Ulusal teknolojiye yeni bir soluk! Türkiye Fergani Uydusu ile yeni bir tarih yazdı!
Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Fergani Uzay aracını SpaceX roketi ile yörüngeye fırlattı. Uzay alanındaki çalışmalarına hız kazandırmasından sonra ise uzman isimler gelecekte Fergani takım uydu projesini Haber7'ye değerlendirdi.
HABER7- ÖZEL
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın yapmış olduğu Fergani Uzay’ın ilk uydusu olan FGN-100-d1, Amerika’nın Vandenberg uzay üssünden SpaceX’in Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatıldı.
Transporter-12 göreviyle uzaya fırlatılan küp uydular, mikro uydular ve yörünge transfer araçları da dahil olmak üzere toplamda 131 yük yer alırken Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki şirketlerinden Plan-S’in uyduları da yer aldı.
Small-GEO kategorisinde yeni bir dönem başlatan Fergani haberleşme ve coğrafi konumlandırma alanında geleceğin teknolojilerine öncülük edecek. IoT ve 6 G NTN haberleşme teknolojilerinde global çözümler geliştirmeye devam eden şirket IoT uydu ağı hedefini büyütmeye devam ederken Fergani ile birlikte Plan-S Uydu ve Uzay teknolojileri büyük bir başarı yakalıyor.
Baykar'ın Fergani'si uzaya çıktı! Bir ilke imza attı...
'BİZİM İÇİN TARİHİ BİR ADIM'
Fergani Uydularının fırlatılması SpaceX’in sosyal medya hesabından canlı olarak yayınlanırken, Selçuk Bayraktar’da X hesabından, ‘Bizim için tarihi bir adım’ diyerek Fergani ekibiyle fotoğraflar paylaştı.
Fergani Uzay’ın Türkiye’ye yönelik kazanımları ve gelecekteki faaliyetlerine ilişkin Emekli Milli Savunma Bakanlığı Muhabere ve Bilgi Sistem Dairesi Başkanı Siber Savunma Komutanlığı Kripto Sistemleri Yönetim Merkezi Komutanı (Muhabere Tuğgeneral) Halil İbrahim Büyükbaş ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı Nükleer Fizik Profesörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir Haber7’ye özel değerlendirmelerde bulundu.
PROF. DR. YÜKSEL ÖZDEMİR: DÜNYADA BÜYÜK BİR YANKI UYANDIRACAK
Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı Nükleer Fizik Profesörü Prof. Dr. Yüksel ÖZDEMİR Türkiye’nin milli sanayide verdiği katkılara değinerek Baykar’ın uzay hedefleri konusunda ciddi ilerleme kaydettiğini belirtti. Fergani uzay projesi hakkında açıklama yapan Özdemir, ‘’ İnsansız hava araçları ve bir takım denizle ilgili keşiflerle ilgili büyük başarılar elde etti. Şu anda Türkiye'nin en önemli konuma gelmesinin ve dünya ülkeleri arasında en iyi statüye gelmesi Türkiye'nin uzaya kendi yaptığı milli uzay aracını fırlatmasıyla gerçekleştirdiği anlamına geliyor. Bu da dünyada büyük bir yankı uyandıracak’’ dedi.
'UZAY ÇALIŞMALARI YOKSA TEKNOLOJİK FAALİYETLERİ DE YOK'
Özdemir, Fergani Uzay uydusunun dünyanın çevresini dolaşarak bilgi elde edeceğini ve bunun Türk uzay çalışmalarında büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, ‘’Özellikle gelişmiş ülkeler şayet uzay çalışmaları yoksa ülkenin teknolojik faaliyetleri de yok anlamını ifade etmek mümkündür. Dolayısıyla böyle bir ülkemizin ilk uydusunu uzaya fırlatması çok önemlidir. Bu Fergani Uzay uydusu isimli uydu Transporter 12 misyonun kapsamında uzaya fırlatıldı ve uzayda dünyamızın bütün çevresinde dolaşarak uzayla ilgili bilgiler elde etmek için çok büyük önem teşkil etmektedir’’ dedi.
Milli uydu Fergani FGN-100-d1 yörüngesine başarıyla yerleşti
''KÜRESEL KONUMLANMA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ''
Türkiye’nin 20 yıllık hedefleri arasında yerini alan Fergani uzay aracının küresel konumlanma açısından önemli bir yeri olduğunu belirten Özdemir, ‘’Proje Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki yeni bir döneme ve uzay teknolojilerle ilgili daha ileriye götürecek, dünyada daha ileriye götürecek bir takım sinyaller vermesi bakımından ülkemiz açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Bu özellikle geçmişe baktığımızda 20 yıllık hedefimizi tamamlamak için yaklaşık 2 yıldır süren Fergani projesi küresel konumlanma açısından çok önemli bir yer işgal edeceğini düşünmekteyim’’ ifadelerini kullandı.
