Son dakika... KKTC'de tartışmalı başörtüsü kararı: Tepkiler büyüyor

KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda kız çocuklarının başını nasıl kapatabileceğine yönelik tüzüğü değiştirdi. Bir ortaokulda kız öğrencinin başını açmasının istenmesi üzerine yapılan değişiklik ülkede tartışmalara yol açtı.

GİRİŞ 17.03.2025 11:38 GÜNCELLEME 17.03.2025 11:47
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda başörtüsünü yasaklayan ve kız çocuklarının başını nasıl örtmesi gerektiğini tanımlayan bir adım attı.

Haber Kıbrıs’ta yer alan habere göre, İrsen Küçük Ortaokulu son sınıf öğrencisi bir kız çocuğu, geçtiğimiz haftalarda okula başörtülü geldi. Okul yönetimi tarafından alınan kararla kız öğrencinin başını açması veya İlahiyat Koleji’ne gitmesi istendi. Kız öğrencinin bunu reddetmesi üzerine konu Eğitim Bakanlığı gündemine getirildi. 
Eğitim Bakanlığı ise, çareyi orta ve liselerde kıyafet yönetmeliğini değiştiren bir karar almakta buldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla tüzük, öğrencilerin başlarını yalnızca bone üzerine bandana yerleştirilerek örtebileceği yönünde değiştirildi.

KKTC Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı değişiklik, ülkede tartışmaları da beraberinde getirdi. KKTC'de ilk kez "kız çocuklarının başörtüsü takmayacağı ve başlarını nasıl örteceği" bir karara bağlandı.

Olayın perde arkası da tartışmaları büyüttü. Kız çocuğu ve ailesi önce okul, ardından da bakanlık tarafından başörtüsünü çıkarması veya peruk takması konusunda ikna edilmek istendi. Aile, ikna sürecini "Türkiye'deki 28 Şubat dönemi ve ikna odaları" yöntemine benzetti ve bu konuda şikayetini başbakanlığa iletti.

"BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKARMAYACAK"

Öte yandan öğrenci ve ailesinin KKTC vatandaşı olduğu ve hiçbir koşulda okul  değiştirmek ya da başörtüsünü çıkarmayı kabul etmeyeceği okul yönetimine bildirildi.

ÖĞRETMENLER DE İKİYE BÖLÜNDÜ

Kıbrıs Türk Ortaeğitim Öğretmenler Sendikası’nın hem başörtüsü hem de bone/ bandana kararına karşı çıktığı ve bu konuda eylem hazırlığında olduğu belirtiliyor.
Öğretmenler arasında yasakların özgürlükleri kısıtladığı, gençlere “kendi özgürlüklerine sahip çıkarken, başka gençlerin özgürlüklerini de koruması gerektiği” öğretilmesi görüşü yaygın.

KAYNAK: HABER KIBRIS
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 42
  • Misafir 48 dakika önce Şikayet Et
    Çoook geç kalınmış bir karar. Müslüman ülkelerde Müslüman insanlardan ne isterler böyle ya...
    Cevapla
  • Şair 1 saat önce Şikayet Et
    Arada ki sınır olmazsa demekki iki yerde de yasak Soru şu kim kime benzedi acaba Çoktan kaynaşmışlar bunlar
    Cevapla
  • Abdullah emin Çimen 1 saat önce Şikayet Et
    KKTC müslüman Türk toprağıdır orada isla Kıyamete kadar var olacaktır müslümanların inanç ve değerleri anayasal teminat altına alınmalıdır
    Cevapla
  • RUHİ 1 saat önce Şikayet Et
    Ülkemizde başörtüsü için kanun çıkmalı ve bu kanun değiştirilememeli. Gerekirse halka sorulmalı ve halk kararı olarak geçmeli hukuk kitabına, anayasaya.
    Cevapla
  • kirpicekli 1 saat önce Şikayet Et
    Bu zülmü bitirenlerden Allah Razı olsun. Türkiye ne çekti zamanında.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İmamoğlu'nun diplomasını şikayet eden Ozan Özcan’ı tehdit eden şahıslar tutuklandı
Trump ve Putin'in görüşeceği tarih açıklandı