Almanya onay verdi! Türkiye'ye yeni savaş uçakları geliyor

Berlin’in yeşil ışık yakmasının ardından 40 adet Eurofighter Typoon savaş uçağı alımında engel kalktı. Uzmanlar, Millî Muharip Uçak KAAN’ın envantere girene kadar Eurofighter’ların Hava Kuvvetlerine ara destek olacağını söyledi.

GİRİŞ 14.10.2024 07:03 GÜNCELLEME 14.10.2024 09:19
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

Almanya’nın, Türkiye’nin, 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımına engeli kaldırmasının ardından görüşmeler devam ediyor. İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya’dan oluşan konsorsiyuma ait olan Eurofihter için bu ülkelerden gelen teknik heyetin görüşmelerinin üç hafta sürmesi bekleniyor. Görüşmelerde savaş uçaklarının tedarik sürecinin aşamaları, personel eğitimlerinin nasıl yapılacağı, bakım programlarının nasıl uygulanacağı başta olmak üzere birçok teknik ayrıntı konuşulacak.

Savunma Uzmanı Turan Oğuz, Eurofighter Typhoon T4 savaş uçağının, CAPTOR-E MK2 AESA radar, PIRATE IRST sistemi, PRAETORIAN elektronik destek sistemi, SKY SHIELD elektronik taarruz sistemi, SNIPER hedefleme podu, METEOR A2A füzesi gibi sistem ve mühimmatları ile birlikte satın alınması durumunda Fransız savaş uçağı RAFALE F4’ten ve F-16 B70’ten çok çok daha etkili olacağını söyledi. Teknik görüşmelerin ardından Almanya’nın da satışa nihai onay vermesi hâlinde Türkiye ilk aşamada 24 adet Eurofighter savaş uçağını mümkün olan en kısa sürede alacak. Sürecin ileriki aşamalarında uçak sayı 40’a tamamlanacak.

Millî Muharip Uçak KAAN’ın seri üretime 2030 yılında geçmesi bekleniyor.

KARAKUŞ: TAKVİYE GEREKİYOR

Türkiye gazetesinden Yeşim Eraslan haberine göre, Eurofighter Typhoon görüşmelerini değerlendiren emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş da Türkiye’nin kendi uçağını üretmedeki kararlılığına vurgu yaptı. Karakuş, şunları kaydetti:

“300 tane KAAN’ın Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi 2045 yılını bulur. Bu sebeple Hava Kuvvetlerine bu konuda ara destek gerekiyor. Özellikle Yunanistan ile son zamanlarda ilişkilerin iyi olduğu belirtiliyor ama neden bu kadar uçak alıyor. 24 tane RAFALE’yi tamamladı. 83 tane F-16’sını Blok 70’e çevirecek. Bir de üstüne F-35’leri alıyor. Neden bu kadar yığınak yapılıyor? İlişkiler iyi ancak ‘Türkiye için almıyoruz’ söylemi inandırıcı değil. Türkiye ile ABD arasında F-16 tedarikinde bir sıkıntı yok ancak bu uçakların gelmesi 3 yılı bulacak. Bu nedenle Blok 70’ler gelene kadar Türkiye’nin takviye yapması gerekiyor. Türkiye’de 300 tane F-16 üretildiğini, yedek parça ve bilgi sistemleri üretimi konusunda destek verilebileceğini ifade eden Karakuş “Bizim kısa zamanda 20 uçağı almamız durumunda pilotların ve diğer personelin eğitimi bir sene sürer ve filo harbe hazır hâle gelir. 40 uçaklık bir ortam iki yılda tamamlanır. O zamana kadar da F-16’lar gelmiş olur. Burada önemli olan pilot ve bakımcı eğitimidir. Pilotları iyi eğittiğiniz zaman fark atar. Hava kuvvetlerini güçlendirdiğinizde Orta Doğu’da bize çatacak, savaşı göze alacak kimse olmaz, herkes korkar. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetlerini koruduğu müddetçe bu bölgede sorun yaşamayız. Yıllardır terörle mücadele ediyoruz, sivillere hiç zarar vermedik, pilotlarımız attığını nokta atışı ile vurur.”

EUROFIGHTER TYPHOON SAVAŞ UÇAĞI ÖZELLİKLERİ

Uzunluk: 15.96 m (52.4 ft)
Mürettebat: 1 (2)
Kanat Açıklığı: 10.95 m (35.9 ft)
Kanat Açıklığı: 5.28 m (17.3 ft)
Kanat Alanı: 51.2 m²
Boş Ağırlık: 11,000 kg (24.000 lb)
Yüklü Ağırlığı: 16.000 kg
Max. Kalkış Ağırlığı: 23.500 kg (51.800 lb)
Motor: 2 x Eurojet EJ200 ard yakma turbofan
Motor Gücü: 60 kN (13.500 lbf) her biri
Yakıt Kapasitesi: 5.000 kg (11.020 lb)
Maksimum hız :
Yüksek İrtifada: (2495 km / s veya 1550 mil)
Deniz Seviyesinde: Mach 1.25 (1530 km / s veya 950 mph)
Menzil: 2900 km (1,800 mil)
Servis Yarıçapı: 19812 m (65,000 ft )
Tırmanış: 315 m / s [345] (62.000 ft / dak)
İtiş/Ağırlık Oranı: 1.15

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editör
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 140
  • Cemal 2 ay önce Şikayet Et
    İnşallah kıvırmazlar
    Cevapla
  • Hll 2 ay önce Şikayet Et
    Anlaşma şartlarını açıklasın devlet.ege de ucamazsın şartı var mı yok mu.avrupadan kullanamayacakları çöpü alıyorlar.milletin paraları böyle heba oluyor iste
    Cevapla
  • Alp 2 ay önce Şikayet Et
    Rusya'nın nasıl başına Ukrayna bela edildi ise Yunan da bize hazırlanıyor ama Rusya'da Rus olmayan 80 milyon ses çıkaramıyor Putin lazım bu ülkeye
    Cevapla
  • Fatih 2 ay önce Şikayet Et
    Biz Kaan savaş uçağı ve diğer teknolojik cihazları üretince vede biz bunları dillendirince, her zaman yaptıkları gibi bunlar Türkiye kendi uçağını üretmesin diye vermek istiyorlar bence. İnanmamak lazım , Devletimiz önce ince ince ama sık dokumaları lazım. Önce uçak sonra para, yada yarı yarıya vs. bir çözüm bulmaları gerekecek.
    Cevapla
  • Rahmi savas 2 ay önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • Uğur 2 ay önce Şikayet Et
    2035 hatta 2040a kadar üretilemez ee savaş kapıda ne yapcan sen üretime adamlar 6.nesili üretecek az kafa olsa sende böyle yorum yapmazdın
    Cevapla
  • Savaş 2 ay önce Şikayet Et
    T4 veya T5 değilse hiç almasınlar. Teslim alındıktan sonra paraları verilsin. Yedek parça ve mühimmat anlaşmaları çok iyi yapılmalı.
    Cevapla
  • Türk ozlenendir 2 ay önce Şikayet Et
    Adamsın iyi yorum yapmışsın kardeş,korenin Polonya ya verdiği uçaklar gibi olmasın İspanya bize yanlış yapmaz diye düşünüyorum inşallah öyle olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan CHP'li belediyelere tepki: Sabotaja varan bir duyarsızlık!
İstanbul’da kaç milyarder var? İşte dünyada dolar milyarderlerinin yaşadığı şehirler