Arapça öğretimi çalıştayı yapıldı

İmam Hatip Okullarında Arapça Öğretimi Çalıştayı, akademisyenler ve uzman eğitimcilerin katılımıyla 8 başlık altında gerçekleştirildi.

Arapça öğretimi çalıştayı yapıldı
Arapça öğretimi çalıştayı yapıldı
GİRİŞ 04.01.2025 18:40 GÜNCELLEME 04.01.2025 18:40
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

İmam hatip okullarında önemli bir yeri olan dil öğretimi konusu, "İmam Hatip Okullarında Arapça Öğretimi Çalıştayı" ile ele alındı. Akademisyenler ve alanında uzman hocalar tarafından 8 ayrı başlıkta konuların tartışıldığı çalıştay sonrasında bir rapor hazırlanarak yol haritası çıkarılacak. 

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ve İmam Hatip Araştırmaları Merkezi (İHAMER) iş birliğinde düzenlenen Çalıştay, Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde gerçekleştirildi. Akademisyenler, alanında uzman hocalar ve eğitimcilerin katılımıyla gün boyu devam eden program, değerlendirme oturumu, sertifikaların takdim edilmesi ve fotoğraf çekimi ile son buldu. 

ÖLÇME SİSTEMİ KURULMALI

Çalıştayda oturumları ziyaret eden Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, düzenlenen programın çok önemli olduğunu belirterek, sonuçlarının Arapça dil eğitiminde yol açıcı olacağını kaydetti. Arapça öğretiminde IELTS veya TOFEL gibi ortak bir ölçme değerlendirme sisteminin olmamasının dil eğitimini en çok baltalayan etkenlerden biri olduğunu dile getiren Ökten, bu amaçla ortak bir ölçme değerlendirme sistemi kurulması gerektiğini söyledi. Ökten, üniversitelerde Arapça eğitimi konusundaki başarılı uygulamaların özellikle Arapça hazırlık sınıfı bulunan imam hatip liselerinde örnek alınabileceğini vurguladı. 

ARAPÇA BİR BARİYER DEĞİL

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Öğretim Programları ve Materyalleri Daire Başkanı Hasan Özarslan, dil öğretiminde öğretmenlerin önemli bir unsur olduğunu söyledi. Olayın merkezinde ve sahada olan öğretmenlerin deneyimlerini önemsediklerini kaydeden Özarslan, “Nitelikli öğretmen kaynağı, nitelikli öğretim araçları ve bunu olumlu bir şekilde anlatacak bir dille meseleyi çözeceğimize inanıyorum. İmam hatibe gelen öğrencilere Arapçanın bir bariyer olmadığını, aksine bir fırsat olduğunu anlatmak zorundayız” diye konuştu. 

MEDENİYETİMİZİN KURUCU DİLİ

Türkiye genelinde 4 bin 600 Arapça öğretmeni bulunduğunu ve Arapçayı sevdirerek öğretmenin yollarını aradıklarını kaydeden Özarslan şunları aktardı: Arapça bizim için pek çok açıdan önemli; İslam medeniyetini kuran 3 temel dilden, medeniyetimizin yapı taşlarından biri. Osmanlı son dönem alimlerine bakın hepsi Arapça okur, yazar ve konuşur. Mehmet Akif ve Elmalılı Hamdi Yazır bu örneklerdendir.  Hem bu dile vakıflar hem de bir batı diline hakimler. Güncel olarak da bu dil vasıtasıyla gönül coğrafyamızla güzel bağlantılar kuracağız. Bunu bugün yapmazsak 10-15 yıl sonra çok geç kalmış oluruz ve hayıflanırız.

