Fatih Meclisi Türkiye ve dünya gündemiyle toplandı
Lise öğrencileri, 60 ayrı ülkeden gelen misafir öğrencilerle beraber Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarını tartışmak üzere toplandı.
Dünyanın 60 ülkesinden yüzlerce gencin eğitim aldığı Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Türkiye ve dünyanın sorunlarının masaya yatırıldığı Fatih Meclisi’ni topladı. 3 gün boyunca düzenlenen oturumların ardından 10 ayrı başlıkta raporlar hazırlanarak TBMM başta olmak üzere ilgili kurumlara sunulacak.
Gençlerin siyasi süreçlerin nasıl işlediğini, yasa yapma mekanizmalarını ve toplumsal karar alma süreçlerini daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla 26 okuldan 200 öğrencinin katılımıyla Fatih Meclis Simülasyonu gerçekleştiriliyor. ÖNDER İmam Hatipliler desteğiyle düzenlenen program, Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yapılıyor.
DİPLOMA DEĞİL BECERİ TEMELLİ EĞİTİM
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, uluslararası imam hatip okullarının Türkiye’de eğitimin başarılı meyvelerinden biri olduğunu söyledi. En son açıklanan TIMSS sonuçlarıyla, Türkiye’nin 20 yıldır eğitimdeki gelişmesinin taçlandığını belirten Erdoğan, “Son 4 TIMSS’le yükselen grafik, Türkiye’nin birçok Avrupa ülkesinden başarılı olduğunu tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde netleştirmiştir” dedi. Eğitimde artık diploma değil beceri temelli bir anlayışla hareket edildiğinin altını çizen Erdoğan, şunları aktardı: Artık Boğaziçi diploması ile gelen bir adayla mülakat yaptığınızda bile kimse diplomaya bakarak iş vermiyor. İlk işinize diploma ile girdiniz 2-3 sene geçtikten sonra diploma sizin işte başarılı olmanızı, yükselmenizi, daha iyi yerlere geçmenizi sağlamıyor. Asıl olan yaptıklarınız, iletişim kabiliyetiniz, organizasyon beceriniz. İnanıyorum ki bu tür etkinlikler hem iletişim kabiliyetinizi hem de takım halinde projeyi başarabilme yeteneklerinizi güçlendirecek, başarıdan başarıya koşmanıza vesile olacak.
FETİH MARŞI’NDAKİ GENÇLER SİZLERSİNİZ
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür de programın ismine dikkat çekerek, “Burada çalışmasını yaptığımız isim çok güzel, Fatih demek İstanbul demek, İstanbul demek gönül coğrafyası demek, dünya demektir. Burada görev alan gençlerimiz olarak inşallah dünyada ve Türkiye’de ilkleri başaracaksınız. Fetih Marşındaki gençler sizlersiniz” dedi. Gençlerle ilgili eleştirel cümle kurmanın moda haline geldiğini ve gençlerle ilgili içi boş tanımlamaların yapıldığını ifade eden Yentür, “Bu konuşanlar gelseler burada gençlerimizi dinleseler konuştuklarından çok pişman olurlar. Türkiye Maarif Modeliyle gençlerimizin analiz ve sentez yöntemleriyle kendilerini geliştirmelerine şahit oluyoruz” diye konuştu.
İNSANLİK İÇİN ÇÖZÜMLER GELİŞTİRECEKLER
ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Enes Hibe ise Türkiye genelinde 20 uluslararası imam hatip okulunda ve 2 bin 500’e yakın misafir öğrencinin bulunduğunu belirterek, “Gençlerimizle pek çok çalışmada beraberiz. Diğer çalışmalarda olduğu gibi burada da çok ciddi bir emek, çalışma ve gayret var” dedi. Kur’an-ı Kerim’deki “İyilik ve takvada yarışın” buyruğu ve Peygamber Efendimizin “Sizin en hayırlınız insanlara en faydalı olanınızdır” hadisi şerifine dikkat çeken Hibe, sözlerini şöyle sürdürdü: Gençlerimiz, sağlık, eğitim, güvenlik gibi başlıklarda çözüm üretilmesi gereken meseleler üzerine çalıştılar, kafa yordular. Onlar bugün olduğu gibi gelecekte de önemli konularda düşüncelerini ortaya koyup, sorunlara çözüm geliştirecekler. Biz bunların gençler tarafından yapılmasını önemsiyoruz. Her zaman gençlerimizin yanınızdayız.
TBMM’YE RAPOR SUNULACAK
Uluslararası Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Kenan Aksoy, gençlerin 10 ayrı komisyonda ulusal ve uluslararası konular tartışacağını belirterek, ortaya çıkan raporun TBMM başta olmak üzere karar mercilerine takdim edileceğini söyledi. Program Genel Koordinatörü Yusuf Yaman, “Gerçeğe en yakın sloganıyla başlattığımız Fatih Meclisi Simülasyonu ülkemiz ve insanlık için hayırlı olsun” dedi. Koordinatör Yardımcısı Mehmet Erdem Savcı, “Meclis sadece yasaların yapıldığı değil, millet iradesinin ortaya çıkarıldığı yerdir. Türkiye’nin güçlü yarınları için gençler olarak vazifemizi en güzel bir şekilde yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Organizasyon Başkanı Ahmet İrfan Zeytun ise “Bu programı gençlerin birbirini anlaması, aralarında köprüler kurması ve daha bilinçli bir toplum oluşturmak amacıyla gerçekleştirmeyi amaçladık” dedi.
10 AYRI KOMİTEDE ÇALIŞMA
Gençler yapılan açılıştan sonra belirlenen gündem maddeleri üzerine tartışmak üzere komitelerin bulunduğu salonlara geçti. 10 ayrı komitede ulusal ve uluslararası sorunlar tartışılacak. Önemli gündem maddeleri İçişleri, Dinişleri, Dışişleri, Aile ve Sosyal Politikalar, Sanayi ve Teknoloji, Hazine ve Maliye, Sağlık, Adalet, Milli Savunma ve Milli Eğitim komitelerinde detaylı bir şekilde ele alınacak. Etkinliğin ikinci ve üçüncü gününde komitelerde belirlenen kararlar, Meclis başkanının ve bütün milletvekillerinin huzurunda açıklanacak. Soru cevap faslından sonra yapılacak oylamada hazırlanan kanun teklifinin Meclis’ten geçip geçmeyeceğine karar verilecek.