Bakan Ersoy açıkladı! Grand Kartal Otel'deki yangın faciasında yetki kimde? 8 ana kusur...
Son dakika haberi... Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili konuştu. Ersoy, Turizm merkezinde yetkinin kimde olduğunu açıkladı.
SON DAKİKA HABERİ: Bolu'da Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 238 kişinin konakladığı Grand Kartal Otel'deki yangın faciası sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
'TANJU BEY AÇIKLAMA YAPTIKTAN SONRA BEN DE AÇIKLAMA YAPMA DURUMUNDA KALDIM'
Faciada hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Sabahleyin İçişleri Bakanımızla birlikte olay yerine gittik ve olay yerini incelemelerde bulunduk. İlerleyen saatlerde durum netleşmeye başladı ve basın toplantısı yaptık.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Bey, basına açıklama yaptıktan sonra ben de açıklama yapma durumunda bulundum. Benim de iki küçük evladım var, insanlar hayatlarını kaybetti, ailelerinin tamamını kaybettiler. Bu kadar acılı bir süreçte kanal kanal dolaşmak istemedim. Aslında birkaç gün daha bekleyecektim ancak yayına çıkıp süreçle ilgili bilgi vermek istedim.
'KARTALKAYA'DA TURİZM MERKEZLERİNDE İKİ YETKİLİ VAR'
Kartalkaya'da turizm merkezlerinde iki yetkili var, İmar yetkisi ve otellerin belgelendirme süreci. Alan sınırlarından da İl Özel İdare yetkili. 2021 öncesi nasıldı? Belediye belgeli oteller vardı, bir de Bakanlık belgeli oteller vardı. Yani hem iş yeri açma hem de turizm işletme belgesi alıyorsunuz.
'ŞİMDİ BELEDİYE BELGESİ YETERLİ DEĞİL, BAKANLIK BELGESİ DE ALIYOR'
2021'den itibaren dedik ki biz, "turizm çok büyüyor, sadece belediye belgeli olmasın, bakanlıktan turizm yetkisi alsın" Şimdi belediye belgesi yeterli değil, bakanlık belgesi de alıyor.
Güvenilir Turizm belgesinden söz ediliyor. Bizim COVID zamanı geliştirdiğimiz bir sertifikasyondu. Sağlık ve hijyen açısından yapılmış bir sertifikaydı. Yani konunun yangın güvenliği ile bir ilgisi yok. İş yeri açmak için gerekli belgeleri almak zorundasınız. Kartalkaya'daki il özel idareye başvuruyor. Burada 5. madde itfaiye raporu. İtfaiye müdürlüğünden alacaksınız diyor.
'BURADA YETKİLİ KURUM SADECE YETKİLİLERDİR, İLÇE BELEDİYESİNDE YOKSA İL BELEDİYESİ'
Burada yetkili kurum sadece yetkililerdir. İlçe belediyesinde yeterlilik yoksa, il belediyesi. Kartalkaya'da iş yeri açmak belgesi için yangın belgesini Bolu Belediyesi veriyor. Bolu il sınırlarında olduğunuz için başka şehirden alamazsınız. İl sınırları içinde bağlı olduğunu itfaiye olmak zorunda. İş yeri açma ruhsatını takip eden kurum İl Özel İdaresi. Bunların uygunluklarına bakılıyor, uygunsa ruhsat veriyor.
Bize geldiğinde kontrolör yolluyoruz işletmeye. Biz kontrollerde turizmle ilgili kriterlere bakıyoruz. Biz iş yeri açma raporunu görünce "tamam" diyoruz. Biz işletmenin niteliklerine bakıyoruz. 2022'de süreç bize geçti, 2022'ye kadar 40 yıllık bir süreçte bakanlık 100 tesis kapatmış. 40 yılda 100 küsür tesis kapatıldı, 2022 sonra 4380 tesis kapattırıldı.
