İBB’den skandal metro ihalesi

‘Kirazlı-Halkalı Üniversite Metrosu’ için nisan ayında çıkılan ihalede en düşük teklif 8 milyar 313 milyon TL oldu. Ancak bu ihale iptal edildi. Tekrarlanan ihalede rakam 22.6 milyar TL’ye çıktı. İhale tartışmaya yol açtı.

GİRİŞ 29.09.2024 10:04 GÜNCELLEME 29.09.2024 11:09
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

CHP'li İBB yönetimi yeni bir ihale skandalına imza attı. "Bu kadarı da olmaz" denilen yöntem pes dedirtti. İBB Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü, 5 Nisan 2024 tarihinde 'Kirazlı-Halkalı Üniversite metrosu kaba inşaatı ve elektromekanik tasarım işleri' başlıklı bir ihaleye çıktı. İhale, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eleştirdiği 'Davet' usulüne göre yapıldı.

İhalede en düşük teklifi 8 milyar 313 milyon TL ile Didoray-Akçadağ şirketi verdi. İkinci düşük teklif ise 9 milyar 497 milyon TL ile Aga Enerji-Şenbay Madencilik şirketleri oldu. Üçüncü sırada ise 9 milyar 706 milyon TL'lik teklifiyle Gülermak şirketi yer aldı.

İhale 6 Nisan 2024 tarihinde iptal edildi. Geçtiğimiz günlerde aynı şartnameyle tekrarlanan ihalenin maliyetinin ise üç kattan fazla arttığı görüldü. Daha önce 8 milyar 313 milyon TL tutan ihalede rakam bu kez 22 milyar TL'ye çıktı. İhalede ilk sırayı Yapı Merkezi İnşaat aldı. Daha önce metro işi yapmayan firmaların ihaleye hangi kriter/usüle göre davet edildiği ise tartışma ve merak konusu oldu.

14 MİLYAR TL FARK VAR

İkinci sırayı 22 milyar 600 milyon TL ile Duygu İnşaat, üçüncü sırayı ise 22 milyar 650 milyon TL'lik teklifiyle Dillingham-Makimsan-Yazıcıoğlu şirketi aldı. Tekrarlanan ihalede işin ilk ihaleye oranla 14 milyar TL fazladan yapılacak olması dikkat çekti.
İBB'nin Nisan ayındaki meclis oturumunda, Kirazlı-Halkalı Üniversite hattı için İmamoğlu'na meclis kararıyla 250 milyon dolar borçlanma yetkisi verilmişti.

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 71
  • meraci83 37 dakika önce Şikayet Et
    Cebellezi kriterleri devreye alınmış olmalı. Hani, "devletin malı deniz yemeyen keriz" saçmalığı kriterleri yani!..
    Cevapla
  • Mammut 41 dakika önce Şikayet Et
    Belediye başkanlığı sistemi kalksın görevleri Valilere ve Kaymakamlara verilsin rant ve hırsızlık minimuma iner...
    Cevapla
  • Duyarlı 44 dakika önce Şikayet Et
    Yargı el koysun. İhaleyi durdursun. Sonucu ne olursa olsun. KHK ile el konulsun. Suçlular ile ihaleye fesat karıştıranlar yargılansın. İstanbul' da artık hiç bir özel hizmet verilmesin.
    Cevapla
  • Ati 48 dakika önce Şikayet Et
    hakim savcı ne güne duruyor. haram zıkkım olsun yedirene de sessiz kalana da. bu hırsızlar olduğu sürece Türkiye yozlaşmaya devam edecek.
    Cevapla
  • Mehmet 51 dakika önce Şikayet Et
    Bu herif adeta "beni gorevden alin" diye sacma sapan isler yapiyor!!Ne ...... adam mis!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ehud Olmert'den itiraf: İmad Muğniye 16 yıl önce CIA-Mossad ortak operasyonuyla öldürüldü
Uzmanlar Haber7’ye değerlendirdi: 'İsrail’in Nasrallah suikastinin karanlık noktaları'