Türkiye'nin hibrit roketi: 'İstikbal' göklerde!

İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı Pars Roket Takımı, tamamen kendi olanaklarıyla tasarlayıp geliştirdikleri hibrit motorlu "İstikbal" roketinin fırlatma testini başarıyla gerçekleştirdi.

GİRİŞ 15.10.2024 08:21 GÜNCELLEME 15.10.2024 08:38
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan’ın koordinatörlüğünde, iki yıl önce başlatılan proje kapsamında Pars Roket Takımı, tamamen yerli ve milli bir hibrit motorlu roket geliştirdi.

"İstikbal" adı verilen bu roket, 15 Eylül'de Aksaray'daki Hisar Atış Alanı'nda başarıyla fırlatılarak test sürecini tamamladı. Prof. Dr. Aslan, 2012 yılında öğrencilerle birlikte kurdukları Pars Roket Takımı'nın, yalnızca uzay mühendisliği bölümünden değil, elektrik, elektronik, makine ve kimya gibi farklı disiplinlerden öğrencilerin katılımıyla oluştuğunu belirtti.

Takımın ana hedefinin uzaya erişim sağlayan sistemler geliştirmek olduğunu ifade eden Aslan, hibrit roket teknolojisinin bu alanda devrim niteliğinde olduğunu vurguladı.

Bu teknoloji, daha güvenli ve kolaylaştırıcı özellikleriyle öne çıkıyor. Sık sık ateşleme ve test yapma imkânı sunuyor. Şimdiye kadar Pars Roket Takımı olarak, biri geçtiğimiz günlerde olmak üzere Aksaray'da iki farklı hibrit motorlu roket fırlattık. Türkiye'nin ilk hibrit roket uçuşunu da Pars Roket Takımı gerçekleştirdi

"YÜKSEK İRTİFALARA KENDİ MOTORLARIMIZLA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ"

İTÜ Pars Roket Takımı Kaptanı Sudenaz Sofuoğlu, 15 Eylül'de Aksaray’da gerçekleştirdikleri deneme atışıyla Türkiye’de hibrit roket motoru uçuran "tek öğrenci takımı" olma unvanını kazandıklarını ifade etti.

Sofuoğlu,

Bu motorumuz, yaklaşık 9 bin feet yüksekliğe ulaşacak şekilde tasarlandı. Gelecekteki hedefimiz ise, 30 bin feet’e çıkabilecek bir motor geliştirerek, roketin ve motorun tüm üretim süreçlerini atölyemizde tamamlamak. Kendi motorlarımızla yüksek irtifalara ulaşmayı amaçlıyoruz

Projenin tüm aşamalarının İTÜ'deki öğrenciler tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Sofuoğlu, şunları ekledi:

Türkiye'deki diğer roket ekiplerinden farklı olarak biz roketimizin motorunu kendimiz tasarlayıp üretiyoruz. İlk olarak motor tasarımını yapıyoruz, ardından AR-GE çalışmalarıyla geliştirmeye devam ediyoruz. Bu süreçte tüm hesaplamalar, analizler, çizimler ve simülasyonlar üniversitemizin bünyesinde arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştiriliyor. Üretim aşamasına geldiğimizde, yapabileceğimiz kısımları burada kendimiz üretiyoruz. Sonrasında test alanımızda ateşleme testleri yapıyoruz ve bu testler roketin içindeki koşullara birebir uygun şekilde gerçekleştiriliyor. Ardından elde ettiğimiz verileri analiz edip programlara aktarıyoruz ve motorun hangi irtifaya çıkacağını simülasyonla hesaplıyoruz.

Yaklaşık 15 kişilik bir ekip olduklarını belirten Sofuoğlu, Roketsan ve çeşitli özel firmaların kendilerine destek sağladığını söyledi. "İstikbal" isminin özel bir anlam taşıdığını belirterek, "İstikbal göklerdedir, biz de dedik ki yerli hibrit motorumuzu İstikbal ile göklere taşıyalım" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • Misafir 24 dakika önce Şikayet Et
    Allahim yolunuzu acık eylesin
    Cevapla
  • bilall 26 dakika önce Şikayet Et
    belki de veriliyordur ama böyle gençlerin şevkini arttırmak için resmi yada özel kurumlardan maddi manevi destekler verilmesi çok iyi olur.Cenabı Allah yollarını açık etsin İnşaallah.
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    gizli yapın foto paylaşmayın
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Z kuşağı değil TEKNOFEST kuşağı gençlik lazım bize. İçki sigara uyuşturucu İnternet oyun bağımlısı değil çalışkan ve çalışan, araştıran üreten bir gençlik lazım böyle...
    Cevapla
  • İlle de Niksar 1 saat önce Şikayet Et
    hele şükür, itü de hocalar irtica yı halletmiş gibi görünüyo.. teknolojiye zaman ayırdıklarına göre..
    Cevapla
  • Fatih Ahmet 28 dakika önce Şikayet Et
    İTÜ'de hiç bir zaman irtica filimleri dönmedi. İTÜ Prof. Dr. Erbakan, Turgut Özal, Recai Kutan, Demirel vs... Okulu. O dediğin okul ODTÜ.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Batı Trakya Türkleri'nden Yunan'a tokat! Sahte müftü camiden kovuldu: Kime tapıyorsun sen?
Hamas, İsrail'in yeni planını açıkladı: Maksimum güç kullanacaklar