TRT Farsça Dijital Haber Platformu yayına başladı
Dünya genelinde Farsça konuşanları ve bölgeyi ilgilendiren konulara küresel ölçekte yer verme hedefi ile yayın hayatına başlayan yeni dijital haber platformu TRT Farsça’nın tanıtımı Ankara’da gerçekleştirildi.
Uluslararası yayın kuruluşlarıyla Türkiye’nin sesini dünyaya duyurulmasını hedefleyen TRT, TRT World, TRT Arapça, TRT Rusça, TRT Almanca, TRT Fransızca, TRT Balkan, TRT Afrika ve TRT İspanyolca’dan sonra, Farsça konuşulan coğrafyaların tarihi ve kültürel zenginliklerini kapsamlı içerikleriyle öne çıkarmayı amaçlayan TRT’nin dokuzuncu uluslararası dijital haber platformu TRT Farsça’yı hayata geçirdi. Tarafsız ve kapsamlı bir yaklaşım sergileyecek olan TRT Farsça, Farsça konuşulan coğrafyaların uluslararası alandaki karşılıklı anlayış ve etkileşimini teşvik etmeyi hedefliyor.
TRT Farsça dijital haber platformunun tanıtımı, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT yönetimi, üst düzey yabancı misyon temsilcileri ve basın mensuplarının katılımıyla dün akşam Ankara’da gerçekleştirildi.
Programda, Farsça konuşan insanlarla yapılan sohbetler ve sahada çalışan muhabirlerin röportajlarının yer aldığı video gösterildi; Sedat Anar ve ekibi Hazreti Mevlana'nın mesnevisinden besteledikleri eserleri seslendirdi.
GÜÇLÜ BİR KÖPRÜ GÖREVİ GÖRMEYİ HEDEFLİYOR
“Her insan bir dünya, her haber bir hikâye” sloganı ile yayın hayatına başlayan TRT Farsça, siyaset, diplomasi, ekonomi, kültür ve yaşama dair haber ve özgün içerikler yayınlayarak dünya genelinde Farsça konuşan 130 milyondan fazla insana ulaşmayı hedefliyor. TRT Farsça, İran’ın sanatsal ve kültürel değerlerini ele alan içerikleriyle bölgedeki kültürel çeşitliliği ve gelişmeleri takipçilerine aktararak, Türkiye ve İran arasında güçlü bir köprü kurmayı amaçlıyor.
2024 yılı itibarıyla dünya çapında kısa sürede milyonlarca takipçi sayısına ulaşarak küresel dijital haber platformlarında büyük bir başarıya imza atan TRT Uluslararası Yayınlar, bu başarısını TRT Farsça ile daha da ileriye taşımayı planlıyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: “Hakikati ortadan kaldırma girişimlerine karşı var gücümüzle mücadele etmeliyiz.”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, açılış töreninde yaptığı konuşmada, TRT Farsça’nın yolunun açık olmasını, ülkeye, millete ve insanlığa hayır getirmesini diledi. Sadi Şirazi'nin “Koşulacak yerde susmak, insan ruhuna eziyettir. Susarsak bu insana, insanın ruhuna zulümdür,” sözünü anımsatan Altun, bugün hakikati gür bir sedayla haykırma, bunu her platformda ortaya koyma vakti olduğunu vurguladı.
