ABD'de TikTok krizi bitmek bilmiyor! Trump'ın yasağı kaldırmasının nedeni ne?

2022 yılından bu yana ABD ve TikTok arasındaki gerilim sürüyor. Çin'in casus uygulaması olarak bilinen ve kullanıcıların verilerini ele geçiren uygulamayı ABD kapatma kararını kaldırarak yüzde 50'si için ByteDance ile anlaşmaya çalışıyor.

ABD'de TikTok krizi bitmek bilmiyor! Trump'ın yasağı kaldırmasının nedeni ne?
ABD'de TikTok krizi bitmek bilmiyor! Trump'ın yasağı kaldırmasının nedeni ne?
GİRİŞ 20.01.2025 13:10 GÜNCELLEME 20.01.2025 16:14

Nisan 2024 tarihinde Başkan Joe Biden Çin’e ait olan TikTok’un ulusal güvenliği tehdit ettiği endişesi ile şirketin satılması veya kapatılmasını gerektiren bir yasa imzalamıştı. Beyaz Saray ise Cuma günü yaptığı açıklamada TikTok’u kapatmak yerine Amerikan yönetimi tarafından faaliyet göstermesi gerektiğine inandıklarını belirtmişti.

Beyaz Saray yetkilileri Amerika için birincil tehdit oluşturan TikTok’a ilişkin Yüksek Mahkeme Başsavcısı Merrick Garland, ‘’ Otoriter rejimlerin milyonlarca Amerikalı’nın hassas verilerine sınırsız erişimi olmamalı’ diyerek TikTok’un kapatılması ya da Amerika’ya ait olmasıyla Amerikalıların güvenliğinin sağlanacağını belirtmişti. 

Donald Trump

TRUMP 12 SAATLİK YASAĞI KALDIRDI

Amerika’nın yeni başkanı Donald Trump ülke genelinde 170 milyondan fazla kullanıcısı bulunan TikTok’un kapatılması kararına karşı çıkarak 12 saat sonra yasağı kaldırılarak erişime açık hale getirildiğini duyurmuştu.

TikTok Cumartesi günü Amerikalı kullanıcılarına yaptığı açılamada, “ABD'de TikTok'u yasaklayan bir yasa yürürlüğe girdi. Maalesef bu, TikTok'u şimdilik kullanamayacağınız anlamına geliyor. Şanslıyız ki Başkan Trump göreve gelir gelmez TikTok'u eski haline getirecek bir çözüm üzerinde bizimle birlikte çalışacağını belirtti’’ diyerek NBC NEWS’e yasağa ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

TİKTOK ÇİN'İN CASUSLUK UYGULAMASI MIYDI?

Trump, Çin’in ByteDance bünyesinde kurulan TikTok sosyal medya platformun Çinli yetkililer tarafından ABD’ye satılmadıkça ABD’de kapatılması gerektiren yasaya uyması için 90 gün uzatma kararı vereceğini söylemişti.

Dünyadaki birçok siber güvenlik şirketleri TikTok uygulamasının arka planda kullanıcı verisi toplama kabiliyeti olduğu iddialarını gündeme getirmişti.

Çin ise 2017 yılında ülke dışında yaşayan Çinli vatandaşların ülkenin istihbarat kuruluşları ile işbirliği yapma şartı koşan bir yasa kabul ettirmiş ancak Pekin yönetimi ise bu iddiaları reddetmişti. TikTok ise birçok kez Çin Hükümeti’nin kendisinden veri istemediğini açıklamış herhangi bir kullanıcı verisi sızıntısı yaşanmadığını dile getirmişti.

Ancak birçok uzman ise TikTok'un veri topladığını ve Çin hükümetinin sosyal medya kullanıcılarının verilerine erişebilirken özellikle kamu görevlilerinin bilgilerine erişmenin değerlerini fark etti. Birçok uygulama kullanıcıların verilerini toplarken ABD hükümeti ise  dünya genelinde 1.12 milyar aktif kullanıcısı bulunan uygulama sayesinde kişisel bilgilere kolaylıkla erişebilecek.

TİKTOK'UN YARISINA SAHİP OLMAK İSTİYOR

Bu nedenle ABD yönetimi TikTok'u tamamen kapatmak yerine yüzde 50'sine sahip olmak istediğini açıklayarak, Truth Social hesabından ‘'Böylece ulusal güvenliğimizi korumak için bir anlaşma yapabileceğiz’' dedi.

Trump; ‘’Yasakların yürürlüğe girme süresini uzatacak bir kararname yayınlayacağım, böylece ulusal güvenliğimizi korumak için bir anlaşma yapabiliriz. Bunu yaparak TikTok'u kurtarır, iyi ellerde tutar ve yükselmesine izin veririz. ABD onayı olmadan TikTok olmaz. Bizim onayımızla değeri yüz milyarlarca dolar, belki de trilyonlarca dolar eder. Bu nedenle, ilk düşüncem, mevcut sahipler ve/veya yeni sahipler arasında bir ortak girişim kurulması ve ABD'nin seçtiğimiz herhangi bir satın alım aracılığıyla kurulan bu ortak girişimde yüzde 50 sahiplik payının olması yönünde."

TRUMP FACEBOOK VE DİĞER ŞİRKETLERE GÜVENMİYOR

Geçtiğimiz aylarda Donald Trump yaptığı bir açıklamada Facebook ve diğer şirketlerin de Çin ile iş birliği yaptığına değinmiş, 'Biliyorsunuz, Amerikan şirketlerimizden bazılarını incelediğinizde, Amerikan olduğunu düşündüğünüz yüksek, oldukça sofistike şirketlerden bahsettiğinizde, onlar o kadar da Amerikan değiller. Çin'le iş yapıyorlar ve Çin, eğer Çin onlardan bir şey isterse, onu verecekler. Kısacası bu da bir ulusal güvenlik riski'' demişti.

TRUMP’IN KAZANMASINDA TİKTOK ETKİSİ

Trump seçime girmeden önce Tiktok’u yasaklamak istemiş ancak 2024 seçim kampanyalarında ise tavrını değiştirerek ancak uygulamanın yasaklanmasının yalnızca Facebook’a yarayacağını düşünmüştü. Çünkü Trump 2020 seçimlerinde Biden’a karşı kaybetmesinden Facebook’u sorumlu tutarak Mark Zuckerberg ve Meta’ya karşı tavır takındı.

Geçtiğimiz yıl TikTok hesabı açan Donald Trump yaptığı paylaşımlarla genç seçmenleri etkilemeyi başarmış, 15 milyon takipçiye ulaşarak seçimleri kazanmasında TikTok’un rol oynadığını düşünmüştü. Trump Aralık ayında verdiği bir röportajında ‘TikTok’a kalbimde sıcak bir yer var’’ demişti.

Kübra Beyazoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca tarih, kültür, sanat üzerine araştırmalar yaparak blog yazarlığı yaptı. Yerel basında birçok alanda görev alarak muhabirlik ve sunuculuk yaptı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde Editör olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel: Adayımız hazır
Son dakika: CHP Gençlik Kolları Başkanı'na soruşturma