'YANGIN YETERLİLİK BELGESİ GEREKİYORSA MUTLAKA KENDİ İTFAİYESİNDEN ALMASI GEREKİYOR'
Yangın yeterlilik denetleme yetkisi sadece itfaiyelerde. Yangın yeterlilik belgesi gerekiyorsa mutlaka kendi itfaiyesinden alması gerekiyor. Mücavir alanın dışında olsa bile itfaiyeden alması gerekir.
'BOLU BELEDİYESİ İTFAİYE RAPORUNDA 8 ANA KUSUR ÇIKMIŞ'
Bolu Belediyesi itfaiyesi raporunda 8 ana kusur çıkmış. Böyle bir eksiklik çıktıktan sonra geri çekme gibi bir şey olamaz. İtfaiyenin, İl Özel İdaresi ve İl Turizm Müdürlüğü'ne durumu bildirmesi gerekiyor. Bununla ilgili maddeler de var.
Daha da kötü bir şey, belge geri çekiliyor. Onun yerine 70 metrekare bir yere rapor veriyor. Siz talep üzerine gidip tespit yaptınız. Oraya da otelin girişinde. Hani dışarıda deniliyor ya. Ana bina riskliyken oraya da vermemeniz lazım. Binanın genelini görüyorsunuz ama o güvensiz yerin yanında rapor veriyorsunuz.
'KARTALKAYA'DAKİ BÜTÜN İŞLETMELER, YANGIN YETERLİLİK BELGESİ'Nİ BOLU BELEDEYESİ İTFAİYESİ'NDEN ALMIŞ'
Yangın yetkilendirme belgesini veren kurum, denetimiyle de yetkili. Mevzuatta yetki var ama zorunluluk yok. Hangi periyotta gideceğinizi mevzuat size bakıyor. Yetkisi var ama zorunluluğu yok. Kartalkaya'daki bütün işletmeler, yangın yeterlilik belgesini Bolu Belediyesi İtfaiyesi'nden almış. Bu otelleri yangın açısından denetlemesi gereken de itfaiye. Denetleme yetkisi vardır ancak talep ederse denetler.
Talep ederse zorunlu. Denetleme yetkisi verirsen, denetlemeye gidersin. Siz zaten bir işletmenin yangın yeterlilik belgesini veriyorsanız, denetlemekten sorumlu da sizsiniz. Zorunluluk yok. Keyfiyeti itfaiyeye bırakılmış ancak işletme talep ederse denetlemek zorunda. Alanın sorumluluğu İl Özel İdare'de ama bu itfaiyenin sorumluluklarını kaldırmıyor.
-
Tosuny 1 saat önce Şikayet Etİyide ülkemizde sermaye karşısında belediye bir hiç. Maalesef. Her şehirde böyle. Fransa'da camii merkezimiz itfaiye yeterliliği olmadığı için üç yıl açılamadı. Sebebler Türkiye'de insanlara basit gelir. Her bölümde ateş kesen kapı istiyor, gaz ve duman dedektörü, tahliye kapısı.genel ve kısım alarmı, ana giriş hattına bağlı hortum vsvs.Beğen Toplam 6 beğeni
-
misafir 1 saat önce Şikayet EtUygunluk belgesi, turizm işletme belgesi, yangın v. s belgeler bir kere verilip sonraki yıllarda sezon başlamadan hiç kontrol edilmiyor anlaşılan! Yada kontrole gelip çay -kahve içip gidiyorlar!!Beğen Toplam 4 beğeni
-
Misafir 2 saat önce Şikayet Etbu durumda itfaiye ve özel il idare suçluBeğen Toplam 2 beğeni
-
Rnder 2 saat önce Şikayet EtPeki sen bu otele o yildizlari neye gore verdin...Beğen Toplam 8 beğeni
-
Aga 2 saat önce Şikayet EtDevlet içinde devlet olmaz. Olsa yönetilemez. DURUM tam da bu..Beğen Toplam 5 beğeni