Üniversite öğrencileri İsrail'i protesto etti

Üniversite öğrencileri, İsrail'in Filistin'i işgalinin birinci yılında saldırıları protesto etti.

Üniversite öğrencileri İsrail'i protesto etti
Üniversite öğrencileri İsrail'i protesto etti
GİRİŞ 07.10.2024 21:57 GÜNCELLEME 07.10.2024 21:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) kütüphane binası önünde toplanan öğrenciler, İsrail'in saldırısı sonucu hayatını kaybeden Filistinliler için Kur'an-ı Kerim okuyup dua etti.

Daha sonra ellerinde Filistin bayraklarıyla yürüyüşe geçen öğrenciler, basın açıklaması yaptı.

Türkçe, İngilizce ve Arapça yapılan basın açıklamasında, "Filistinli kardeşlerimizin topraklarını işgale karşı sergilediği bu haklı direniş gayrimeşru gösterilemeyecek kadar asildir, onurludur ve kahramancadır. Gazze'de yalnızca çocukların ve masum sivillerin katledildiğini söylemek büyük bir hata olacaktır. Aynı zamanda Gazze, Birleşmiş Milletler sisteminin, Batı'nın ortaya koyduğu sözde değerlerin ve insanlığı daha adil bir dünyada yaşatma vaatlerinin öldüğü bir yer olarak hatırlanacaktır." ifadelerine yer verildi.

İHÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Necmeddin Bilal Erdoğan ile Rektör Prof. Dr. Atilla Arkan da protesto gösterisine katıldı.

Rektör Arkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in kadın çocuk ayrımı yapmadan saldırdığını belirtti.

Savaşın daha fazla büyümeden sonlanması isteklerini dile getiren Arkan, "Dünyanın yeni bir adil uluslararası sisteme ihtiyacı olduğu son derece açık. Batı medyasıyla Müslüman halkların ve diğer adil halkların medyasında gözükenler tamamen farklı." dedi.

İsrail'in zulmünün yakın zamanda sonlanacağına ve katliamın sorumlularının hesap vereceğine inandığını söyleyen Arkan, "Şurası çok açık, mızrak çuvala sığmıyor. Bütün dünya olanları özgür medya üzerinden açık bir şekilde görüyor. Tarihin kırılma noktasındayız. Şu an İsrail, kazanan gibi gözüküyor. Çünkü sadece kaba güce dayanarak ve Batı'yı da arkasına alarak açık bir şekilde zulüm yapıyor. Ama bunun çok uzun sürmeyeceğini inşallah göreceğiz." diye konuştu.

Samsun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrenci toplulukları, İsrail'in Filistin'i işgalinin birinci yılında Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi.

OMÜ Yaşam Merkezi önünde toplanan öğrenci ve gönüllüler, Kampüs Camisi'ne ellerinde Türk ve Filistin bayraklarının yanı sıra dövizlerle slogan atarak yürüdü.

Öğrencilere destek olmak üzere yürüyüşe katılan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Filistin'de 1 yıldır süren katliamı kınadı. Aydın, "Son rakamlara göre 17 bin çocuk katledilmiş, onları kınıyoruz ve insanlık için bu soykırımın sona ermesini diliyoruz. Üniversite bünyesinde de eğitim gören Filistinli öğrencilerimiz var, onlar nispeten daha şanslı burada oldukları için. Onlar, bir an önce bilgi ve eğitimle kendilerini yetiştirip ülkelerine destek olacaklar." dedi.

Yürüyüş sonrası öğrenci toplulukları adına basın metnini okuyan İHH Samsun Üniversiteler Başkanı Hidayet Eren Aydın, Gazze'nin 17 yıldır abluka altında olduğunu ve son 1 yıldır soykırım niteliğinde saldırılarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Kampüs Cami imamı Recep Çaylan'ın duasının ardından sonra program sona erdi.

Trabzon

Anadolu Gençlik Derneği Trabzon Şubesi Üniversite Komisyonunca Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Grup adına konuşan Komisyon Başkanı Mehmet Emin Göktaş, Filistin'de gerçekleşen direnişin, Siyonistler tarafından bir senedir pasivize edilmeye çalışıldığını söyledi.

Müslüman ülkelerin yöneticilerinin Filistin halkına desteklerinin artmasını isteyen Göktaş, "İki devletli çözüm, geçici ateşkesler ve gerçekleşmeyecek yardım sözleriyle Filistin halkına karşı yapılan bu saldırıların, Müslüman ülkelerin hükümetleri nezdinde bir çaba uyandıracağı umudundayız." dedi.

KTÜ'de eğitim gören Filistinli Yahya Adwan ise Gazze'nin 75 senedir haklarını savunduğu için savaşa maruz kaldığını ifade etti.

