Hukukçu profesör Karasu'ya göre İmamoğlu’nun diploması hangi şartlarda iptal olur

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rauf Karasu İmamoğlu’nun diplomasının geçersiz sayılıp sayılmayacağını değerlendiren bir yazı kaleme aldı.

Hukukçu profesör Karasu'ya göre İmamoğlu’nun diploması hangi şartlarda iptal olur
Hukukçu profesör Karasu'ya göre İmamoğlu’nun diploması hangi şartlarda iptal olur
GİRİŞ 23.02.2025 16:15 GÜNCELLEME 23.02.2025 16:15
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

2014-2018 yılları arasında YÖK’ün Diploma Denklik Komisyonunda görev yapmış bir hukukçu öğretim üyesi olarak Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının sahte olduğu iddiası üzerine ortaya çıkan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla bir değerlendirme yapma ihtiyacı gördüm.  

YÖK’ün diplomayı iptal yetkisi bulunmamaktadır

Öncelikle YÖK’ün Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal ettiği iddiası doğru değildir. Zira YÖK’ün bir üniversite tarafından verilen diplomayı iptal etme yetkisi yoktur. Usulsüzlük iddiaları olursa bu konuda soruşturma başlatır veya diplomayı veren üniversiteden soruşturma başlatmasını talep edebilir.

İmamoğlu’nun yatay geçiş işleminin usulsüz olup olmadığı yatay geçiş işleminin yapıldığı tarihteki mevzuata göre değerlendirilmelidir

Ekrem İmamoğlu’nun kendi beyanlarına göre, KKTC'de Girne Amerikan Üniversitesinde iki yıl öğrenim gördükten sonra 1990 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi (İngilizce) Bölümüne yatay geçiş yapmış ve bu Bölümden 1994 yılında mezun olmuştur. İmamoğlu yurt dışından mezun olmadan İstanbul Üniversitesi’nin İşletme Bölümüne yatay geçiş yaptığından diplomasının denklik şartlarını taşıyıp taşımadığı tartışması yapılamaz. Yapılması gereken iş İmamoğlu hakkında yapılan yatay geçiş işleminin o tarihte geçerli olan YÖK mevzuatında yatay geçiş koşullarını taşıyıp taşımadığının tespit edilmesidir.

Yurt dışı üniversitelerden yapılan yatay geçiş başvurularında öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin ilgili üniversite tarafından kabul edilmesi gerekir.

Buna göre İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı tarihte, öğrenim Gördüğü Kıbrıs Girne Amerikan Üniversitesi YÖK tarafından tanınan bir üniversite ise ve o tarihte arana diğer şartlar da mevcut ise yatay geçiş işlemi usulsüz değildir. Ancak Üniversite YÖK tarafından tanınmıyorsa veya aranan diğer şartlar gerçeklemediği halde yatay geçiş işlemi yapılmış ise işlem usulsüz bir işlem olur.

İdareler yoklukla sakat olan hukuka aykırı işlemlerini her zaman geri alabilirler

İdareler hukuka aykırı işlemeleri geri alabilirler. Ancak somut olayda olduğu gibi kişiler lehine hak doğuran idari işlemler aradan çok uzun bir süre de geçse de geri alınabilir mi? Bu nedenle konunun bu yönüyle de değerlendirilmesi gerekir. Bütün hukuk alanlarında geçerli olan dürüstlük ilkesi ve özellikle idare hukukunda geçerli olan istikrar ilkesi ve hukuki güven ilkesi dikkate alındığında, yapıldığı tarihten çok uzun bir süre geçmiş bir idari işlem geri alınabilir mi, işlemin geri alınması bu ilkelere aykırı sayılır mı? İstanbul Üniversitesinin ve konu İdare Mahkemesine intikal ettiğinde mahkemenin bu durumu ayrıntılı olarak değerlendirip ona göre karar vermesi gerekir. Bu değerlendirmede İmamoğlu’nun yatay geçiş işleminde gerçeğe aykırı beyanda bulunup bulunmadığı, idarenin işlemi hukuka aykırı ise bu hukuka aykırılığın açık hataya dayanıp dayanmadığı veya işlemin yok hükmünde olup olmadığı da incelenecektir. Zira Danıştay kararlarına göre hukuka aykırı bir işlemin alınmasına o işlemden hak elde eden kişinin hilesi neden olmuş ise veya hukuki işlem çok ağır hukuka aykırılıklar nedeniyle yoklukla sakatsa, işlemin yapılmasından itibaren çok uzun bir süre geçse de hukuka aykırı işlem geri alınabilir.  

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 7
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Allah azan karıncaya kanat takıp kuşlara yem edermiş esas hesap sahibi olan Allahtır...
    Cevapla
  • memo 1 ay önce Şikayet Et
    atladıkları bir şey var. diploma sahte değil.okula kayıt da sıkıntı var.okul buna razı gelmiş öğrenci olarak kabul etmiş.öğrenci de okulu bi şekilde bitirmiş.bunun ekrem imamoğlu cephesinden bir oyun olarak görüyorum,mağdurum da mağdurum.
    Cevapla
  • Çetin Yıldırım 1 ay önce Şikayet Et
    367 ci Sabih Kanadoğlu gibi ahkâm kesmiş. Ben hukukçu değilim adam mimarlık okumuş, İstanbul Üniversitesin İngilizce İktisat bölümüne yatay geçiş yapmış. Sakatlıklar say say bitmiyor. 1993 de YÖK, Kıbrıs Amerikan Üniversitesini tanımış. İşlemler 1990 da yapılmış. Birileri Ekrem i sarıp sarmalamış. Şimdi de kıvırtıyorlar. Arkadaş mazeret bildirip savcılığa gelemeyeceğim demiş.
    Cevapla
  • YALNIZ KURT 1 ay önce Şikayet Et
    bence bu da imamoğlucu
    Cevapla
  • Gazanfer 1 ay önce Şikayet Et
    On yıl önce sahtekarlık ile üzerime başkasının mülkünün tapusunu veya başkasının arabasının ruhsatını kaydettirdim. Ruhsat ve tapu kağıtları sahte değil gerçek ama o başkasının arabası veya evi mülkü benim mi oluyor yani. Sahtekar haramzade zübükün diploma kağıdı sahte değil diye tamam oldu bir kere mi denilecek yani.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin şov yaparak kaderine terk ettiği projenin aslı Fatih Belediyesi'ne emanet
Jandarma ve MİT'ten Suriye'nin kuzeyinde operasyon! Sabotajcı teslim oldu