10 saniyede yıkılmış, 96 kişiye mezar olmuştu: Müteahhide 62 kez müebbet hapis cezası

6 Şubat depreminde 10 saniyede yıkılan ve 96 kişinin hayatını kaybettiği Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün, 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Alpargün, apartmanı dere yatağına yaptığını itiraf etmişti.

GİRİŞ 27.09.2024 13:40 GÜNCELLEME 27.09.2024 14:35
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Adana'da 6 Şubat 2023'teki depremde 96 kişinin hayatını kabettiği Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün, 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

EKSİK DEMİR KULLANMIŞ

Alpargün'ün yargılandığı davada ikinci bilirkişi raporunda çarpıcı değerlendirmeler yer almıştı. Yapının bazı kolonlarındaki kusurların belirtildiği raporda, şu bilgiler aktarılmıştı:

"Bazı kolonlarda yeteri kadar demir kullanılmadığı, kolonların minimum donatı şartını sağlamadığı, statik projede yer alan verilere göre kimi kolonların da katlarda farklılık gösterdiği ve üst katlara doğru küçüldüğü, perde uçlarında ise demir bulunmadığı tespit edilmiştir."

Raporda, binadan alınan karot numunelerinde gerçekleştirilen deneylerde, apartmanda kullanılan betonun en düşük basınç dayanım şartını sağlayamadığının belirlendiği paylaşılmıştı.

"YÖNETMELİK YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ KARŞILAMIYOR"

Binanın, yapıldığı yılda yürürlükte olan 1975 deprem yönetmeliği yükümlülüklerini karşılamadığı anlatılan raporda, şunlar kaydedildi:

"Yapı imalatında projede yer almayan detayların olduğu, deprem yönetmeliğinde belirtilen hususlara uyulmadığı, projedeki uyumsuzlukların denetim aşamasında tespit edilmediği belirlenmiştir."

PİŞKİN CEVAP: MUKADDERAT!

Tutuklandıktan sonra Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirilen Alpargün, gazetecilerin "Yaptığının binanın çökmesiyle 96 kişi öldü, ne diyeceksiniz?" sorusuna, "Mukadderat" diye cevap vermişti. 

DEPREM GÜNÜ YURT DIŞINA KAÇMAYA ÇALIŞTI

Adana'da depremde yıkılması sonucu 96 kişinin hayatını kaybettiği Alpargün Apartmanı'yla ilgili soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Hasan Alpargün'ün 6 Şubat 2023'te KKTC'ye gittiği belirlenmişti. Çalışmalar sonucunda Lefkoşa Emniyet Müdürlüğüne teslim olan Alpargün, Adana'ya getirilmiş ve 13 Şubat 2023'te tutuklanmıştı.

Alpargün'ün 990 bin dolar, 890 bin avro ve 500 bin Türk lirasını Türkiye'den KKTC'ye transfer etmeye çalıştığı ve Lefkoşa'da daire satın almak için girişimde bulunduğu iddia edilmişti.

KAN DONDURAN İTİRAF: DERE YATAĞIYDI

Alpargün, mahkemedeki ifadesinde apartmanın yapılmasının zor olduğunu arsa sahibine söylediğini de iddia ederek, “Binayı yaptığım yerin dere yatağı olduğu belliydi ancak su yoktu, imar izni de vardı" demişti.

Depremde 100 kişiye mezar olan binanın müteahhidinden kan donduran itiraf!Depremde 100 kişiye mezar olan binanın müteahhidinden kan donduran itiraf!

96 kişiye mezar olan apartmanın müteahhidi: Betonları kanser oldu96 kişiye mezar olan apartmanın müteahhidi: Betonları kanser oldu

KAYNAK: HABER7, AJANSLAR
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Tek 1 saat önce Şikayet Et
    Hep aynı masal sonrası yüksek mahkeme bırakır
    Cevapla
  • Ahmet 1 saat önce Şikayet Et
    Adam cinayet işlemiş, mukadderat demiş ne desin ? Geçmişe kader denir.
    Cevapla
  • Halk 1 saat önce Şikayet Et
    Hans yapsaydı böyle olmazdı Hasan yapınca çürük çıkıyor nedense.
    Cevapla
  • uğur 1 saat önce Şikayet Et
    Dere yatağını imara açanların hiç suçu günahı yokmu
    Cevapla
  • Hoca 1 saat önce Şikayet Et
    Burada müebbet peki öte tarafta kim kurtaracak seni
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Şehit kokusundan hazırladık' deyip satıyorlardı, harekete geçildi! İşte kesilen ceza...
Derbi sonrası hedef gösterilmişti! Serhat Akın'a silahlı saldırı