Malatya'daki 5.9 büyüklüğünde depremin ardından uzmanlardan uyarı

Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından uzman isimlerden dikkat çeken uyarılar geldi.

GİRİŞ 16.10.2024 12:10 GÜNCELLEME 16.10.2024 13:05
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Malatya Kale'de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Paniğe neden olan deprem çevre illerden de hissedildi.

Artçıların olabileceğini belirten Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bölgedeki vatandaşları uyararak; "Özellikle Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor." dedi.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. " dedi. 

Prof. Dr. Naci Görür ise, değerlendirmesinde, "Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, yaşanılan depremi CNN TÜRK ekranlarında yorumladı ve şu uyarılarda bulundu:

Bu büyüklükteki deprem hissedilebildiği gibi hasar verecek bir deprem. artçı değil bu. Çünkü merkez üssü doğu Anadolu ile Malatya fayları arasındaki kale bölgesine yakın. Bu depremin olma olasılığı yüksekti. Bu bölgede artçı dışında çok deprem olmuştu. Bir kavşak noktasında olduğu için pek çok deprem meydana geliyordu. Bu müstakil bir deprem. Dolayısıyla gelmeyebilir. Başlı başına büyük bir deprem sayılır bu. Kırsaldaki evlere hasar verebilecek bir deprem. Süre olarak 20 saniyeye yakın sürede hissedildiğini düşünüyorum.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

Depreme bakacak olursak Doğu Anadolu fayı ve o fay zonu üzerinde bir yer. Özellikle 6 Şubat depremi ve 2020'de yaşadığımız Elazığ depreminden sonra oldukça stresin fazla olduğu bir bölge.

Prof. Dr. Okan Tüysüz

"HASAR OLABİLECEK BİR DEPREM"

Bu bölgedeki faylardan birinin harekete geçtiğini düşünüyorum. Ama bilgiler henüz çok taze, inceleme gerekiyor. 5.9 ve 6.1 büyüklükleri arasındaki sığ deprem. 10,12 km üzerine kaynaklar var. Hasar olabilecek bir deprem. Umuyorum ki ciddi bir hasar ortaya çıkmaz.

Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım. Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. Bunun dışında Güneydoğu Anadolu fayı dediğimiz Hatay'dan başlayıp Hakkari'ye uzanan bölgedir. Bu bölgelerde de 6 ve üzeri depremler olması olağan.

Prof. Dr. Naci Görür

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: 6 ŞUBAT'TIN BU FAYA ENERJİ TRANSFERİNİN SONUCU

Prof. Dr. Naci Görür de depreme ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Görür, paylaşımında şu değerlendirmede bulundu:

"Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüklüğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok"

Prof. Dr. Şükrü Ersoy

'ARTÇI DEPREM DEĞİL'

CNN TÜRK canlı yayınına katılan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy “Bu büyüklükteki deprem hissedilebildiği gibi hasar verebilecek bir deprem. 6 ve 5.9 iki farklı açıklama var. Artçı bir deprem değil. Merkez üssü Doğu Anadolu fayı ile Malatya fayı arasında kale bölgesinde yakın bir yer. Başlı başına bir deprem. Zaten böyle bir depremin olma olasılığı yüksekti. Bu bölgede artçıların dışında çok sayıda deprem olmuştu. Bir kavşak noktasında olduğu için pek çok depremler meydana geliyordu bunları artçı mı müstakil mi olduğunu söylemede zorlanıyordu. Bu müstakil bir deprem, artçı değil" dedi.

‘5’E KADAR ÇIKABİLİR, DİKKATLİ OLMAKTA YARAR VAR’ 

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

"Devamı gelmeyebilir. Zaten başlı başına büyük bir deprem sayılır. Kırsal kesimde, köy evlerinde hasar verebilecek büyüklükte bir deprem, inşallah can kaybı yaralanma yoktur. 20 saniyeye yakın bir sürede hissedildiğini düşünüyorum. Bunun da artçıları olacaktır. Artçıları 5’e kadar çıkabilir. Dikkatli olmakta yarar var. Resmi yetkililerin söylemlerine dikkat etmek gerekir. Benim tavsiyem bir süre dışarıda olmakta yarar var. Biraz açık alanlarda durmakta yarar var. 6 büyüklüğündeki depremin artçıları olacaktır. Tamamen başka bir fay. Çok büyük bir deprem doğrusu beklemiyorum. 2023 depremlerinden sonra en çok bu şoklardan etkilenen bölge Malatya. Hasarlı, az hasarlı olsa bile yapılar daha fazla hasar görebilir. Artçılar da peşinden gelecektir. Bir şey dikkatimi çekti sokakta vatandaşlar arasında, özellikle çocuklar var. Apartman önlerinde oynatmamaları gerekiyor." 

"OLDU BİTTİ DEYİP KONUTLARA GEÇMEYİN"

"Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Yetkililer bu konuda açıklamalar yapacaktır. Dedikodulara değil resmi açıklamalara dikkat etmeli. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. Bunun kendine ait artçıları olacaktır."

 

Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR 36
  • özel 37 dakika önce Şikayet Et
    türkiyenin deprem seyrine biraz ters bir durum aslında iki ardışık depremden bir yıl sonra 5,9 .yani artçı desen değilmiş . bu kadar depremden sonra insaneli var mı araştırıldl mı.
    Cevapla
  • Ermis 1 saat önce Şikayet Et
    Füzeler deprem yaparmı ? Akdeniz'de 35 uçak gemisi yapar basıncı ince faylar kırılır oydu lazerinde ışınla üst faylar kırabilirler deniz altına patlayıcı gömümp depremler normmal deyîl iyi iceleyin gemiler yığılkta sonra başladı Malatya kürecik üsnü kapatın setelitle veya altında okuyun var
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Ne güzel depremler sayesinde insan aciz ve ölümcül bir canlı olduğunu hatırlıyor
    Cevapla
  • Berzan 1 saat önce Şikayet Et
    vay aman aman amaaaaaannnn burası Adıyaman
    Cevapla
  • Jeol.Müh. Behzat G. 1 saat önce Şikayet Et
    "Depremlerin önceden tespiti ile zarar azaltılması" projemi 2003 yılında Başbakanlığa gönderdim. Teknik cevap raporu hazırlayan "AFAD-DAD", "depremler önceden bilinemez, bildiğini söyleyenlere kuşku ile bakılmalı,.." yazdı. "AFAD" ve "TÜBİTAK-MAM" Kasım 2005 yılında deprem tahmini projesini 17.5 milyon TL ile başladı. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül )
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Piyasalar karışmadan Türkiye hamlesini yaptı! Enerjide kritik 2 strateji
Özel değil gizli…