Bakan Tekin'den muhalefeti bozguna uğratan açıklama: Sizin çağdaşlıktan kastınız ne?
Bakan Yusuf Tekin, müfredat ve eğitim sistemine dair eleştirileri somut temellerden yoksun bulduğunu ifade etti. "Sizin çağdaşlıktan kastınız nedir sizin? OECD Avrupa ülkelerinde nasıl yapıldıysa ben de öyle yaptım" tepkisinde bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sabah YouTube kanalına konuk oldu. Bakan Tekin, muhalefetin müfredat eleştirisi, eğitimdeki laiklik ve çağdaşlık tartışmaları ile ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
"ÖĞRETMENLERİMİZDEN GELEN HER BİLDİRİMİ DİKKATE ALIYORUZ"
Bakan Tekin, ilk olarak karne alan öğrencileri tebrik etti, öğretmenlere 'iyi tatil' dileklerini iletti. Tekin, yarıyıla ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"Dünya çok hızlı değişiyor, bu değişime en hızlı adapte olması gereken eğitimdir. Biz, bu değişim hızına ayak uydurmak için dünyayı yakından takip ediyor, buna göre revizyonlar yapıyoruz. Öğretmenlerimizi buna adapte etmeye gayret gösteriyoruz. Bu devam edecek, devam etmek zorunda. Kuşkusuz, duraksadığınız an o değişimi kaybetmiş olursunuz ve mesafe açılır. Bu değişime ayak uyduracak şekilde sürekli kendimizi yeniliyoruz. Çocuklarımız karne aldı, o heyecanı biz de beraber yaşadık. Müfredatı çok ciddi revizyona tabi tuttuk, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla, 1., 5., ve 9.sınıflarda yeni eğitim programlarını hayata geçirdik. 1.5 yıldır bakanlık sürecim devam ediyor. Yaptığımız her değişiklikte öğretmen arkadaşlarımız ile hareket ediyoruz. 1 milyon öğretmenimizin her birine soramıyoruz belki ama öğretmenlerimizden gelen her bildirimi dikkate alarak hareket ediyoruz. Bu tür değişikliklere öğretmenlerimizden gelen talepleri dikkate alarak devam edeceğiz."
"HUKUK, HAK VE HÜRRİYETLER, BİLİMSELLİK, LAİKLİKLE İLGİLİ ÇELİŞEN YERLERİ GÖSTERİN"
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, müfredattaki sadeleştirme ve güncelleme ile ilgili soruya ise şöyle yanıt verdi:
"Müfredat ile ilgili eleştirisi var değil mi? Çağdaşlık, laiklik benzeri konularda… Diyorum ki müfredatı size ben sunuyorum, buradan bana sizin söylediğiniz anlamda bilimsellikle, evrensel anlamda temel hukuk devleti ile, temel hak ve hürriyetler ile çelişen, çeliştiğini düşündüğünüz yerleri bana gösterin. Biz de tartışalım. 'Ya ben şimdi bulamam ama herkes öyle söylüyor…' Şimdi herkes öyle söylüyor diye bir eleştiri olmaz. 'Mahallede herkes böyle söylüyor, kahvede böyle diyor' diye eleştiri ile bana gelmesinler."
"SİZİN ÇAĞDAŞLIKTAN KASTINIZ NEDİR?"
Müfredatın uluslararası örnekler ve raporlar kıyaslanarak hazırlandığını söyleyen Bakan Tekin, "Çağdaşlık konusunda eleştiri yapan kişilere soruyorum; o zaman çağdaşlıktan kastınız nedir sizin? Ben size diyorum ki; OECD Avrupa ülkelerinde nasıl yapıldıysa ben de öyle yaptım." dedi.
"BEN TOTALİTER BAKIŞ AÇISINI KABUL EDEMEM"
Bakan Tekin, müfredat çalışmaları sırasında öğretmenlere, eğitimcilere danışıldığını, en katılımcı süreçlerden birinin gerçekleştirildiğini belirtti. Tekin, müfradat ile ilgili 70 bine yakın görüş geldiğini ve gerekli düzenlemeleri yaptığı belirterek şöyle konuştu:
"Müfredat konusunda askıya çıktık. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda, 70 bine yakın görüş geldi. Bunların içerisinden eksiklikler varsa aldık, düzelttik. Yüzbinlerce kişinin katıldığı saha araştırmaları yaptık. Binin üzerinde kişi program geliştirme sürecinde çalıştı. Tek başına derslerin oluşturulma sürecinde binlerce öğretmen arkadaşımız görev aldı. Katılımcılık denilince, belki de herhangi bir konuda Türkiye'de en yüksek kişinin katılımcı olduğu bir program yaptık. Şunu söylüyorlar. Ben şundan rahatsızım, 'Benim fikrimi almadınız, beni davet etmediniz, beni çağırmadınız, o yüzden siz katılımcı değilsiniz.' Bu totaliter bakış açısını kabul edemem. Ben programa başlama sırasında ne yaptım, genel bir çağrı yaptım. Müfredatı şu çerçevede değiştireceğiz, önerisi olan, süreçte çalışmak isteyen kim varsa gelsin beraber çalışalım. Gelmediniz, çünkü 'Ben sıradan bir insan değilim. Ben ayrıcalıklıyım, beni ayrıca davet etmen gerekiyor.' diyen varsa, o da kusura bakmasın. Ben yoluma, siz yolunuza derim."
