Selçuk Bayraktar, “Yapay Zeka çok akıllı olabilir ama duygudan yoksun”
- GİRİŞ03.10.2024 09:15
- GÜNCELLEME04.10.2024 10:23
Artık genç değilim. Yaşım 50’yi geçeli epey zaman oldu. Ama içimdeki meraklı çocuk hala hayatta. Ve o meraklı çocuğun meraklarının bir bölümünü gidermek için dün günü birlik Adana Şakir Paşa Havalimanı’na yolumu düşürdüm.
Bu yıl 7’ncisi düzenlenen TEKNOFEST’e ev sahipliği yapan Şakir Paşa Havalimanı’na vardığımda. Öncelikli olarak Kanal 7 Medya Grubu’nun standına yöneldim. Standda, Kanal 7’den Ülke Tv’ye, Radyo 7’den, Haber7.com'a kadar grubumuzun tüm markaları vardı.
***
Sonra onlarca teknoloji firmasının standını ziyaret etim. Alandaki Gökbey’inden, Kızılelma’sına, Hürkuşu’ndan, Atak helikopterine kadar birçok dikkat çeken savunma sanayi ve havacılıkta yerli-milli araç, silah ve mühimmatı gördüm.
Dahası iki aile ile tanıştım. Onları burada zikretmeliyim.
ANNE BABALAR, EVLATLARINI TEKNOFEST’E TAŞIYOR
Akşam saat 19.00 suları olduğu için artık ziyaretçilerin azaldığı bir anda alanda yürürken arkamdan seslenildiğini işittim. Geriye döndüğümde tekerlekli sandalyede 40’lı yaşlarda bir beyefendi, yanında eşi ve hemen onun elinden tutan 7 yaşlarında bir çocuk bana doğru geldi.
Tekerlekli sandalyedeki beyefendi, “Sizi burada görmek ne güzel” diye söze başladı. TEKNOFEST’e olan ilgisini anlattı. Ve kayıtlara geçirmem gereken şu cümleyi kurdu, “Oğlum için Kahramanmaraş’tan geldik.”
Düşünebiliyor musunuz, engelli bir vatandaşımız, tekerlekli sandalyeye mahkum bir vatandaşımız, oğlunu ve eşini almış Kahramanmaraş’tan çıkmış Adana’ya TEKNOFEST’e gelmiş. Gurur verici bir tablo.
Vedalaştık. Yürümeye devam ettim. Hürkuş’un önünde kendimce fotoğraf çekerken birini seslendiğini işittim. Bir baba. Yanında 6 yaşlarında bir erkek çocuk. Dedi ki, “Ne güzel sizi burada görmek. Oğlum uçaklara o kadar meraklı ki alıp geldim!”
Oğluyla tokalaştık. Dedim ki “En çok burada ne dikkatini çekti?”
Dedi ki, “Şu kocaman olan!”
Gösterdiği Baykar’ın İHA’sı Akıncı’ydı.
SELÇUK BAYRAKTAR, “BEBEKLERİ TEHDİT OLARAK GÖRENLER, İNSANLİK İÇİN TEHDİTTİR”
TEKONFEST’i gezdikten sonra, BAYKAR Yönetim Kurul Başkanı Selçuk Bayraktar ile Ülke Tv-Kanal 7 ortak yayınında buluştuk.
Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet ile birlikte, biz sorduk, Bayraktar cevapladı.
Örneğin, İsrail’in Gazze’den sonra Lübnan’a yönelik saldırganlığının bizim için bir tehdit olup olmadığını sorduk.
Selçuk Bayraktar, sadece Türkiye’ye veya bölge ülkelerine yönelik bir tehdit değil, insanlık için bir tehdit olduğunu söyledi.
Ve ekledi, “200 bin yıllık insanlık tarihinde, bebekleri tehdit görüp öldürenler insanlık için tehdittir.”
Selçuk Bayraktar’a, İHA ve SİHA’daki son teknolojik gelişmeleri de sorduk, savunma sanayiindeki gelişmeleri de…
Uzak teknolojilerini de.
Sorduğumuz soruların tamamına çok değerli cevaplar verdi. Bilmediğimiz birçok konuyu ayrıntısıyla anlattı. İzlemeyenler çok şey kaybetti!
Benim dikkatimi çeken iki konu vardı. Sizlere burada nakletmek isterim.
Bunlardan birincisi “Yapay Zeka” konusundaki düşünceleri.
BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Yapak Zeka’nın son tahlilde, çok büyük problemleri çok kolay çözebilecek bir bilgisayar sistemi olduğunu” anlattı. Ama çok basit günlük işlerle ilgili, insana dair meselelerde “aklının henüz yetmediği”ni söyledi.
Yani, bir satranç ustasının 40 yıllık birikimini bir bilgisayara yüklersek. O yapay zeka ile o satranç ustasını o bilgisayar yenebilir. Ama aynı bilgisayarı robotlaştırıp, “Hadi benim ütümü yap” dediğimizde ütü yapma becerisinde hala yetersiz olduğunu söyledi.
Buraya kadar tamam.
“YAPAY ZEKA ZEKİ FAKAT DUYGUSUZ”
İkinci husus ise, “varlığa” dair olanlardı.
Selçuk Bayraktar, “Yapay Zeka’nın çok bilgili olabileceğini ama “duygu yoksunu” olarak kalacağını söylüyor.
Örnek olarak da aynen şöyle dedi, “Babam vefat etti. Ben üzüldüm ve ağladım. Yapay Zeka ile donatılmış bir robot belki ağlayabilir ama duygu yoksunu olarak. Çünkü o ağlamanın arkasında sadece dönen çarklar var. Tıpkı saatin içindeki çarklar gibi..! Duygudan yoksun. Mekanik!”
Bayraktar, insanın ve varlığın temelindeki “inanç” ve “yaratıcı” ile olan “ünsiyet”e dikkat çekiyor.
İşte bu küçük ama temel ayırımda dikkat çekerek, gelecekte “Yapay Zeka”nın insanlığa fayda ve zararı konusundaki kritik tartışmaya da bir yönüyle müdahil oluyor.
Bayraktar’a göre, “Yaratıcı” ile “Yapay Zeka”yı inşa edecek insanın kuracağı ünsiyet, onun insanlığa hizmet etmesine neden olacak. Aksi durumda, yaratıcıdan korkmayan veya onunla ünsiyet kuramayanların geliştireceği “Yapay Zeka”, insanlık için bir sorun olacak.
***
Selçuk Bayraktar ile yaptığımız yayın sadece TEKNOFEST bağlamında yerli-milli savunma sanayi, uzay sanayi ve yazılım üzerine olmadı. Aynı zamanda insanlığa dair, insanın sınırlarına dair bir perspektifte içerdi. Ve çok keyifliydi.
Yayının sonrası ayak üstü sohbetimizdeyse, İran’ın İsrail’e yaptığı misillemenin görünenden çok daha ötesinde hedeflere ulaşmış olabileceğine dair kritik cümleler kuruldu.
Benden söylemesi..!
Adana’dan TEKNOFEST’ten hissemize düşen budur.
Kalın sağlıcakla.
Yorumlar50