Adwan, İsrail'in Gazze halkını teslim olması için ablukaya aldığı belirterek, "Gazze'de ne elektrik ne su ne de havalimanı var. Dünyanın diğer ülkelerinde normal karşılanan şeyler Gazze halkı için bir hayalden öteye geçemiyor. Serbest dolaşım, temiz suya erişim gibi temel insani hakları bile bu savaşın ana nedenlerinden biridir." diye konuştu.

Öte yandan Trabzon Kudüs Kardeşlik Derneği, EYOF Olimpiyat Parkı Sosyal Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi.

Dernek adına konuşan Genel Sekreter İbrahim Kara, Filistin halkının destek beklediğini belirterek, "Filistin halkı bizden daha fazla destek ve dayanışma bekliyor. Saldırı ve katliamların devam ettiği bir ortamda herkes bulunduğu yerden önce bu katliamın durdurulması, ardından da Filistin halkının hakkının teslim edilmesi için elinden geleni yapmalıdır." dedi.

Giresun

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler tarafından Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi Kafkas İslam Ordusu Meydanı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasıyla kınandı.

Grup adına açıklamayı okuyan öğrencilerden Furkan Aslan, İsrail'in saldırılarını durdurmasını istediklerini belirterek, "Tüm dünya halklarını zalimlerin zulmüne karşı adalet ve iyilikte buluşmaya davet ediyoruz. İnanıyoruz ki insanlık vicdanı Siyonizmi yenecektir." dedi.

Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can'ın da katıldığı program, Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından sona erdi.

Erzurum

Erzurum’da Atatürk Üniversitesi kampüsündeki Atatürk ve Gençlik Anıtı Meydanı'nda bir araya gelen öğrenciler, ellerinde taşıdıkları Türk ve Filistin bayrakları ile dövizler eşliğinde merkezi yemekhane binasına kadar yürüdü.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Yusuf Çiftçi, grup adına yaptığı konuşmada, Gazze'deki direnişin bir yıldır sürdüğünü ve İsrail’in saldırılarına rağmen Gazze’nin direnişinden vazgeçmediğini söyledi.

Saldırıların 52. haftasında olduklarını anımsatan Çiftçi, "Gazze kazandı. Şehitleriyle, yaralılarıyla, bombalanan hastaneleriyle kazandı. Kadınları, çocukları, yaşlılarıyla onurlu bir direniş sergiledi ve bu direnişle hem Allah'ın hem insanların rızasını kazandı. Tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu zulüm karşısında Gazze asla kaybetmedi, tam tersine kazanan taraf oldu. Gazze’nin direnişi hepimize bir insanlık dersi verdi." dedi.

Sakarya

Sakarya Üniversitesi Kampüs Camisi'nde toplanan öğrenci grupları, ellerinde "Katil İsrail Filistin'den defol", "Gazze'de soykırım var", "İsrail insanlık suçu işliyor", "Çocuklar uyurken susulur, ölürken değil", "İsrail'e petrol sevkiyatı durdurulsun" yazılı pankartlarla tekbir ve sloganlar eşliğinde Merkez Kütüphane'ye kadar yürüdü.

Ortak Akıl Öğrenci Topluluğu Başkanı Muhammed Ali Cumhur, burada yaptığı konuşmada, "İsrail, Gazze'yi insansızlaştırmak istiyordu ama bugün hala Gazze'nin her toprağından mücahit fışkırıyor." dedi.

İHH Üniversite birimi sorumlusu Muhammet Hatay da siyonizm odaklarının, "dur" denilmediği sürece tüm dünya halkları ve Türkiye için ciddi tehlike oluşturmaya devam edeceğini söyledi.

Anadolu Gençlik Derneği Sakarya Şubesi Üniversite Başkanı Muhammet Şimşek ise Gazze'de yaşlıların, annelerin, bebeklerin katledildiğini ve yaşanan zulmün anlatılacak bir tarafının kalmadığını dile getirdi.

Öğrenciler, açıklamanın ardından dua etti.

Diyarbakır

Dicle Üniversitesi (DÜ) İlahiyat Fakültesi Camisi önünde bir araya gelen öğrenciler, ellerinde Filistin bayraklarıyla Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan DÜ Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Yakup Kaya, Filistinlilerin İsrail'in saldırıları nedeniyle her türlü hak ihlaline maruz kaldığını söyledi.

İsrail'e tepkilerini dile getiren Kaya, binlerce kişinin yaşamını yitirdiği saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından katılımcılar dağıldı.

Siirt

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü öncülüğünde Güres Caddesi'ndeki Kızılay İş Merkezi önünde bir araya gelen öğrenciler, sporcular ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, "Direnişin Simgesi Gazze" pankartı açtı.

Katılımcılar buradan ellerindeki Türk ve Filistin bayraklarıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğüne kadar sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

Daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğündeki salonda Gazze konulu konferans verildi, açılan fotoğraf sergisi gezildi.

Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Mehmet Muhdi Eldemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin'e yönelik bir yıldır devam eden saldırılarına tepki amacıyla sessiz yürüyüş gerçekleştirdiklerini söyledi.

