'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi vefat etti

"Hattatların Reisi" kabul edilen, dünyanın birçok camisinde imzası bulunan hattat Hasan Çelebi, 88 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

GİRİŞ 24.02.2025 15:44 GÜNCELLEME 24.02.2025 20:29
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Çelebi, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle Koşuyolu İstanbul Medipol Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

Son olarak Büyük Çamlıca Camii ile Malezya'daki Sri Sendayan Camii'nin hatlarını kaleme alan Çelebi'nin vefatını, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından duyurdu.

Koca, paylaşımında "Hasan Çelebi üstadımız ebedi aleme göçtü. Her bir eseri, medeniyetimizin bize yepyeni bir armağanıydı. Asli özelliklerini hiç değiştirmeden kuşaklar boyu süren hat sanatı, onunla, sürekliliğine güç kattı. Kendisi Necip Fazıl Saygı Ödülü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibiydi. Sağlık sorunları yaşadığı yakın dönemde tedavisiyle ilgilenebilmiş olmak benim için bir talih. Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. Gözümüzde, gönlümüzde yeri baki." ifadelerine yer verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vefat eden hat sanatı ustası Hasan Çelebi'ye Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diledi.

Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Hat sanatının büyük ustalarından, ömrünü Kur'an-ı Kerim'i gönüllere nakşetmeye adayan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Hasan Çelebi Beyefendi'nin vefatından büyük üzüntü duydum. Hattatların reisi merhum Hasan Çelebi'ye Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine, yakınlarına ve talebelerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun."



ERBAŞ: HATTATLARIN REİSİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında camilere nakşettiği hatları ile pek çok eserde imzası bulunan, Hakk’ın kelamını eserlere ve gönüllere en güzel bir şekilde nakşetmeye ömrünü adayan "Hattatların Reisi" Hasan Çelebi üstadımızın vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. 

Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, yetiştirdiği talebelerine ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum. 

Eserleri ve yetiştirdiği talebeleri kapanmayan amel defteri olsun İnşallah.

KURTULMUŞ: GELECEK NESİLLERE İLHAM OLMAYA DEVAM EDECEKTİR

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Çelebi hakkında sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

Hat sanatımızın en mümtaz şahsiyetlerinden, ömrünü Hakk’ın kelâmını en güzel şekilde yazmaya adamış hattat Hasan Çelebi’ye Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve talebelerine başsağlığı diliyorum.

Hasan Çelebi, müstesna eserleriyle, hat sanatına kattığı değerle gelecek nesillere ilham olmaya devam edecektir. 

Mekânı cennet, makamı âlî olsun.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da X sosyal medya hesabından şunları kaydetti:

"Dünyanın dört bir yanında camilere nakşettiği hat sanatıyla iz bırakan, "Hattatların Reisi" kabul edilen Hasan Çelebi'yi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Sultanahmet'ten Büyük Çamlıca Camii'ne, Malezya'daki Sri Sendayan Camii'ne kadar birçok eserde imzası bulunan Çelebi, yetiştirdiği öğrencilerle de sanatını nesilden nesile aktardı. 2010 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi ilan ettiğimiz, 2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü'ne layık görülen son olarak da Necip Fazıl Saygı Ödülü'nü alan kıymetli sanatçımıza Allah'tan rahmet, ailesine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyoruz."

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serkan Kayalar da "Reisü'l-Hattatin Hasan Çelebi hakka yürüdü. Ömrünü Kur'an-ı Kerim'i güzel yazmaya adamıştı. Medeniyet ve maneviyatımızın güzellikleri zarafetinde ve kişiliğinde mündemiçti. Celi Sülüs Kelime-i Şehadet'i Hırvatistan'da Sisak Camisine emanet artık. Rabbim mekanını cennet eylesin." paylaşımını yaptı.



HASAN ÇELEBİ HAKKINDA!

Erzurum'un Oltu ilçesine bağlı İnci köyünde 1937 yılında dünyaya gelen hat sanatının yaşayan büyük ustası Hasan Çelebi, 24 yaşında başladığı hat sanatında kendisini geliştirmek için dönemin en ünlü ustalarından dersler aldı.

Hattat Hamid Aytaç'tan sülüs-nesih, Kemal Batanay'dan Ta'lik-rik'a meşk edip icazet alan Hasan Çelebi'nin ustalığı, cami yazıları, özel hat koleksiyonu ve sergileri ile ülke sınırlarını aştı.

Dünyanın farklı coğrafyalarında 100'e yakın icazetli talebesi bulunan Hasan Çelebi, Hamid Aytaç'tan sonra en çok öğrenci yetiştiren hat ustası oldu.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLMÜŞTÜ

 Çelebi, geçtiğimiz yıl da Necip Fazıl Saygı Ödülü’nün sahibi olmuştu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 69
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Rabbim Rahmet eylesin, menzilini mubarek eylesin.. Kabrini Kuranın Nuruyla Tenvir eylesin. Mekanı cennet olsun
    Cevapla
  • Semih Acar 3 hafta önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin bizi biz yapanlar tek tek gidiyor kalanlar onların gölgesi etmez etmiyor Allah mekanını cennet etsin
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    İnna lillahi ve inna ileyhi Raciun. Allah rahmet eylesin. Kur'ana hizmetlerinden dolayı Allah razı olsun. Mekanı cennet olsun.
    Cevapla
  • İnadına REİS 3 hafta önce Şikayet Et
    Allah cc rahmet eylesin mekanı cennet makamı ali olsun.
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanını cennet eylesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'da terör ve yolsuzluk soruşturması: İşte  tutuklanan ve serbest kalan isimler!
Son Dakika: Ekrem İmamoğlu tutuklandı