''ULUSAL TEKNOLOJİYE YENİ BİR BOYUT KAZANDIRACAK''
Fergan Uydusu'nun hidrojen peroksit uzay motorunun ateşlenme testi geçen mayıs ayında başarıyla gerçekleştirilmişti ve temeli oluşturulduğunu belirten Özdemir uzay taşımacılığı ve alçak yörünge uydu servislerinde sürdürülebilirliği açısından önemli bir konumda olduğunu belirterek, ‘’Bir takım çözümler ortaya koymak için uzayda bunu test edip o dataları elde ettikten sonra sonuçlarla ileri hedeflere nasıl çıkmayı düşündüğümüzün istatistiklerinin yapması açısından çok önemli. Ulusal teknoloji hamlesine yeni bir boyut kazandıracak ve ülkemizin teknoloji hedefini daha üst seviyeye çıkartacaktır’’ dedi.
'TEKNOLOJİDE GÜÇLÜ ÜLKELER SÖZ SAHİBİ OLUYOR'
Baykar Teknoloji Şirketi’nin uzay atılımları konusunda Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek; Güçlü devletler zaten uzaydaki çalışmalarıyla ve teknolojik çalışmalarıyla bir adım öne geçecek. 21. yüzyıla baktığımızda teknolojinin ve endüstrinin en önemli olduğu ülkeler güçlü ülkeler olarak nitelendirilmektedir. Özellikle pozitif bilimlerin gelişmesiyle birlikte o ülkenin teknolojisinin de gelişmesi mümkün olabileceği anlamı taşımaktadır.
Türkiye’nin uzay atılımlarında önemli bir yere geldiğini belirten Özdemir, ‘’Ülkemizin son zamanlarda teknolojik ve yerli ve milli araçlarımızla güçlendiğimiz ve güçlü bir konuma geldiğimiz anlamı taşımaktadır. Bu güçlülük demek, söz sahibi olmak demektir. Fergan uydumuzun fırlatma, yerleşim yolculuğu Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Milli Teknoloji Merkezi'nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol ekibinden takip edilecek ve takip edilmektedir'’ ifadelerini kullandı.
'FERGANİ UYDUSU GÜNDE 15 KEZ TUR ATACAK'
Fergani Uydusunun yaklaşık 500 kilometredeki yörüngesine vardığını ve ilk manevralarını gerçekleştirmek üzere olduğunu ifade ederek, ‘’Uydumuzun 50 tonluk ağırlığına sahip ve 1.5 tonu yörüngeye çıkabilecek fırlatma arazimizin geliştirme çalışmalarını da ayrıca devam ettirme çalışmaları sürmektedir. Fergani uydumuz dünyayı günde 15 kez tur atacak ve bu alçak dünya yörüngesinde yaklaşık 150 kilometre irtifada ve güneşin eş zamanlı yörüngesinde görev yapacak. Proje kapsamında Türkiye'nin uzay ekosistemi ve uzay teknolojilerinin güçlü bir şekilde uzaya taşınması ve ülkemizin de uzayda bir ekosistem oluşturacağı anlamı taşımaktadır’’ dedi.
BÜYÜKBAŞ: TÜRKİYE KONUMLAMA SİSTEMİNE SAHİP 5 ÜLKE ARASINDA OLACAK
EMK. Milli Savunma Bakanlığı Muhabere ve Bilgi Sistem Dairesi Başkanı Siber Savunma Komutanlığı Kripto Sistemleri Yönetim Merkezi Komutanı (Muhabere Tuğgeneral) Halil İbrahim Büyükbaş dünyanın büyük ülkelerinde haberleşme sistemlerinin olduğunu belirterek ‘Türkiye’nin küresel konumlama sistemine sahip 5 ülkeden birisi olacak’ dedi.
İbrahim Büyükbaş, ABD’nin GPS, Rusya’nın GLONASS, Çin’in BDS, Avrupa Birliği’nin ise Galileo isimli konumlama sistemleri olduğunu belirtti.