Mardin

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde (MAÜ) Filistin'e destek olmak ve İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto etmek için "Gazze Haftası Etkinlikleri" düzenlendi.

Bu kapsamda MAÜ Edebiyat Fakültesi önünde Gazze Sokağı oluşturuldu.

Akademisyenler, öğrenci toplulukları ve lise öğrencileri burada açtıkları stantlarda sergiledikleri resim, dijital içerik gibi çalışmalarla Filistin'in yaşadığı zorluklara ve insanlık dramına dikkati çekti.

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, İl Emniyet Müdürü Cebrail Buğday, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tahsin Saruhan, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ve İl Milli Eğitim Müdürü Ali Eyyüpkoca, stantları gezerek öğrencilerle sohbet etti.

Rektör Özcoşar, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının tarihte eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma dönüştüğünü söyledi.

Saldırılara tepki amacıyla üniversitede "Gazze Sokağı" oluşturduklarını dile getiren Özcoşar, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz Gazze ile ilgili ortak bazı çalışmalar gerçekleştirdi. Öğrencilerimize ve hocalarımıza hassasiyetleri için teşekkür ediyorum. Etkinliklerimiz hafta boyunca devam edecek. Gazze odaklı sergiler yer alacak, belgesel ve sinema gösterimleri yapılacak, panel ve söyleşiler gerçekleştirilecek, müzik, resim, heykelle ilgili sanat gösterimleri yapılacak."

Şırnak

Şırnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi fuaye alanında bir araya gelen öğrenciler de ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile İsrail aleyhine slogan attı.

Öğrenciler adına açıklama yapan Kenan Eren, İsrail'in bir yıldır okul, hastane ve sivil yerleşim yerlerinde saldırılarını sürdürdüğünü, masum sivilleri katlettiğini belirtti.

Eren, "Bütün dünya Filistin'i özgür bir devlet olarak tanıyana kadar bizler bu davayı haykırmaya devam edeceğiz. Buradan Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerde gerçekleştirilen eylemlere selam gönderiyoruz." dedi.

Basın açıklamasına kentteki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri de destek verdi.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Avşar Yerleşkesi Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç Kütüphanesi önünde toplanan öğrenciler adına açıklama yapan İnsan Hakları ve Özgür Gençlik Topluluğu Başkanı Sümeyye Nur Yüce, İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi.

İsrail'in Filistin'de sürdürdüğü işgal ve soykırımın 75 yılı aşkın süredir devam ettiğini dile getiren Yüce, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz bir yıl boyunca siyonist rejimin işgal, soykırım ve tehcirine canlı şahitlik ettik. Bütün dünyanın, özellikle de İslam dünyasının Müslüman kardeşlerimizi ve İslami değerlerimizi hedef alan İsrail yönetiminin eylemlerine karşı birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu içerisinde ortak bir tavır ve duruş sergileme zorunluluğu bulunmaktadır."

Yeniler Öğrenci Topluluğu Başkanı Burak Karataşcı da 7 Ekim 2023'te Filistin topraklarında başlayan zulüm ve katliamın aynı acımasızlıkla sürdüğünü söyledi.

İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırılarda masum çocuk, kadın, yaşlı ve genç, binlerce insanın hayatını kaybettiğini kaydeden Karataşcı, "Saldırılar karşısında uluslararası toplumun topyekun ayağa kalkması, bu zulmün son bulması ve ivedilikle yeni bir dönemin başlangıcının ilan edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Grup, daha sonra dua ederek dağıldı.

Malatya

İnönü Üniversitesi öğrenci toplulukları adına yerleşkedeki İlahiyat Camisi'nin önünde basın açıklaması yapan Öğrenci Topluluğu Başkanı Eyüp Yiğit, İsrail'in terör devleti olduğunu ifade etti.

Filistin'i savunmaktan vazgeçmeyeceklerini belirten Yiğit, "Filistinli Müslümanların durumunu kavramak, onların cesaretinden bir parçaya sahip olmak için harekete geçmek, Müslümanların en önemli sınavı haline gelmiştir." dedi.

Öğrenciler, yerleşkede Gazze'ye destek sloganları atarak yürüdükten sonra dağıldı.

Şanlıurfa

Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu öncülüğünde Kanlıkuyu Parkı'nda bir araya gelen grup adına konuşan Molla Sinan Ünel, İsrail'in saldırılarını kınadıklarını ifade etti.

Filistin'de yeryüzünün en vahşi katliamının yapıldığını belirten Ünel, Gazze için herkesin ayağa kalkması gerektiğini söyledi.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Samet 2 saat önce Şikayet Et
    Katılımlar çok düşük .bir avuç insan vardi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Recai Kutan nasıl biriydi? "Gençler tanımalı ve örnek almalı"
Türkiye'nin günlük petrol üretimi 110 bin varile ulaştı