350'ye yakın otelin kapısına kilit vuruldu! Rezervasyon yapanlar ne yapacak?
Konaklamaya uygun olmayan eksiklikleri tespit edilen işletmeler faaliyetlerine ara verirken bu durum, rezervasyon iptalleri ve konaklama hizmetinin sağlanamaması durumunda tüketicilerin haklarını sorgulattı.
Bolu Kartalkaya'da yaşanan otel yangının ardından konaklama sektöründe güvenlik tedbirleri ve denetimler artırıldı. Bu kapsamda yurt genelinde denetimlere başlanmıştı. Yapılan denetimlerin ardından, şu ana kadar dört farklı destinasyonda toplamda 342 otel, konaklamaya uygun olmayan eksiklikler nedeniyle kapatıldı. Son olarak Muğla'da 503 otel ve tesis denetlendi, eksiklikleri bulunan 95'i kapatıldı.
Konaklamaya uygun olmayan eksiklikler tespit edilen otel ve işletmeler, gerekli düzenlemeler yapılana kadar faaliyetlerine ara verdi. Bu durum, rezervasyon iptalleri ve konaklama hizmetinin sağlanamaması durumunda tüketicilerin haklarını sorgulattı.
REZERVASYON YAPAN TÜKETİCİ NE YAPACAK?
TÜKONFED Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü, konaklama hizmeti veremeyen işletmelerin durumu derhal tüketicilere yazılı olarak bildirmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Av. Güllü, “İptal edilen rezervasyonlar ve konaklama hizmetinin sunulamaması, otelden kaynaklanan bir durum olduğundan, tüketicinin kusuru bulunmamaktadır. Bu, aynı zamanda mücbir sebep kapsamında değerlendirilir” dedi.
Güllü, iptal nedeniyle tüketiciye ödenen ücretlerin tamamının geri ödenmesi gerektiğini ve tüketicinin, hizmetin gerçekleşeceğine inanarak yaptığı zorunlu giderleri de işletmeden talep edebileceğini belirtti.
2025 yılı itibariyle 149 bin liranın altındaki ihtilaflar için hakem heyetlerine başvurulabileceğini, 149 bin lira ve üzeri ihtilaflarda ise önce arabuluculuk görüşmelerinin yapılması, ardından mahkemeye başvurulması gerektiğini ifade etti.
350’YE YAKIN OTEL KAPANDI
Bolu Kartalkaya'da yaşanan otel yangınının ardından, konaklama güvenliğini sağlamak amacıyla başlatılan denetimler sonucu, şu ana kadar 350'ye yakın otel kapatıldı. Denetimler, özellikle yangın güvenliği eksiklikleri bulunan işletmeleri hedef alıyor. Kapatılan oteller kapsamında; Antalya-Muratpaşa’da 50 otel, Bursa’da 162 konaklama merkezi, Bozcaada’da 36 işletme, Muğla’da 95 işletme kapatılırken gözler İstanbul’a çevrildi.
İstanbul’da toplamda 253 otel kapatılacakken, mühürlenecek olanlar ise şöyle; 40'ı Arnavutköy'de 40, 4'ü Ataşehir'de, 46'sı Beykoz'da, 64'ü Beyoğlu'nda, 19'u Esenyurt'ta, 7'si Fatih'te, 5'i Kadıköy'de, 13'ü Küçükçekmece'de, 8'i Pendik'te, 33'ü Şişli'de, 6'sı Tuzla'da ve 8'i de Ümraniye'de olmak üzere toplam 53 otel mühürlenecek.
-
Nevşehirli 33 dakika önce Şikayet EtOteller Şimdiye kadar niçin denetlenmemişBeğen Toplam 7 beğeni
-
Bozoklu Mustafa 38 dakika önce Şikayet Et3 harfli yerleri daha cok denetleyin bim vs. yaniBeğen Toplam 3 beğeni
-
ramazan 39 dakika önce Şikayet EtFırsat bu fırsat fuhuş yaptırılan bütün otelleri kapatBeğen Toplam 3 beğeni
-
Misafir 44 dakika önce Şikayet Etkulburgaz sahil şeridini komple denetilmeli inan köpek bile konaklamaz hijyen sıfır leş hepsi elden geçmeli bir de turistik yerlerBeğen
-
sporsever 49 dakika önce Şikayet Etİşte devlet mezarlıkları kapatmışBeğen Toplam 3 beğeni