Erdoğan, IKBY Başbakanı Barzani'yi kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani'yi kabul etti. Erdoğan, "Kalkınma Yolu" başta olmak üzere, bölgenin istikrar ve refahını artıracak projelerin hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

GİRİŞ 07.01.2025 16:11 GÜNCELLEME 07.01.2025 16:11
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani ile görüşmesinde "Kalkınma Yolu" başta olmak üzere, bölgenin istikrar ve refahını artıracak projelerin hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Barzani'nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre, görüşmede IKBY'yle ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki gelişmeler ışığında Türkiye'nin Irak'ın istikrar ve güvenliğinin muhafazasına önem atfettiğini, Suriye'deki gelişmelerin bölgede yeni istikrarsızlıklara yol açmaması için gayret gösterdiğini, yeni Suriye’nin geleceğinde terör örgütleri ve iltisaklı unsurların olmadığını ifade etti.

Erdoğan, "Kalkınma Yolu" başta olmak üzere, bölgenin istikrar ve refahını artıracak projelerin hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

KALKINMA YOLU PROJESİ 

Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.

Rusya'nın içinde bulunduğu "Kuzey Koridoru" ile İran'ın içinde yer aldığı "Güney Koridoru"na alternatif oluşturan Orta Koridor, Çin ile Avrupa'nın bütünleşmesi adına önemli bir yere sahip bulunuyor. Pekin'den Londra'ya uzanan bu hat, yıllık 600 milyar doları aşkın ticaret trafiğinin kalbinde yer alıyor.

Çin'i ve bölge ülkelerini Orta Doğu ve Avrupa'ya bağlayan Kuzey ve Güney koridorları da "jeopolitik konumları açısından sıkıntı yaşanabilme ihtimali yüksek" hatlar kategorisinde yer alıyor. Özellikle Suriye ve Irak dahil Orta Doğu'daki istikrarsızlıklar Güney Koridoru'ndaki riski artırırken Kuzey Koridoru da Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan olumsuz etkilendi. Bu durum Orta Koridor'un stratejik önemini artırdı.

Orta Koridor'un geçtiği Türkiye'nin Asya-Avrupa bağlamında stratejik geçiş güzergahlarının tamamını kontrol ediyor olması da ülkeyi projede kilit konumuna getirdi.

KAYNAK: DHA, , AA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 18
  • Kamil 4 saat önce Şikayet Et
    Orta Koridor ile Kalkınma Yolunun kesiştiği illerde Endüstriyel Bölgeler inşa etmeliyiz . Kahraman Maraş , Adıyaman , Gaziantep ve Urfa illeri , Mersin Limanına erişim bakımından endüstriyel bölge inşası uygundur .
    Cevapla
  • Kamil 7 saat önce Şikayet Et
    Yol boyunca Irak Şehirlerinde dev inşaatlar ve altyapı projeleri gerçekleştirilir . Modern Gökdelenler , Dev Hastaneler , Havalimanları , AVM'ler , Konutlar inşaa edilir . Bölge halkı iş kapısı bulur . Terör biter .
    Cevapla
  • Kamil 7 saat önce Şikayet Et
    Çin Mach 6 Hipersonik Yolcu Jet'i teknolojisi üzerinde çalışıyor . Türkiye - Katar - BAE ortaklığı ile Hipersonik Jet Filosuna sahip bir havayolu şirketi kurmalıyız . Dubai - Doha - İstanbul - Londra - New York - Los Angeles - Sydney - Pekin - Tokyo gibi okyanus aşırı uzun mesafe uçuşları business formatında kısa sürede yapar , Devlet ve İşadamlarına konforlu uçuşlar sağlarız .
    Cevapla
  • Misafir34 10 saat önce Şikayet Et
    Reis sen işini bilirsin. Allah yolunu açık etsin.
    Cevapla
  • Yavuz 17 saat önce Şikayet Et
    O bölgenin petrolunu Türkiye nin rafinerileri işlemeli. Hem onlar hem biz kazanırız. Türkiye nin enerji maliyeti çok yüksek böyle olunca üretilen herşeyin fiyatı çok yüksek oluyor. Bu tür maliyetlerin düşürülmesi gerek. Türkiye Petrolleri AŞ nin istasyonları da arttırılmalı sayıları yetersiz. Batılı yabancıdan petrol almak istemiyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan devrimden sonra ilk kez sopanın ucunu gösterdi! İşte sebebi
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç basın toplantısı düzenleyecek! İlk transfer...