Tunceli'de yeni bir bitki türü keşfedildi

Mersin Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Binzet tarafından yürütülen proje kapsamında, Tunceli'nin Pülümür ilçesinde Onosma cinsine ait yeni bir bitki türü keşfedildi.

GİRİŞ 22.03.2025 11:37 GÜNCELLEME 22.03.2025 11:45
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Binzet, 27 yıldır üzerinde çalıştığı Onosma cinsi için Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde incelemelerini sürdürdü.

Prof. Dr. Binzet, Tunceli'nin Pülümür ilçesindeki Hivar köyünde yaptığı çalışmalar sırasında halk arasında emzik otu, emcek, mıjmıjok gibi adlarla bilinen Onosma cinsine rastladı.

Mersin Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Binzet, yaptığı sistematik inceleme sonucunda rastladığı bitkinin Onosma cinsinin diğer türlerinden ayrıldığını tespit etti.

Farklı özellikler göstermesinden dolayı yeni bir tür olduğunu belirleyen Binzet, bitkiyi 2023'te hayatını kaybeden Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kaya'ya ithafen "Onosma zaferkayae" olarak isimlendirdi.

Bitkinin Türkçe adı ise "Pülümür emceği" olarak belirlendi.

Prof. Dr. Rıza Binzet, gazetecilere Onosma cinsinin gen merkezinin Türkiye ve İran olduğunu söyledi.

Onosma'nın önemli bitkilerden olduğunu anlatan Binzet, arazi çalışmasında daha önce karşılaşmadığı bir popülasyona rastladığını dile getirdi.

Bu popülasyon örneğini uygun koşullarda araziden topladıklarını belirten Binzet, şöyle konuştu:

"Örnek üzerinde yapmış olduğumuz çalışmalarda daha önceki türlerden farklı olduğunu gördük. Bitkinin boyu, yaprak şekilleri, taç ve çanak yapraklarının, çiçek sapı uzunluklarının diğer türlerden farklı olduğunu tespit ettik. Yaptığımız sistematik analizler ve diğer herbaryum örneklerini karşılaştırdığımızda türün yeni olduğuna karar verdik. Türün adına 'Onosma zaferkayae' vermeyi uygun gördük. Prof. Dr. Zafer Kaya, 2023'te kaybettiğimiz çok değerli bir hocamızdı. O da bitki sistematikçisiydi. Önemli çalışmaları vardı. Hem onu yad etmek hem de ölümsüzleştirmek istediğim için Zafer hocaya atfettim."

Binzet, bitkinin arazide sınırlı sayıda olduğunu belirterek, "Bitki arazide 100-200 arasında birey sayısında. Tür üzerindeki tehditlerden dolayı kategorisi kritik olarak kabul edildi. Türün korunmasına yönelik önlemler alacağız." dedi.

Prof. Dr. Rıza Binzet, yaptıkları keşfin dünyanın önde gelen botanik dergisinde yayımlanarak, bilim dünyasına tanıtıldığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA, İHA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 9
  • Selahattin 1 ay önce Şikayet Et
    Valla ben 46 yaşındayım bu bitkiyi daha 9 yaşında gordum ve bu bitkinin çok etkili bir yan etkisi var yiyen kişi halilasyon görüyor yanlış olmasam etkisi bir veya iki gün devam ediyor kesinlikle tüketmeyin
    Cevapla
  • Ayşe kaplan 1 ay önce Şikayet Et
    Bu bitki yeni değil nevşehir dede var
    Cevapla
  • Fatih 1 ay önce Şikayet Et
    Erzurum uzundere ve köylerinde dolu zaringa veya sari lale deniyor
    Cevapla
  • Doğan 1 ay önce Şikayet Et
    Yeni mi asırlardır bizim köyde var Elazığ köyler
    Cevapla
  • Bhr 1 ay önce Şikayet Et
    Yıllardır olan bir bitki türü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği saat vererek uyardı: Yarın başlıyor!
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında sıcak gelişme! İfadeleri alınmaya başlandı