Hasan Nasrallah suikastı nasıl oldu? Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?

Hasan Nasrallah öldü mü? sorusunun cevabı İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısı ardından merak ediliyordu. İsrail, Cuma günü Beyrut'a düzenlenen saldırı sonrasında Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü açıkladı. Peki, Hasan Nasrallah suikastu nasıl oldu?

Hasan Nasrallah suikastı nasıl oldu? Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?
Hasan Nasrallah suikastı nasıl oldu? Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?
GİRİŞ 28.09.2024 16:30 GÜNCELLEME 28.09.2024 16:31
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ortadoğu'da gerilim hat safhaya çıktı. İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a 5 gün üst üste saldırı düzenledi. Saldırılarda toplamda 6 kişi hayatını kaybederken 91 kişi ise yaralandı. İsrail ordusu ana hedeflerinin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah olduğunu duyurmuştu.

İsrail ordusundan konuya dair yapılan açıklamada, "Beyrut'a düzenlediğimiz hava saldırısında Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdük. Nasrallah bir daha dünyayı terörize edemeyecek." denildi. 

Hizbullah da Nasrallah ve Karaki'nin İsrail'in hava saldırısı sonrası öldürüldüğünü duyurdu. Peki, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?

Hasan Nasrallah

HİZBULAH LİDERİ HASAN NASRALLAH KİMDİR?

1960 yılında Beyrut'un doğusunda bir mahallede doğan Hasan Nasrallah evli ve dört çocuk babasıydı. 1992 yılından bu yana Lübnan'daki Hizbullah grubunun liderliğini yürütüyordu. Şii dini liderlerle ve Filistinli Hamas gibi gruplarla ittifaklar kuran Nasrallah, Lübnan'ın önemli silahlı ve siyasi aktörlerinden birisi olarak öne çıkıyordu. Nasrallah bir süredir İsrail'in suikastinden korunmak için hayatını saklanarak geçiriyordu.

2006'da Hizbullah'ın İsrail'le sert bir çatışmaya girdiği dönemin sonrasında kamuoyunda daha az görünmeye başlayan Hasan Nasrallah, 2014'te Lübnan'ın Hizbullah yanlısı gazetesi El-Ahbar'a verdiği röportajda sürekli yer değiştirdiğini belirtmiş fakat sığınakta yaşadığını reddetmişti. 

İran tarafından desteklenen Hizbullah, Lübnan'daki 15 yıllık iç savaşın 1990'da sona ermesinin akabinde silahları bırakmayı reddeden tek grup olarak biliniyor. İsrail uzun yıllardır Nasrallah'ın ve Hizbullah'ın İsrail'in varoluşuna büyük tehdit oluşturduğunu iddia ediyordu. 

1992 yılından sonra Nasrallah'ın liderliğinde faaliyetlerini devam ettiren Hizbullah'ın on binlerce üyesi olan silahlı kanadı var. Örgütün ayrıca Lübnan Parlamentosu'nda vekilleri bulunmaktadır. 

Avrupa Birliği ve ABD'nin terör örgütü olarak kabul ettiği Hizbullah'ın tüm faaliyetleri Almanya tarafından da 2020 yılında yasaklanmıştı. 

SUİKAST NASIL DÜZENLENDİ?

Orta Doğu'nun belirsiz ortamında, İsrail raporları, ordunun Hasan Nasrallah'ın tam yerini ve banliyönün kalbinde ve birçok yeraltı katmanında partinin lider konumuna girdiği anı belirlemesini sağlayan "altın bir andan" bahsetmektedir.

İsrail ve Batı basınında çıkan haberlerde, toplantı, İsrail'in devam eden gerilimine karşı koymanın yolları ve Hizbullah'ın taktiksel hareketlerini artırma olasılığının tartışılmasının dışında Lübnan'ın güney sınırındaki saha durumu ve son gelişmelerin tartışılması ve değerlendirilmesine ayrıldı.

İsrail'in daha geniş bir askeri operasyon gerçekleştirme olasılığına dair korkular yönündeki askeri hazırlıklar, bu da toplantının tırmanmaya karşı bir plan geliştirmeyi amaçladığı düşüncesini güçlendiriyor.

MK84

İsrail uçaklarının Nasrallah'a suikast düzenlemek için adeti 1 ton ağırlığında 85 sığınak patlatıcı bomba attığı söyleniyor.

Saldırının F-35 uçakları tarafından, 10 adet MK84 sığınak patlatıcı bomba kullanılarak gerçekleştirildiği öne sürüldü.

F-16I

SUİKASTI HANGİ FİLO YAPTI?

İsrail medyasına göre Hasan Nasrallah'a düzenlenen suikast Hava Kuvvetleri'nin 119. Birimi tarafından yapıldı. Ancak kimi kaynaklar F-35 kullanılarak 10 adet MK84 sığınak patlatıcı bomba atıldığını söylüyor.

İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı 119. Filo, aynı zamanda "Yarasa Filosu" olarak bilinen ve Ramon Hava Üssü'nde konuşlanmış olan bir F-16I savaş filosudur.

Filo yıllar önce Tel Nof Hava Üssü'nde McDonnell Douglas F-4 Phantom II ve daha da öncesinde Vautour II uçaklarını kullandığı biliniyor.

Filonun Gloster Meteor uçaklarını ise Ramat David Hava Üssü'nde işlettiği belirtiliyor.

İran bayrağı

KUVVET KONUŞLANDIRACAKLAR

ABD kanalı NBC'ye konuşan İranlı bir yetkli, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğü saldırının sonrasında Tahran'ın yakın zamanda Lübnan'a kuvvet konuşlandırmak için hazırlıklara başlayacağını belirtti.

İbrahim Turna Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com bünyesinde SEO Editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • Tamam 29 dakika önce Şikayet Et
    Olen kim? Musluman bir adam olduren kim peygamberler katili yahudiler
    Cevapla
  • Serdar 1 saat önce Şikayet Et
    Allah şehadetini kabul etsin. bize doğru geliyor lanetli kavim. Bop işliyor.
    Cevapla
  • GÖLGE 1 saat önce Şikayet Et
    Hasan Nasrallah Gazze olayında İran gibi kaypak bir devletin etkisinde korkak bir siyaset izledi. Sonuç değişmedi İsmail Heniyye de öldü kendisi de. Ama birisi cesaretle savaşıp onurlu öldü diğeri göstermelik saldırılar gölgesinde kaçarak ve korkakça öldü. Yakında kapımızı çalınca ya biz hangisini seçeceğiz?
    Cevapla
  • ümmetin sesi 2 saat önce Şikayet Et
    şeytanın başı İRAN nasrallahın yerini belitti itrail vurdu
    Cevapla
  • İst 2 saat önce Şikayet Et
    Arap Arabi satmıştır o kadar basit
    Cevapla
  • misafir 34 dakika önce Şikayet Et
    onlar fars cahil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail açıkladı, Hizbullah doğruladı: Hasan Nasrallah ve Ali Karaki öldü
Hamaney'den 'Nasrullah öldürüldü' haberinin ardından ilk açıklama!