Mart ve nisan ayları için uyarı: Toprak harekete geçebilir

Doğu Karadeniz’de yağış rejimindeki değişkenliğin yanı sıra son günlerde etkili olan yoğun kar yağışı sonrası, hava sıcaklığının artmasıyla karın ani ve hızlı erimesi heyelanlara yol açıyor. Uzmanlar iki ayı işaret edip uyarılarda bulundu.

GİRİŞ 25.02.2025 14:10 GÜNCELLEME 25.02.2025 14:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle görülen ani lokal ve şiddetli yağışların, can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan sel ve heyelanlara yol açtığı Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde, son günlerde yoğun kar etkili oldu.

Bölgede, yağış rejimindeki değişkenlik, toprak hareketlerine yol açarken, ani ve lokal yağışlar da sel ve heyelan tehlikesini beraberinde getiriyor.

Etkili olan kar sonrası, hava sıcaklığının artmasıyla karın ani ve hızlı erimesi, bölgede özellikle yamaç alanlarda heyelanlara neden oluyor.

Bölgede son günlerde toprak kayması, kaya düşmesi ve beraberinde istinat duvarı devrilmesi vakaları arttı.

ÖNÜMÜZDEKİ İKİ AY KRİTİK

Orman ekosistemlerinin korunması, drenaj kanallarının temizlenmesi ve akarsu yataklarındaki yerleşim yerlerinin tahliye edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, heyelanlara karşı mart ve nisan ayının, kritik olduğuna dikkat çekiyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, yoğun kar yağışının etkili olduğu bölgede, mart ve nisan aylarında yaşanabilecek yoğun yağışla beraber, doygun toprağın harekete geçebileceği uyarısında bulundu.

Dindaroğlu, “Yüzey akışın artması sel ve heyelanlara neden olabilir; bu risk oldukça fazla. Hemen sonrasında yine kurak mevsime geçebiliriz. Dolayısıyla sel ve kuraklığın art arda geldiği, iklim anormalliklerinin yaşandığı bir yıl bizleri bekliyor olabilir.” diye konuştu.

"ARAZİLERİ YILLARCA YANLIŞ KULLANDIK"

Bölgedeki yamaç ve kaya stabilizesinin zayıf olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Dindaroğlu, şöyle devam etti:

“Ülkemizde ve dünyada doğa kaynaklı afetlerin arka planına baktığımız zaman; doğanın dengesini bozan insan faaliyetlerinin yoğunluğunu görüyoruz.

Doğu Karadeniz’de sel, heyelan, taşkın ve kaya düşmesi gibi doğal kaynaklı afetlerin yaşanmasının riski yüksek.

Bizler de yıllarca bu arazileri yanlış kullanarak, örümcek ağı gibi bir yapılaşma meydana getirerek ve aynı zamanda alt ve üst yapılar yaparak yamaç ve kaya stabilizesini zayıflatmış durumdayız.”

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Trabzon çardaklı 1 ay önce Şikayet Et
    Allahın işine karışılmaz en iyisini bilir trabzon da arsin çardaklı köyünde heyelan bekliyorum dere yolu özellikle çok tehlikeli
    Cevapla
  • Kim Busik 1 ay önce Şikayet Et
    Birçok Şehir dere yatağına kurulmuş . afet sel su baskını kaçınılmaz.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Ormanlar yıkıp çay dikmesinler ! Çoğu toprak kaymasının nedeni budur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tunç'tan Özgür Özel'e tepki: Hadsizliktir!
Trump depremi! Piyasalar allak bullak oldu! Altın, petrol, borsa, euro, dolarda son durum