Pasif içicilik "inme" riskini yüzde 30 artırıyor

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ethem Murat Arsava, sigara içmenin en az 2 kat, pasif içiciliğin de yüzde 30 oranında inme riskini artırdığını belirtti.

Pasif içicilik "inme" riskini yüzde 30 artırıyor
Pasif içicilik "inme" riskini yüzde 30 artırıyor
GİRİŞ 06.02.2025 21:36 GÜNCELLEME 06.02.2025 21:36
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Arsava, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tütün ve tütün ürünleri kullanımı ve dumanına maruziyetin başta kanser ve inme olmak üzere birçok ölümcül hastalıktan sorumlu olduğunu ifade etti.

Sağlığın korunması ve gelecek nesillere örnek olunması için herkesi sigara, elektronik sigara ve diğer tütün ürünlerinden, özellikle nargile, puro, pipo, çiğneme tütünü ve enfiye gibi ürünlerden uzak durmaya çağıran Arsava, sigara tüketiminin "inme" gelişmesinden sorumlu en önemli faktörler arısında ilk sıralarda yer aldığının altını çizdi.

İnmenin, beynin bir bölgesine kan akışının ani olarak kesilmesi veya azalması sonucu ortaya çıktığını belirten Arsava, "Beyne yeterince oksijen ulaşamadığında, beyin hücreleri hızla zarar görmeye başlar. Zamanında müdahale edilmezse inme, kalıcı engellilik ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi inme geçiriyor ve bu vakaların önemli bir kısmı kalıcı engelliliklere yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, inme dünyada en yaygın ikinci ölüm nedeni ve en yaygın birinci kalıcı engellilik nedeni olarak öne çıkıyor." bilgisini verdi.

"SİGARA İÇMEK İNME RİSKİNİ EN AZ 2 KAT ARTIRIR"

Arsava, sigara ve diğer tütün ürünlerinin bu süreci hızlandıran en önemli risk faktörleri arasında yer aldığını vurgulayarak şunları ifade etti:

"Sigara içmek inme riskini en az 2 kat artırır. Risk, içilen sigara sayısı arttıkça daha da katlanır, hatta günde bir sigara içmek bile belirgin bir risk artışına neden olur. Bunun yanı sıra sadece pasif içicilik bile inme riskini yüzde 30 artırır. Evde veya kapalı alanlarda sigara içmek, sadece kendine değil, çevredekilere de zarar verir. Bu durum, yalnızca inme değil, kalp krizi, solunum yolu hastalıkları ve kanser gibi pek çok sağlık sorununa da davetiye çıkarır.

Elektronik sigaralar ise genellikle daha az zararlı olduğu yanılgısıyla tercih edilse de damar sisteminde iltihaplanma ve plak oluşumuna neden olarak inme dahil çok sayıda ciddi sağlık sorununa yol açar. Nargile gibi diğer tütün ürünleri ise yoğun karbonmonoksit ve toksik madde salınımıyla damar sağlığını ciddi derecede tehdit eder."

"SİGARA, BEYNİN GRİ MADDESİNİN İNCELMESİNE VE BİLİŞSEL REZERVLERİN AZALMASINA YOL AÇAR"

Sigara içmenin sadece inme riskini artırmakla kalmadığına, aynı zamanda beyin sağlığını olumsuz etkilediğine işaret eden Arsava, "Sigara, beynin gri maddesinin incelmesine ve bilişsel rezervlerin azalmasına yol açar. Bu durum, bireylerin bilişsel yetilerini erken yaşlarda kaybetmesine ve sağlıklı yaşlanmanın imkansız hale gelmesine neden olur. Sağlıklı bir yaşam ve beyin sağlığını korumak için sigarayı bırakmak şarttır." değerlendirmesinde bulundu.

Arsava, Türkiye nüfusunun, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ine denk geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 2019'da toplam 435 bin 941 ölüm gerçekleşmiştir. En yaygın ölüm nedeni yüzde 36,8 ile kardiyovasküler hastalıklardır ve bu alt grupta koroner sendromlardan sonra yüzde 22,2 oranıyla inme ikinci sırada yer almaktadır. İnme, kadınlarda en sık üçüncü, erkeklerde ise en sık dördüncü ölüm nedenidir. 2002'den 2017'ye kadar inme kaynaklı ölümler yüzde 56 artmıştır."

Dünya genelinde inme vakalarının yüzde 80'inin önlenebildiğini belirten Arsava, bunun en etkili yollarından birinin sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durmak olduğunu vurguladı.

Arsava, sigarayı bırakmanın damar sağlığını iyileştirmenin yanı sıra kalp, solunum yolu hastalıkları ve kanser riskini de azalttığına işaret etti.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Türk Vatandaşı 1 saat önce Şikayet Et
    Bizde herşey üç beş günlük heyecanlı zamanında kontrol edilir. Sonra boş bırakılır. Bakın otobüs sürücülerine, dükkanlarında oturanlara, kahvehanelere, hastanelerin hemen kapı girişine hatta sorgu hakimi polisin gözünün içine baka baka tüttürüyorlar keyiflerince. Nasıl olsa denetim gevşedi. Kanunu kim takar. (Anayasada hukuk devleti olduğumuz yazıyor da hukuku kimin taktığı meçhul.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar, Başkan Erdoğan'ın nasihatini ilk kez açıkladı
'5 yılda İstanbul'un deprem sorununu çözerim' diyordu: İmamoğlu ağız değiştirdi!