Büyükbaş, Fergani’nin Türkiye’ye yerli ve milli navigasyon sistemi sağlayacağını belirterek, ‘’Selçuk Bayraktar öncülüğünde 2022 yılında kurulan Fergani, bir uzay teknolojileri şirketi, uzaya ilk uyduyu gönderdi’’ dedi. Büyükbaş ‘’Selçuk Bayraktar'ın Türk İslam Tarihine vefası uydu isminin "Fergani" koyması 9. yüzyılda yaşamış Güneş'in kendi etrafında döndüğünü keşfeden Türk ve Müslüman bir âlimin adı ile anılması ayrıca bir gururdur’’ dedi.
YERLİ VE MİLLİ NAVİGASYON SİSTEMİ VURGUSU
Büyükbaş Türkiye’nin yerli ve milli navigasyon sisteminin olmaması halinde, ‘’Yerli ve milli bir sistem navigasyon sisteminiz yoksa; Yolcu uçaklarınız, Savaş uçaklarınız, İHA (İnsansız Hava Araçlarınız ), İKA (İnsansız Kara Araçlarınız), Deniz Araçlarınız, Hatta Otomobilleriniz güvende değildir’’ diyerek ‘’Güvenliğiniz hangi ülkenin navigasyon sistemini kullanıyorsanız o ülkenin inisiyatifindedir’’ dedi.
'CAN VE MAL GÜVENLİĞİ NAVİGASYON İLE DOĞRU İLİNTİLİDİR'
Yerli navigasyon sistemi sayesinde ise can ve mal güvenliğinin de korunabileceğini belirten Büyükbaş şu ifadeleri kullandı;
Yine eğitimde yada savaşta kullandığınız güdümleme mermiler/roketler yine hedeflerini vurmayabilir…
Hatta büyük şehirlerdeki trafik akışı, yol, can ve mal güvenliğiniz navigasyon ile doğrudan ilintilidir.
Haberleşme güvenilirliğiniz, hatta cep telefonunda ki konumunuz ve can güvenliğiniz kullandığınız navigasyon ile doğrudan ilintilidir…
Bugüne kadar çoğunlukla ABD'nin navigasyon sistemlerini kullandık.
'SAVAŞLARDA KİMSE GARANTİ VEREMEZ'
Büyükbaş savaşlarda kendi navigasyon sisteminin kullanılmaması halinde güvenilir olamayacağına değinerek, ‘’Başka bir ülkenin navigasyon sisteminin kritik harekâtlarda, onların istemediği bir savaş ortamında çalışıp, çalışmayacağının garantisini kimse veremez. İleride ABD'nin, Rusya’nın, Avrupa’nın en ihtiyaç duyduğumuz anda sistemin fişini çekmeyeceğine ne kadar güvenebilirsiniz?’’ dedi.
NAVİGASYON SİSTEMLERİNE MÜDAHALE EDİLEBİLİR
İşin diğer boyutu daha da önemli iyen Büyükbaş, savaşlarda kullanılan navigasyon sisteminin manipüle edilmesi durumunda büyük tehlike yaşatacağını belirterek, ‘’Size verilen koordinatların gerçekliğinden emin olmanız son derece değerli. Belki de kritik bir zamanda çok önemli bir hedefi yok etmek isteyeceksiniz ancak kullanacağınız navigasyon sistemi manipüle edilmiş değerler gösterecek’ dedi.
Yerli ve milli navigasyon sisteminin gerekli olduğunu ifade den Büyükbaş, ‘’Hassasiyet oldukça kritik bu işlerde. Hedefi 5 metre şaşırmak belki rakam olarak küçük gelebilir ama eğer orada sivil bir yerleşim varsa muhtemel sonuçların ne olacağını düşünebiliyor musunuz? Tüm bunları alt alta koyduğunuzda yerli ve milli bir konumlama sisteminin neden gerekli olduğu daha iyi anlaşılıyor’’ dedi.
-
Halil 37 dakika önce Şikayet EtHayırlı uğurlu olsunBeğen Toplam 1 beğeni
-
BAYRAKTAR 43 dakika önce Şikayet EtHalal olsun tek kelimeyle gurur duydum.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Bizim çocuk 51 dakika önce Şikayet EtAllah senin yolunu açık etsin inşallahBeğen Toplam 1 beğeni
-
kursat 1 saat önce Şikayet Etuzaya heykel firlatilmasini bekliyoruzBeğen
-
yorgun 1 saat önce Şikayet EtEmeği geçenlerden Allah razı olsun. Bir husus dikkat çekmek istiyorum, savunma sanayii nde çalışanları korumak, kollamak gerekir, bu nokta önemli, özellikle mühendisler çok önemli.Beğen Toplam 1 beğeni