Babasının mirasını yaşatıyor! 'Her sabah besmele ile açıyorum'

Antalya'nın Kaş ilçesinde yaşayan 88 yaşındaki Nusret Tepe, babasından devraldığı geleneksel yöntemle buğday öğütülen değirmeni 50 yıldır işletiyor.

Babasının mirasını yaşatıyor! 'Her sabah besmele ile açıyorum'
Babasının mirasını yaşatıyor! 'Her sabah besmele ile açıyorum'
GİRİŞ 15.02.2025 22:34 GÜNCELLEME 15.02.2025 22:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sarıbelen Mahallesi'nde mesleğini yürüten Tepe, çarkların ahenkle döndüğü, buğday kokan değirmeninde ömrünün yarısından fazlasını geçirdi.

Buğday öğüterek yöre halkına hizmet eden Tepe, iş yerinin kapısını her sabah sevgiyle açıyor. Geleneksel yöntemle çalışan değirmen, gelişen teknoloji ve un sanayisine rağmen buğdayını öğütmek isteyen çiftçilerden ve doğal ürüne rağbet gösteren vatandaşlardan ilgi görüyor.

Gücü, kuvveti yetene kadar babasının emanetinin çarklarını döndürmek isteyen Tepe, ömrünü geçirdiği ata mesleğini severek sürdürüyor.

"Her sabah besmele ile kapımı açıyorum"

Tepe, AA muhabirine, babasından miras kalan 80 yıllık değirmeni ayakta tuttuğunu söyledi.

Gelişen teknolojiye rağmen hala müşterileri olduğunu vurgulayan Tepe, "Buğday eken çiftçilerimiz hasat sonrası geliyor. Bizim değirmenin öğüttüğü un çok güzel ve kaliteli oluyor. Çevre mahalle ve ilçelerden gelen müşterilerim var. Bu değirmende kepekli ve karabuğday unu yapıyoruz. Çok sağlıklı ve yemesi kolay olduğu için tercih ediliyor. Karabuğday ununu genellikle şeker hastaları talep ediyor." ifadelerini kullandı.

"Turistler gelip fotoğraf çekiyor"

Geleneksel yöntemle buğday öğütmenin Kaş'a gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çektiğini belirten Tepe, "Buraya turistler geliyor değirmenin fotoğrafını çekiyor. Burada yapılan çalışma ile buğdayın öğütülme sürecini çok ilginç buluyorlar." dedi.

Babasının değirmeni işlettiği dönemlerde sıklıkla elektriklerin kesilmesi nedeniyle zorlandığını aktaran Tepe, "Artık böyle sorunlar günümüzde yaşanmıyor. İş yerimin kapısını her sabah besmele ile açıyorum. Müşterilerimle burayı, anılarımı yaşatıyorum. Çok sevdiğim mesleğimi yaşımın yettiği yere kadar devam ettirmek istiyorum." diye konuştu.

"Müşteriler memnun"

Hacıoğlan Mahallesi'nden buğday öğütmeye gelen Mehmet Ali Kapaklı, çocukluğundan beri geldiği değirmenin yöre halkına hizmet ettiğini söyledi.

Kapaklı, "Burada yapılan un çok güzel, kepekli ve has un olduğu için çok lezzetli oluyor. 1977'den beri kendi ürettiğimiz buğdaydan un elde etmek için burada öğütüyoruz." dedi.

Sarıbelen Muhtarı Mevlüt Küçükkaya da değirmenin adeta yaşayan tarih olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu değirmenimizi 4 kuşak gördü. Nusret amca yıllardan beri bu işi yapıyor. Köyümüzün değirmenine sahip çıkıyoruz. Aynı zamanda tarihimize de sahip çıkmış oluyoruz. Umarız, değirmenin faaliyeti Nusret amcadan sonra da devam eder. Köyümüze gelen vatandaşlarımız bu değirmeni görünce 'Doğal kara değirmen hala var mı?' diye şaşırıyorlar ve memnun oluyorlar."

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • malatya balabanlı 2 gün önce Şikayet Et
    Eski doğallık artık kalmadı , gıda bozuldu hastalıklar arttı .
    Cevapla
  • muharrir 3 gün önce Şikayet Et
    elektrik çıkmış geleneksellik bozulmuş çocukluğumda suyla dönerdi ama korkardım nedense
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dünyanın en iyi taraftar grupları açıklandı! İlk 10'da 2 Türk takımı
CHP'deki adaylık ön seçiminde 'üç harflik' ayrıntı! O bile İmamoğlu'na göre ayarlanmış