6, Ekrem İmamoğlu’na yüzde 18.7, Özgür Özel yüzde 3.7 oy çıkmış.  Diğer 5.6, Fikrim yok ise yüzde 41.4. AREA’nın sonuçlarına göre CHP seçmeninin yüzde 37.6 Yavaş’ı, yüzde 33.7’si İmamoğlu’nu, yüzde 3.9’u da Özel’i aday olarak görmek istiyor.

Kritik soru şu: 'Yapılacak ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminde, muhalefetin ortak aday üzerinde anlaşamaması durumunda aşağıdaki isimler aday olursa tercihiniz ne olur?' Bunun yanıtı da şöyle: Mansur Yavaş yüzde 36.2, Tayyip Erdoğan yüzde 24.7, Ekrem İmamoğlu 20.9, Kararsızlar/Hiçbiri yüzde 17.3, Diğer yüzde 1.

AREA anketine göre; yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde, muhalefetin ortak aday üzerinde anlaşamaması durumunda; CHP seçmeninin aday tercihi olarak ilk sırada Yavaş (yüzde 50.2) gelmekte. Ardından da yüzde 39.4 ile Ekrem İmamoğlu."

YAVAŞ: PARTİMİZ ADAY GÖSTERİRSE ADAY OLURUZ

Adaylık tartışmaları sürerken Mansur Yavaş ise hamlelerini yapmaya devam ediyor. Bugüne kadar adaylık konusuna yönelik açıklamalar yapmaktan kaçınan Yavaş, cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarına ilişkin yeni bir açıklamaya yaparak CHP'nin aday göstermesi durumunda aday olacağını açıkladı. 

Yavaş, “Biz her zaman söyledik, partimiz aday gösterirse aday oluruz. Gündemde bunun haricinde konuşacak başka bir kelime yok. Türkçe konuşuyoruz ve gayet açık konuşuyoruz. Onun haricinde söylenen sözlerin hiçbir kıymeti harbiyesin yoktur” dedi.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 67
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    Neden kimse CHP mv. 'li Ediz Ün' ün 2 milyon TL değerindeki kaçak malı Türkiye'ye sokarken yakalandı, konusu gündeme getirmiyor? Bu kimin, neyin milletvekili? Bileniniz vaaa mı?
    Cevapla
  • Okur 2 saat önce Şikayet Et
    Gözlüksüz ne demişti. Sağımda yavaş saolumda imamoğlu. Bu ne perhiz sağcılar cehapeye sızmış Atatürkten bahseder olmuş. Devletçiliği hdp rengine boyayanlar devlete talip.
    Cevapla
  • Okur 2 saat önce Şikayet Et
    Komedi. proje çocuğu biri reis yolundan giderek kendini vazgeçilmez sanıyor Ankete bakınca yarısı adaylardan ümitsiz ve siyasi ortamdan rahatsız. Atatürksüz partiye oy vermeyecek cehapeliler sağa da oy vermeyeceğine göre.seyyanen memurları ve eyt liler size yine oy vermeyecek. Bu seçimi de emekliler ve sandığa gitmeyenler belirleyecek.
    Cevapla
  • Aga 2 saat önce Şikayet Et
    Ekrem malına siyasi yasak kendi planı olabilir, değilse de işine yarar. Normal ceza verilmesi gerekir.
    Cevapla
  • Emin 3 saat önce Şikayet Et
    İmamoğlu yerine mansur yavaş'la devam bence danışıklı döğüş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İngiltere ve ABD'den İsrail ve Lübnan'a uyarı
Beşiktaş-Hapoel maçı Sırbistan'a alındı!