Recai Kutan nasıl biriydi? "Gençler tanımalı ve örnek almalı"

GAP'ın mimarı olarak bilinen Milli Görüş Hareketi'nin önemli liderlerinden Recai Kutan, rahmet-i Rahman'a kavuştu. Siyaset ve medya dünyasından çok sayıda isim taziye açıklamalarında bulundu.

Recai Kutan nasıl biriydi? "Gençler tanımalı ve örnek almalı"
Recai Kutan nasıl biriydi? "Gençler tanımalı ve örnek almalı"
GİRİŞ 07.10.2024 20:00 GÜNCELLEME 07.10.2024 20:01
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış
  • Haber7 – ÖZEL

Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Başkanı Recai Kutan, 94 yaşında vefat etti.

Medya ve siyaset dünyasından çok sayıda isim Recai Kutan'a rahmet dileyerek açıklamada bulundu. Haber7'ye konuşan Milat Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Serdar Arseven, Recai Kutan ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

DİKLEŞMEDEN DİK DURAN BİR İNSANDI

"Kendisi, Erbakan Hoca'nın Milli Görüş camiasının zor zamanlarında sağlam duran bir dava adamıydı. Dikleşmeden dik durmayı bilen bir insandı" ifadesinde bulunan Arseven, "Rahmetli Erbakan Hoca ile birlikte Milli Görüş Hareketi'nin en önemli kalelerinden biriydi. Erbakan Hoca'nın en yakın dava arkadaşlarındandı ve 1980 öncesinde kurulan hükümetlerde, Erbakan Hoca'nın Başbakan Yardımcısı olduğu dönemlerde bakan olarak görev aldı. Enerji alanında büyük bir birikime sahipti ve sürekli yol gösterici oldu." dedi.

NEZAKETTEN TAVİZ VERMEZ, YAPICI ÜSLUP KULLANIRDI

Recai Kutan'ın kendi görüşünden olmayana bile yapıcı üslup kullandığını ve nezaketten taviz vermediğini belirten Arseven, "Onu tanımlamak gerekirse, öncelikle beyefendi bir siyasetçi, beyefendi bir millet ve devlet adamıydı. Kendi görüşüne karşı olanlarla ve dava arkadaşlarıyla olan ilişkilerinde daima nezaketi elden bırakmazdı. Nezaketten taviz vermez, yapıcı bir üslup kullanırdı. Farklı kesimlerden insanlarla iletişim kurar, can kulağıyla dinlerdi." ifadesinde bulundu.

DERİN ACILARI HİSSETMİŞ AMA DIŞARIYA YANSITMAMIŞ BİR DAVA ADAMIYDI

12 Eylül darbesinde zulüm görenler arasında bulunduğunu ve Milli Görüş'ün partileri kapatılırken de derin acılar yaşadığını kaydeden Arseven, şöyle konuştu:

"12 Eylül 1980 darbesinde zulüm görenlerden biri de rahmetli Recai Kutan ağabeydi. O günleri anlattığı '12 Eylül' adlı kitabı da var ve bu kitabın okunmasını tavsiye ederim; darbe sürecini net bir şekilde anlatıyor. Daha sonra 28 Şubat süreci oldu, yine partilerİ kapandı. Milli Görüş'ün partileri olan Milli Nizam, Milli Selamet, Refah Partisi ve Fazilet Partisi hep kapanmıştır. Rahmetli Recai Kutan Ağabey, tüm bu süreçleri yaşamış, derin acıları hissetmiş ama dışarıya asla yansıtmamış bir dava adamıydı."

GENÇLERİN RECAİ KUTAN'I TANIMALI

Gençlerin tanıması ve örnek alması gerektiğini vurgulayan Serdar Arseven, şu ifadelerde bulundu:

"Bugünkü gençlerin Recai Kutan ağabeyi tanımasını gerçekten isterim. Sosyal medyadan veya başka kaynaklardan araştırabilirler çünkü örnek alınması gereken, siyasete nezaket ve seviye getiren değerli bir insandı. Rahmetlinin eşi de yıllar önce vefat etmişti. Eşini kaybetmek, bir erkek için büyük bir darbedir. Rahmetli Recai Kutan'ın eşi hakkında da ardından bir yazı yazmıştım, bu yazıdan çok memnun olmuş ve mutlu olduğu mesajını göndermişti."