Altun, “Ne yazık ki bütün dünyada bir yandan hakikati gizlemeye çalışanlar, diğer taraftan da hakikat söz konusu olduğunda susanlar var. Biz ne olursa olsun hakikatin yanında yer almalı, hakikati ortadan kaldırma girişimlerine karşı var gücümüzle mücadele etmeliyiz. Hakikati söylememek, Sadi Şirazi'nin dediği gibi gerçekten ruha zulümdür, ruhu karartır, insana ve insanlığa zulümdür. En büyük zulüm, hakikati söylememek değil, hakikat karşısında susmak değil, bir de hakikati gizlemek için özel bir gayret sarf etmektir. Ne yazık ki bugün dünyadaki bazı güç merkezleri, hakikati gizlemek, çarpıtmak için var güçleriyle çalışıyorlar,” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye'nin hakikat mücadelesine dikkati çeken Altun, TRT'nin son dönemde yayıncılık alanında bir çekim merkezine dönüştüğünü, Türkiye'nin bölgesel ve küresel rolüne uygun şekilde günden güne büyüdüğünü ve daha iddialı bir şekilde varlık gösterdiğini ifade etti:
“TRT Farsça'nın kurulması ülkemiz, bölgemiz ve de insanlık için önemli. Farsça gibi zengin bir dilde yapılacak bir yayından bahsediyoruz. Bu zengin kültür ikliminde var olmak, yayın yapmak, içerik üretmek kuşkusuz dünya kültürüne, insanlığa bir hizmettir. Bölgenin, dünyanın iki kadim halkı arasında doğrudan bir etkileşim, iletişim kanalı inşa etmek son derece hayati bir unsurdur. Bu etkileşim, tarih boyunca var olmuş bir etkileşimdir. Modern dönemle birlikte her ne kadar bu etkileşimin ruhunu bozmaya yönelik girişimler olsa da bu iki kadim halk arasındaki etkileşimin varlığı güçlü bir şekilde devam etmiştir. Sadece Mevlana Celalettin Rumi'nin Divan-ı Kebir'i bile bu etkileşimin ne kadar güçlü olduğunu bizlere gösterir.”
TRT Farsça'nın da bu canlı kültürel ortamın üzerinde kurulduğunu ve bu yönüyle tarihsel bir misyon üstlendiğini belirten Altun, şöyle devam etti:
“TRT Farsça, her şeyden önce, Farsça konuşulan coğrafyalara bir bilgi akışı sağlamak üzere yola çıkıyor. Bununla birlikte bölge ülkeleri arasındaki kültürel bağları perçinlemek, daha da geliştirmek amacını taşıyor. TRT Farsça'nın bölgesel istikrarı güçlendirmek gibi bir hedefi de var, sahici diyalog kanalları inşa etmenin somut örneklerinden bir tanesi. TRT Farsça konuşulan coğrafyalarda güvenilir bir medya kaynağı olmak için ortaya çıkıyor. Bir referans noktası olmak için kurumsallaşıyor. Tabii bütün bunlarla beraber, burada bir başka amacımız daha var. Batılı merkezlerin dünya üzerindeki enformasyon tekelini ve dezenformasyon potansiyelini kırmak. Bugün insanlığın karşı karşıya kaldığı bir tehdittir bu. Batılı haber merkezlerinin bütün dünyada insanlığı maruz bıraktığı bir enformasyon tekeli ve diğer taraftan da bir dezenformasyon potansiyeli var.”
TRT'nin, Anadolu Ajansının ve Türk medyasının bu çerçevede önemli çalışmalara imza attığını vurgulayan Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TRT Farsça'nın bir diğer önemi de bölgenin iki kadim ülkesi, Türkiye ve İran ilişkilerine de özellikle katkı sağlayacak olmasıdır, bu katkıyı sağlamak için mücadele edecek olmasıdır. Halihazırda bu bölgenin iki kadim ülkesi arasındaki ekonomik ticari veriler, mevcut turizm göstergeleri, verileri, yine geliştirilen ortak kültür sanat projeleri, bütün bunlar bu kadim ilişkinin somut tezahürleri olarak karşımıza çıkıyor. Daha pek çok alanda bu somut tezahürlerden bahsedebiliriz. 2025, Türkiye-İran Kültürel İşbirliği Yılı ve TRT Farsça'nin tam da bu yıl arifesinde kuruluyor, yayın hayatına başlıyor olması da ayrıca manidar bir durumdur. Biz ikili ilişkilerimizdeki nitelikli işbirliği ve koordinasyonu, medya ve iletişim alanında da sürdürmek istiyoruz”
TRT Farsça Dijital Haber Platformu'nun da hakikate bağlılığın, hakikat mücadelesinin eseri olduğunu vurgulayan, TRT'nin dijital platformlarının bugün itibarıyla milyonlarca takipçisinin bulunduğunu, TRT Fransızca, TRT Balkan, TRT İspanyolca, TRT Afrika'nın 2024'te 11 milyar gösterime ulaştığını söyleyen Altun, bu başarıda emeği geçen herkesi tebrik etti.
“TRT Farsça ile bölgeyle ortak kültürel bağlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz.”