"VATANSEVERLİĞİ, MİLLİ MANEVİ DEĞERLER, DEMOKRASİYİ ÖĞRETMEMİZDEN Mİ RAHATSIZSINIZ"
Bakan Tekin, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de milli duygular ve manevi değerleri öğretmek için çabaladıklarını söyledi. Tekin, "Ben bu ülkeye çocuklarımız gönül bağı ile bağlı olsun istiyorum. Dolayısıyla milli değerleri çocuğa vermek istiyorum, buna mı karşı çıkıyorsunuz? Çocuğa; hak, adalet, hukuk devleti, insan hakları, merhamet, vatanseverlik bunları vermek istiyorum, buna mı karşı çıkıyorsunuz o zaman?" dedi.
"ÇOCUKLARIMIZ BUNLARA DARBE DEMESİN DİYORLARSA AÇIK AÇIK SÖYLESİNLER"
Tekin, Türkiye'ye vurulan darbelerin gelecek nesillerin bilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Muhalefetin eleştirilerine tepki gösteren Tekin, şunları söyledi:
"Şunu somut olarak söyleyebilirler mesela; 'Biz çocuklarımıza adalet değerinin verilmesini istemiyoruz. Vatanseverlik değerinin verilmesini istemiyoruz. Çocuklarımızın somut anlamda Milli Kalkınma Hamlesi olarak bilinen son dönemdeki otomobilden, savunma sanayiine bilmesini istemiyoruz.' Bunu açık açık söyleyebilirler. Veyahutta ben diyorum ki, çocuklarımız demokrasiyi içselleştirsinler. Demokrasiye askeri vesayet gölgesi oluşturan darbeleri çocuklarımız bilsin, öğrensin istiyorum. Diyebilirler ki, 'Biz darbeleri destekliyoruz, çocuklarımızın bunlara darbe demesini istemiyoruz.' Bunu açık açık söylesinler, bunu tartışalım. Bu eleştirileri bu nedenle çok da ciddiye almıyorum."
-
mkaplan 3 saat önce Şikayet EtHelal olsun bakanıma işte böyle eğip bükmeden lafı gediğine koyan böyle dersem nederler diye komplekse kapılmayan doğru bildiği yolda dimdik ilerleyen idarecilere ihtiyacımız varBeğen Toplam 23 beğeni
-
Ahmet 3 saat önce Şikayet EtSayın Bakanım,Bin teşekkür Rabbim yar ve yardımcınız olsunBeğen Toplam 7 beğeni
-
Misafir 3 saat önce Şikayet EtCHP ne diyorsa tersini yapın.doğru eğitimi buluruz.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Halil Gümüş 3 saat önce Şikayet EtSayın bakanım marjinal sol fonlanarak günümüze kadar gelmiştir bunların derdi ne demokrasi ne hukuk nede insan hakları bunların derdi ülke yerinde saysın goygoyu dur bu yapılan değişiklikler yetmez ama evet diyoruz geliştirmeye ahlakı öncellemeye manevi değerleri öğretmeye devam İnşallah.Beğen Toplam 9 beğeni
-
Misafir 3 saat önce Şikayet EtÇocuğu 9. sınıfta olan bir eğitimci olarak şunu söyleyebilirim, müfredat berbat edilmiş. Ders kitaplarının tasarımı kötü ve içeriği karışık. Artık yardımcı kaynaksız yazılıya hazırlanılamıyor. Tüm derslerde açık uçlu yazılı dayatması öğrencileri ya ezbere ya kopyacılığa itiyor. Yazacak çok şey var ama yerkısıtlı. Meb, keşke öğrenci, veli ve öğretmelere anket yapsa ve sonuçları yayınlasa.Beğen Toplam 1 beğeni