RECAİ KUTAN DEYİNCE AKLA BİLGİ, BEYEFENDİLİK VE DAVA ADAMLIĞI GELİR

"Recai Kutan deyince akla bilgi, beyefendilik, nezaket ve dava adamlığı geliyor. İnandığı davada dikleşmeden dik durdu. Provokatif bir dili yoktu, söylemlerinde ölçülü ve dikkatliydi. Hem millet adamı hem de devlet adamıydı; her iki kimliği de başarıyla taşıyan güzel bir Müslümandı."

"Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Yakınlarına, sevenlerine, Milli Görüş camiasına ve tüm ülkemize sabırlar diliyorum."

BİRÇOK CAMİADAN TAZİYE MESAJLARI

Recai Kutan'ın vefatı siyaset ve medya dünyasından birçok camiadan ismi üzerken sosyal medyadan da taziye mesajları paylaşıldı. 

İşte o isimlerden bazıları:

• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

"Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, Türk siyasetinin mümtaz şahsiyetlerinden biri olan Sayın Recai Kutan Beyefendi’nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. 

Merhum Recai Kutan’a Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyor; ailesine, sevenlerine, Saadet Partisi’ne ve Millî Görüş camiamıza başsağlığı diliyorum. 

Sayın Recai Kutan siyasi mücadelesi ve ülkemize vermiş olduğu değerli hizmetlerle inşallah her daim hayırla yâd edilecektir. 

Mekânı cennet olsun."

• TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş:

"İnna lillahi ve inna ileyhi raciûn.

Millî Görüş hareketinin duayenlerinden; ahlakı, kişiliği ve devlet adamlığıyla Türk siyasetinin saygın isimlerinden, ömrünü Allah'ın rızasına ve Türkiye'nin kalkınmasına adayan Recai Kutan ağabeyimizi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Rabbim onu rahmetiyle kuşatsın, mekânı cennet olsun."

• TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler:

"Milli Görüş Hareketi'nin önde gelenlerinden, Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Recai Kutan ağabeyimizin ebediyete irtihalini derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. 

Merhum Recai Kutan ağabeyimize Rabbim'den rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve Milli Görüş camiamıza sabır ve başsağlığı diliyorum. 

Mekanı cennet olsun."


• TBMM eski Başkanı Mustafa Şentop:

"Millî Görüş dâvâsının büyük çınarı, Erbakan Hocamızın vefalı dostu ve yol arkadaşı, Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı; pek çok görevlerde ülkemize hizmet etmiş Esam Genel Başkanı Recai Kutan Ağabeyimizin vefatını derin bir teessürle öğrendim.

Merhum ağabeyimize Cenab-ı Hak’tan rahmet, sevenlerine ve camiamıza başsağlığı diliyorum."

• Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş:

"İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn

Milli Görüş hareketinin çınarlarından, Devletimizin sanayileşme ve kalkınma hamlelerinde büyük emeği olan ESAM (Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) Genel Başkanı değerli büyüğümüz Recai Kutan ağabeyin vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. 

Kendisine Cenab-ı Hak’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum. 

Mekânı cennet, makamı âli olsun."

• Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez:

"Samimi mümin, hasbi dava adamı Muhterem Recai Kutan’a Rabbimden engin rahmet niyaz ediyor; aile efradına sabr-ı cemil ve başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet, makamı âli olsun."

• RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin:

Türk siyasetinin ve Millî Görüş Hareketinin simge isimlerinden Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı merhum Recai Kutan'a Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.

• Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan:

"Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın yol arkadaşı, Milli Görüş davamızın çınarlarından ESAM Genel Başkanı kıymetli büyüğümüz Recai Kutan’a Cenab-ı Allah’tan rahmet; ailesine, sevdiklerine ve camiamıza sabırlar diliyorum. Mekanı cennet, makamı alî olsun."

• Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu

"Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı; Necmettin Erbakan Hocamızın yol ve dava arkadaşı değerli büyüğümüz M. Recai Kutan'ın vefatını derin bir teessürle öğrendim.

Aziz milletimizin ve camiamızın başı sağolsun. Mekânı cennet, makamı âlî olsun."

 

• Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu:

"Fazilet Partisi ve Saadet Partisi Genel Başkanlarından, 54. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Bakanlarımızdan değerli devlet adamı ve siyasette ahlak, nezaket ve edep timsali dava büyüğümüz Sayın Recai Kutan’ın vefat haberini derin bir üzüntüyle öğrendim.

Merhuma Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve Milli Görüş camiasına sabır ve başsağlığı diliyorum.

Mekanı cennet, makamı âli olsun."

• CHP Genel Başkanı Özgür Özel:

"Vefat haberini üzüntüyle öğrendiğim Milli Görüş Hareketinin önemli isimlerinden, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Recai Kutan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve Milli Görüş camiasına başsağlığı diliyorum."