Törenin açılış konuşmasını yapan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, TRT Farsça kanalı ile İran coğrafyasını tüm yönleri ile ekrana taşıyacaklarını belirterek, TRT Farsça’nın, kısa sürede, hitap ettiği coğrafyada tercih edilen, güvenilir ve kaynak gösterilen bir dijital haber platformu olacağına inandığını ifade etti.
Uluslararası yayıncılık alanında, uzun yıllar boyunca Batı merkezli ve tek taraflı bir bakış açısının hakim olduğunun altını çizen Sobacı, “Bu durum, tezin de anti-tezin de sentezin de aynı kaynaklar tarafından üretilmesi sonucunu doğurdu. Derinlikten yoksun ve farklı perspektifleri dışlayan bu yapı, Batı merkezli adaletsiz küresel sistemin medya alanındaki yansımasıydı. Böyle bir tabloda Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası sistemdeki adaletsizliklerin giderilmesi için itirazlarını yükselttiği gibi, yayıncılık alanındaki bu tek taraflı akışı kırmak için de harekete geçti. İşte uluslararası haberciliğin belirli bir grubun tekelinde olduğu böylesi bir dünyada, TRT World kanalımızın kurulmasıyla, TRT’nin uluslararası medyada güçlü bir aktör olma süreci başladı. TRT, bu uluslararasılaşma vizyonunu, en temelde, ülkemizin verdiği “daha adil bir dünya” mücadelesine katkı sağlamak için ortaya koydu,” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin, küresel ve bölgesel krizlerin derinleşmesini engellemeye yönelik aktif bir politika yürüttüğünü ve diyaloğun adresi olarak ön plana çıktığını ifade eden TRT Genel Müdürü Sobacı, “TRT olarak bizler de, Türkiye’nin kamu yayıncısı olmanın sorumluluğuyla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Yayıncılıktaki tecrübe ve imkânlarımızı, bu sorumluluk doğrultusunda kullanmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yeryüzünde Türkiye’nin haktan yana yükselen sesini duymayan, tüm insanlık adına verdiği onurlu mücadeleyi bilmeyen kimse kalmasın diye, kapasitemizi ve etki alanımızı sürekli olarak geliştiriyoruz. Bu doğrultuda, çağın gereksinimlerine uygun olarak, dijital dönüşüm noktasında da medya sektörünün öncüsü olmamızı sağlayacak stratejik adımlar atıyoruz. Zira biliyoruz ki, bugün dünya genelinde iletişim alanında en çok adil bir perspektife, insanı önceleyen bir bakışa ve hakikat temelli bir anlatıya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden, TRT olarak biz, uluslararası yayıncılık alanında ‘güçlü yayın, güçlü etki’ diyoruz,” dedi.
TRT’nin, uluslararası haber kanalları ile dünya nüfusunun yarısından fazlasına ana dillerinde hitap ettiğini söyleyen Sobacı, “Velhasıl, habercilik noktasında, milyarlarca insana hakikat, hakkaniyet ve adaleti esas alan bir alternatif sunmanın mücadelesini veriyoruz. Bu mücadelemizi, genişlettiğimiz uluslararası haber ağımız ile tahkim ediyoruz. Ve bugün, saflarımıza yeni bir güç eklemenin memnuniyetini yaşıyoruz,” ifadelerini kullandı.
TRT Farsça’nın, “Her İnsan Bir Dünya, Her Haber Bir Hikâye” sloganı ile yayın hayatına başladığını söyleyen Sobacı, konuşmasını “TRT Farsça ile İran, Afganistan ve Tacikistan’ı kapsayan ve 130 milyondan fazla Farsça konuşan insanın bulunduğu geniş bir coğrafyaya seslenerek, bu bölgeyle ortak kültürel bağlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, bölge ile turizm, kültür, ticaret ve eğitim alanlarında ilişkilerimizin gelişmesine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda, Türklerin ve Farsça konuşulan coğrafyalardaki halkların birbirini daha iyi tanıması için, güvenilir medya kaynaklarından yararlanabilmeleri gerekmektedir. Bu halklar, birbirlerinin kültürünü ve değerlerini üçüncü kaynaklar yerine, doğrudan birbirinden öğrenmelidir. Ayrıca, çağımızın en büyük iletişim hastalığı dezenformasyonla mücadele konusunda da TRT Farsça önemli bir rol oynayacaktır,” diyerek tamamladı.