SAHA TECRÜBESİ İLE HAZIRLIK

İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Yapıcı da İstanbul’da 430 imam hatip okulu ve 200 binin üzerinde imam hatip okulu öğrencisi olduğunu belirterek, “İstanbul bu anlamda büyük bir laboratuvar. Bu saha tecrübesini, üniversite tecrübesini ve sivil toplum kuruluşlarımızın çalışmalarını, tüm paydaşları bir araya getirerek Arapça öğretimi konusunu masaya yatırmak istedik” dedi. Çalışmanın esasının tecrübe paylaşımı ve farklı görüşleri dinlemek olduğunu belirten Yapıcı sözlerini şöyle sürdürdü: Buradan aldığımız geri dönüşler bize önemli bir alan açıyor. Arapça öğretiminde öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin beklentilerini karşılayarak, Arapçayı bir yük olarak değil imkân olarak görüp bir adım öne çıkaracak, sırf İslami ilim değil Türkiye’nin olduğu coğrafyada Arapça bilmeyi büyük bir fırsat olarak görecek bir eğitim sistemini yerleştirmek istiyoruz.

AKADEMİSYENLERİN KATILIMIYLA

İstanbul'da bulunan üniversitelerden seçkin akademisyenler ve imam hatip okullarında görev yapan Arapça öğretmenlerinin katılımıyla düzenlenen çalıştaya, Arapça eğitimi veren kurumların yöneticileri de iştirak etti. Programa, 7 farklı üniversiteden 19 akademisyen, Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan 32 Arapça öğretmeni, Arapça eğitimi veren kurumlardan 7 kişi olmak üzere 58 eğitimci katıldı.

8 OTURUMDA 8 TEMEL BAŞLIK

Arapça öğretimini enine boyuna ele alan program 8 başlık altında ve 8 oturumda gerçekleştirildi. Programda ele alınan konu başlıkları arasında Türklere Arapça Öğretmenin Güçlükleri ve Genel Sorunları, Arapça Öğretiminde Yöntem ve Teknikler, Arapça Öğretiminde Materyaller ve Bunların Kullanımı, Arapça Dil Öğretiminde Gramerin Doğru Konumlandırılması ve Gramer Anlatımını Kolaylaştıracak Görsel Çalışmalar, Türklere Arapça Öğretiminde Ortak Kelimeler ve Kur’an-ı Kerim’in Rolü, Arapça Öğretiminde Temel Becerilerin Doğru Kullanılması, Arapça Yayınlar, Arapça Etkinlikler bulunuyor.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Hoca 2 gün önce Şikayet Et
    Aferin aferin devam.Bir Oktay Sinanoğlu kitabı okumadığınız belli.
    Cevapla
  • KASIM 2 gün önce Şikayet Et
    Başka ülkelerde hatta bizde bir yılda İnhilizce anadili gibi öğretiliyor. Biz altı yıl Arapça öğretemiyoruz. Hatta İlahiyatlarda bile bir yıl hazırlık artı dört yıl Arapça dersi veriliyor. Sonuç öğrenciler yine orta düzeyde bile Arapça öğrenemiyor. Cidfi bir SİSTEM SORUNU var ve bu aciken çözülmeli.
    Cevapla
  • Boşver 1 gün önce Şikayet Et
    Öncelikle Arapça eğitimi ülkemizde çok iyi veriliyor bence. Bir devlet okulundan eğitim almış biri olarak söylüyorum. Bizimkilerin öğrenememiş sebebi çaba ve azim olmaması kimse kusura bakmasın. Eğer biraz çaba gösterilse hepsi takır takır konuşacak.
    Cevapla
  • SERKAN BAŞARAN 2 gün önce Şikayet Et
    Pendik Ömer Çam İmam Hatip bu konuda oldukça başarılı. Tebrik Ederim.
    Cevapla
  • Misafir 2 gün önce Şikayet Et
    ingilizce seçmeli ders olmalı,diğer dillerden hocalarda ders vermeli,zorunlu ders oldu noldu, milletin çoluk çocuğu şakır şakır ingilizce konuşuyor sanki sokakta.
    Cevapla
  • Misafir 2 gün önce Şikayet Et
    seçmeli ders olarak ilk öğretimde olmalı, mecburmu benim çocuğum İngilizceyi,ilk okulda öğrenmeye, sevmeli olsun arapça öğrensin,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarihi fırsat penceresi açıldı
Kartal Türkiye Kupası’nda nefes aldı! Tek golle gelen zafer