 

• İletişim Başkanlığı Dijital Medya Koordinatörü Aslan Değirmenci:

"Yiğitlerim uyur gurbet ellerde...

Kimi Semerkant'ta bekler beni.

Kimi Caber'de,

Caber yok, Tiyanşan yok, Aral yok.

Ben nasıl varım?

-Recai Kutan-

Rahmetle... 

Mekanı cennet olsun"

• Prof. Dr. Mete Gündoğan:

Ülkemizin mümtaz siyaset ve devlet adamlarından
Muhterem Recai Kutan Beyefendi
Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur.  

Merhuma Allah’tan rahmet,
ailesi, yakınları ve milletimize başsağlığı dilerim.

• Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan:

"Recai Kutan Ağabey vefat etti.
Millî Görüş'ün kurucu öncü kadrosundandı.
Ülkemizdeki bütün kesimlerin sevgisini, saygısını kazanmış şair, derviş, mütevazı bir devlet adamıydı.

Ülkemize çok hizmetleri oldu.
Hayatının son demlerine kadar ülkesi için, insanımız için çalıştı.
ESAM onun gayretleriyle tökezlemeden yoluna devam etti.
Vefakâr, fedakâr, cefakâr bir dava adamı ve güzel bir dosttu. 

Türkiye çok önemli bir değerini, örnek bir devlet ve dava adamını kaybetti. Hayatı, karakteri, mücadelesi ve dostluğu herkese örnek olsun.

Allah (cc) rahmet eylesin.
Makamı âlî,mekânı cennet olsun."

• GENAR Başkanı İhsan Aktaş:

"Recai Kutan büyüğümüz Hakk'ın rahmetine kavuştu. Mekanı cennet olsun, Allah geride kalanlara sabır ihsan etsin. Nezaketi, bilgeliği, nitelikli mühendisliği ve siyasi duruşuyla ülkemize büyük değer katmıştır. 

Onurlu bir duruşa sahip olan Sayın Recai Kutan, bu dik duruşunu saygınlık ve nezaketiyle pekiştirmiştir. İsrail’in Filistin'de çocukları katlettiği dönemde, Meclis kürsüsünden sarf ettiği "İsrail bütün çocukları öldürüyor, bir çocuğunun sağ kalmasından korkmuyor mu?" ifadesi hafızalara kazınmıştır."

• Gazeteci Yazar Sibel Eraslan:

"Siyasetçi eşi olmak büyük sorumluluk ister, Mebrure Hanım Teyze, bunu her daim içtenlikle, nezaketle, nezahatle göğüslemiş, Allah dostu bir eşti. Recai Kutan hocamız çok sevdiği refikasına kavuştu inşallah. En son hasbihalimizde “ömrün hasret cüz’ü de varmış” demişti. Bin rahmet!"

• Gazeteci Yazar Mustafa Kasadar:

"Milli Görüş'ün kurucu kadrolarında yer alan, Erbakan hocamızın daima yanında duran, ömrünü Hak Nizam'ın hakim olması  uğrunda tüketen Recai Kutan Bey vefat etmiştir.  

Kendisine Yüce Rabbimden rahmet ailesine ve camiamıza sabırlar diliyorum."

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 34
  • Volkan 32 dakika önce Şikayet Et
    Nasıl biriydi.. hemen yazayım.. temel karamollaogludan ONBİN kat iyidir .. Ahmet Necdet Sezer den de YÜZBİN kat iyidir ... Çünkü HAİN değildir. Kendinden çok DEVLETİ ÖNCELİKLİ DUSUNEN MUCAHİTLERDEN BİRİDİR..
    Cevapla
  • Ali 36 dakika önce Şikayet Et
    Rabbim rahmet etsin Devlet adamıydı
    Cevapla
  • Depremzede44 37 dakika önce Şikayet Et
    Hemşerimiz değerli büyüğümüz Allah mekanını cennet eylesin.. Z kuşağı siz bilmezsiniz ülkeye bu isimlerin bildiklerinizden daha çok hizmeti var
    Cevapla
  • Misafir 42 dakika önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekânı Cennet olsun
    Cevapla
  • İZZET.B... 44 dakika önce Şikayet Et
    gerçek bir allah dostu millet sevdalısı rabbim cennetine alsın inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Boşa geçmeyen bir ömür! Türkiye'ye verdiği hizmetler unutulmayacak
Ajet 7 günde 8'inci dış hat uçuşunu başlattı! İlk sefer oraya yapıldı...