Milli muharip uçak KAAN'a yerli siber güvenlik kalkanı

Milli Muharip Uçak KAAN'nın platform siber güvenliği de Türk mühendislerince geliştiriliyor.

Milli muharip uçak KAAN'a yerli siber güvenlik kalkanı
Milli muharip uçak KAAN'a yerli siber güvenlik kalkanı
GİRİŞ 27.10.2024 09:42 GÜNCELLEME 27.10.2024 14:09

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “STM olarak KAAN'ın siber güvenliği konusunda çok aktif bir şekilde çalışıyoruz. Çünkü şunu unutmamak lazım. Bir savaş uçağı olsun bir savaş gemisi olsun giderek çok daha fazla elektronik sistemlerle donatılmaya başladı. Bu elektronik sistemlerde eğer siber güvenlik konusunda siz emin olmazsanız her zaman bir açık kapı bulunma ihtimali var” dedi.

Türk savunma sanayiinin öncü firmalarından STM, siber güvenlik alanında da yürüttüğü çalışmalarla da dikkat çekiyor. Siber güvenlik alanında aktif olarak çalışan STM, silah araç gereçlerin platform siber güvenliğinde kritik roller üstleniyor. STM, KAAN'a siber güvenlik, desteği sağlıyor. STM, TUSAŞ'la birlikte koordineli çalışmalar yaparak Milli Muharip Uçak KAAN'ı yerli sistem siber güvenlik ile donatıyor.

Siber güvenlik çalışmaları hakkında bilgi veren STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “Her söylemimizde siber güvenlik olmazsa olmazımız diyoruz. Çünkü savunmaya gerçekten bütüncül bir yaklaşımla bakmak gerekiyor. Günümüzde teknoloji hayatımıza çok fazla giriyor. Hayatımıza giren teknoloji bir taraftan işimizi kolaylaştırırken bir taraftan bizi yeni tehditlerle karşı karşıya bırakıyor. O anlamda her türlü sensör haberleşme cihazı siber güvenlik anlamında yeterli önlemler alınmazsa aslında bizler için yeni tehditler oluşturuyor. O yüzden biz STM olarak özellikle savunma sanayi başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siber savunma merkezlerinin yapılması gibi veya emniyetimiz için belli veri merkezlerimizin yapılması gibi siber güvenlik anlamında STM olarak ürün, çözümler geliştirmeye çalışıyoruz. Ama bir taraftan kamuoyunu bilgilendirme görevini de üzerimize almaya çalışıyoruz. Siber güvenlik günümüzde de önemli, bundan sonra da çok daha fazla giderek önem kazanmaya başlayacak. O anlamda bizler kendi geliştirdiğimiz platformlarda sistemlerde mutlaka siber güvenliği dahil etmeye çalışıyoruz. Bir taraftan siber güvenliğin hayatımızın bir parçası olduğunu bilmek ve her zaman temkinli olmamız gerekiyor. Buna karşılık yerli milli çözümlerle önlem alınması gerektiği hususunu her işte vurgulamaya çalışıyoruz” dedi.

"KAAN'DA AKTİF GÖREV ALIYORUZ"

KAAN projesinde çalıştıklarını belirten Güleryüz, “Biz STM olarak Kaan'ın siber güvenlik konusunda çok aktif bir şekilde çalışıyoruz. Çünkü şunu unutmamak lazım. Silah sistemleri de platformlarda bir savaş uçağı olsun bir savaş gemisi olsun giderek çok daha fazla elektronik sistemlerle donatılmaya başlanıyor. Bu elektronik sistemlerde eğer siber güvenlik konusunda siz emin olmazsanız her zaman bir açık kapı bulunma ihtimali var. O yüzden platformların siber güvenliği de son derece önemli. STM olarak biz Kaan projesi dahil olmak üzere son derece aktif şekilde projelerde görev alıyoruz. Projede, siber güvenlik konusunda yetkinliği olan STM ve başka firmalarımız da var. TUSAŞ'la beraber son derece koordineli bir şekilde ilk tasarım aşamalarından itibaren siber güvenliği ilk başta göz önünde bulundurmanız lazım ki tasarımınızı bile ona göre yaptıktan sonra belli şeyleri giderebilmek çok kolay olmayacaktır. O yüzden biz projemizin başından beri belki TUSAŞ'ımızla beraber gayet koordineli bu konuda uzman diğer firmalarla birlikte çok aktif bir şekilde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Altından sonra yatırımcının yeni adresi! Sessiz sedasız rekorlar kırıyor
Bahçeli’nin 'Öcalan' çıkışı Kandil'i sarstı! Plan tutmayınca çark ettiler! 4'e bölündüler