İmamoğlu, 891 bin kişinin hakkına nasıl geçti? Kitapçıklar ortaya çıktı
CHP'li İBB Başkanı İmamoğlu’nun mezun olduğu İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne yatay geçiş yaparak yüz binlerce öğrencinin önüne geçtiği anlaşıldı. İstanbul Üniversitesi'nin 1990'da ilk 1000'e giren öğrenciyi aldığı öğrenildi.
-
Haber7 – ÖZEL
1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İngilizce Bölümü’ne yatay geçiş yapan CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diploması tartışma konusu olmaya devam ediyor.
"Diplomasının iptal edilmesi" gündeme gelen İmamoğlu'nun yatay geçişi nasıl gerçekleştirdiğine dair sorular henüz cevap bulamazken Haber7 yeni bilgilere ulaştı.
1990'DA İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NE GİRMEK İÇİN İLK 1000'E GİRMEK GEREKİYORDU
1990 ÖSYM Tercih Kılavuzu'na göre; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümüne girmek için Türkiye genelinde yüksek başarıya sahip olmak gerekiyordu. İmamoğlu'nun 'geçiş' yaptığı İşletme (İngilizce) Bölümü'ne 1990 yılında 892 bin öğrenciden ilk 1000'e girenler yerleşebiliyordu.
İstanbul Üniversitesi İşletme İngilizce Bölümü, 491,826 puanla Türkiye'deki işletme bölümleri sıralamasında 5. sırada yer alıyordu. Aynı sıralamada Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü 538,406 puanla birinci, Bilkent Üniversitesi İşletme Burslu Bölümü ise 538,342 puanla ikinci sıradaydı. Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü ise 503,856 puanla İstanbul Üniversitesi'nin hemen üstünde 4. sırada bulunuyordu.
AYNI DÖNEM GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ PUANSIZ ÖĞRENCİ ALIYORDU
1990 yılı itibarıyla, Ekrem İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı Girne Amerikan Üniversitesi, Türkiye'deki resmi üniversite yerleştirme kılavuzunda yer almıyordu. ÖSYM puanı ile öğrenci alımı yapmayan bu üniversite, sınavsız bir şekilde öğrenci kabul edebiliyordu.
1993'TE GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ, EN DÜŞÜK PUANLI ÖĞRENCİLERİ ALDI
1993 yılında YÖK'ten denklik alarak ÖSYM yerleştirme kılavuzuna giren Girne Amerikan Üniversitesi, bu tarihten sonra Türkiye'den öğrenci kabul etmek için belirli bir puan şartına sahip oldu.
1993 ÖSYM Tercih Kılavuzu'na göre; Girne Amerikan Üniversitesi’nin Türkçe Matematik (TM) puan türünde taban puanı 269,275 olarak belirlenmişti. Bu puanla, Türkiye ve KKTC'deki üniversiteler arasında en düşük puanla öğrenci kabul eden üniversite konumundaydı.
Aynı yıl açılan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ise 406,191 puanla öğrenci alarak Girne Amerikan Üniversitesi'ne göre oldukça yüksek bir başarı seviyesiyle giriş yapılıyordu.
CEVABINI BEKLEYEN SORULAR
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, YÖK ve İstanbul Üniversitesi'nin cevabını vermesi gereken sorular ise hala gündemdeki yerini koruyor.
Kamuoyu, şu soruların cevabını bekliyor:
-
1990 yılında yatay geçişler hangi mevzuata dayanılarak gerçekleşiyordu?
-
Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi gibi bir okula geçiş mümkün müydü?
-
Denkliği olmayan bir üniversiteden yüksek puanlı bir üniversiteye geçiş için nasıl bir çerçeve çizilmişti?
-
Yatay geçiş süreci, tüm öğrencilere eşit fırsatlar sunan bir sistem miydi, yoksa belirli kişiler için avantaj sağlanan özel bir durum mu söz konusuydu?
-
O dönem yatay geçiş yapan başka öğrenciler oldu mu?
-
İstanbul Üniversitesi’ne bu tür yatay geçişlerle gelen öğrencilerin mezuniyet süreçleri nasıl ilerledi?
-
Bu şekilde mezun olanların sayısı ne kadardı ve bu mezuniyetler hangi kriterlere dayanıyordu?
İmamoğlu’nun diplomasının iptali gündemde mi?
-
mehmetm 3 hafta önce Şikayet Etİmamoğlu bu diploma ile cumhurbaşkanı makamını zedelememeli diyeceğim ancak karşımızda bir koyundan bir değil, iki değil, beş post çıkaran , istediği bir şeye ahlaki bir değer gözetmeden elde etmeye çalışan bir yapı var. Allah ( CC ), Türkiyeyi bu anlayıştan korusun.Beğen
-
HÜSNÜ ASLANOĞLU 1 ay önce Şikayet EtCumhurbaşkanının diploması üzerinden yalan ve iftira ile ortalığı yıkanlar, şimdi "geçersiz diploma" üzerinden Cumhurbaşkanlığı hayali ile her türlü oyunu yapmakla uğraşıyorlar. İlahi adalet tecelli ediyor. İlgili kurumların bir an önce bu konuyu neticelendirmesi gerekmektedir.Beğen Toplam 8 beğeni
-
3 Hocali 1 ay önce Şikayet EtÜç Hocalı, 3 sınıflı Mezra yüksek ilk enstitusunu bitirdim, ingilizce ye 3 aylık eğitim sonrası öğretmen olmuş yedek öğretmenler girdi, ingilizce romanı okuyup anlayabiliyorum, konuşmamda ekodan iyi, parasizliktan diploma alamadikBeğen Toplam 4 beğeni
-
yellow rose 1 ay önce Şikayet Etsahtekar olan her yerde sahtekardır bunu unutmayın bu adamlar ülkeye ve ülke insanına zarar vermek için seçilmiş kişilerdir malum belediye başkanı olunca yunanistan sevinmişse gerisini yazmaya gerek yokBeğen Toplam 6 beğeni
-
Bamsı 1 ay önce Şikayet EtBu adamın herşeyinin yamuk olduğunu bilmeyen var mı? Hele bir de mal varlığı ile alakalı inceleme yapılsa ne olaylar çıkacak Allah bilir.Beğen Toplam 8 beğeni