KKTC'de başörtüsü sorunu çözüldü! Öğrenciler artık derse girebilecek

KKTC Bakanlar Kurulu, Kılık, Kıyafet Disiplin Değişiklik Tüzüğü’nü onaylamasının ardından öğrencilerin başörtüsü ile derse girebilmesinin önü açıldı. Geçtiğimiz hafta KKTC'de başörtülüler okul kapılarından geri çevrilmişti.

GİRİŞ 08.04.2025 23:55 GÜNCELLEME 09.04.2025 00:23
Bu Habere 185 Yorum Yapılmış

KKTC Bakanlar Kurulu, okullara ait Kılık, Kıyafet Disiplin Değişiklik Tüzüğü’nü onayladı. KKTC Bakanlar Kurulu Sözcüsü Özdemir Berova, "Disiplin değişiklik tüzüğü görüşerek onayladık ve bunu resmi gazetede yayınlamak üzere göndermiş durumdayız. Bu konuyla ilgili içerikle ilgili bilgi vermezden önce süreçten bahsetmek istiyorum" dedi.

Tüzüğe, Anayasa’da yer alan 1996 yılında Cumhuriyet Meclisi tarafından da onaylanan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Evrensel İnsan Hakları ve Çocuk Hakları ile ilgili kuralların dikkatlice incelenerek son şekli verildiğini ifade eden Berova, "Dün Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından hazırlanan, daha sonra teknik olarak Teknik Kurulda görüşülmek üzere yollanan değişiklikle ilgili tüzüğümüz bugün Cumhuriyet Meclisimizde Ulusal Birlik Partimizin grubunda oldukça uzun soluklu olarak değerlendirilmiş ve orada gelen öneriler doğrultusunda yapılan çalışmalar ile birlikte bu son değişiklik hali Bakanlar Kurulumuzun gündemine getirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Berova, "Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve anayasamızın da bize açıkça ifade ettiği kurallar dikkate alınarak iki ana ilke doğrultusunda bir tüzük hazırlanmıştır. Bu ilkeler, yani öğrenci kılık kıyafeti ile ilgili olan ilkeler; bir, öğrencilerin kılık kıyafet düzenlemesinin eğitimde fırsat eşitliğine engel teşkil etmemesi ve pedagojik esaslara uygun olmasıdır. İkincisi ise, eğitim ortamında kılık kıyafet ile her türlü ayrımcılığı reddeder ilkesi üzerinden belirlenmiştir" diye konuştu.

Okullarda esas olanın üniforma olduğunu ve üniformanın nasıl bir üniforma olacağı da okul idareleri tarafından belirlendiğine dikkat çeken Berova, "Ve yine bu değişiklik tüzüğünde olmayan ama esas tüzükte de açıkça belirtildiği üzere, üniforma üzerinde hiçbir ideolojik ve hiçbir şekilde bir mesaj verebilecek ibare, rozet veya yazı olamaz. Bu esas tüzüğümüzde de var olan bir husustur bu. Bu bağlamda baktığımız zaman, zorunlu eğitim yaşında olan öğrencilerimiz için yaptığımız tüzük değişikliğinde okul üniformalarının ve bu ilkeler ışığındaki kılık ve kıyafetin belirlenme yetkisi tamamen okul idarelerine bırakılmıştır" sözlerini kaydetti.

"ÖĞRENCİLERİMİZİN İNANÇLARI GEREKTİRDİĞİ BELİRLİ KIYAFETLERİNİ GİYMEKTE SERBEST OLDUĞUNU TÜZÜKTE AÇIKÇA İFADE ETTİK"

Berova, "Lise çağındaki öğrencilerimiz açısından ise yine okul idareleri tarafından ancak okul yönetimi tarafından belirlenen okul üniformasıyla birlikte öğrencilerimizin inançları gerektirdiği belirli kıyafetlerini giymekte serbest olduğunu tüzükte açıkça ifade ettik. Milli Eğitim Bakanlığımız, ihtiyaçlara göre bu belirtilen kıyafetlerin okul üniforması ile uyumlu olacak şekilde; renk, uyum, desen, şekil, boyut esas ve usullerini Bakanlık tarafından düzenlenecek genelgeler ile ortaya koymuştur. Ortaöğretimde üniformaların yanında herhangi bir kıyafet kullanılacaksa bu okul yönetiminin kararına bırakılmıştır. Lise düzeyinde, yani zorunlu eğitim yaşını geçmiş öğrencilerin ise okul üniformasını kapatmayacak şekilde belirli kıyafetleri, Bakanlığın hazırlayacağı genelgeye uygun bir şekilde en kısa sürede bakanlığımız tarafından yayınlanacak ve gelen talepler doğrultusunda bunlarda değişiklik olabilir. Bu son tüzük değişikliğimiz Bakanlar Kurulu’nda onaylanmış ve Devlet Basımevi’ne yollanmıştır" şeklinde konuştu.

KKTC'DE NE OLMUŞTU?

Lefkoşa'daki İrsen Küçük Ortaokulu'nda bir kız öğrencinin başörtüsüyle okula alınmaması ve okuldan uzaklaştırılması üzerine yaşanan süreçte Milli Eğitim Bakanlığı tüzükte değişiklik yaparak öğrencilerin "bone ve bandana" ile derslere girmesinin önünü açmıştı. Bu karar ana muhalefetin talebi ve okullara başörtüsü ile girilmemesini savunan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası'nın (KTÖS) düzenlediği eylemler sonucu Başbakanlık geri adım atarak tüzük kararını geri çektiğini açıkladı. Böylelikle okullarda öğrencilerin başörtülü girip girmeyecekler tamamen okulların inisiyatifine bırakılmış oldu.

KKTC'de başörtüsü yasakçıları CHP'nin izinde! 'Sokak' kararı aldılar -  Haber 7 DÜNYA

 

KAYNAK: İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 185
  • ferhat yiğit 1 hafta önce Şikayet Et
    eger turkiyeyi ve kararlarini begenmiyorsaniz birakalim rumlar tekrar sizin tarafiniza gecsinler yada siz gecin ama sakin bagirmayin cigliklarnizi duymayalim bu msj islamifobi kisilikleredir
    Cevapla
  • Ser 1 hafta önce Şikayet Et
    Aklı başında bir insan nerede ne giyileceğini herkesten iyi bilir.
    Cevapla
  • Bilal 1 hafta önce Şikayet Et
    Rahatsız olanlar daha fazla ülkemizi işgal etmesin. Rum tarafına geçebilr. Bu ülke müslümandır
    Cevapla
  • Ümmetist 1 hafta önce Şikayet Et
    Sahte atatürk kravatı işe yaramadı galiba, tersine çevirirsen arkasından rum bayrağı çıkardı muhtemelen.
    Cevapla
  • Yunus 4 gün önce Şikayet Et
    Aynen öyle.
    Cevapla
  • Hrn576 1 hafta önce Şikayet Et
    Valla yazık artık yeter islamofobiden. Kız yavrucağın ne zararı vardı? Ne yaptı size? Yazık yani yazık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Provokatör Rasim Ozan Kütahyalı hakkında gözaltı kararı
İsrail'den uykuda katliam! Çok sayıda şehit var