Türkiye, kitle imha silahlarının finansmanıyla dört koldan mücadele edecek

Türkiye, kitle imha silahlarının finansmanıyla mücadele çalışmaları kapsamında Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) koordinasyonunda 7 bakanlık ve çeşitli kurumların yer aldığı çalışma grubu kuracak.

GİRİŞ 09.04.2025 12:01 GÜNCELLEME 09.04.2025 12:21
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Türkiye, kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla mücadelede çalışmalarını derinleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 29 Mart'ta Resmi Gazete'de kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla bir genelge yayımlandı. Genelgeyle, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu konuda işbirliği içerisinde çalışarak üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi mesajı verildi.

MASAK da bu kapsamda 2025-2029 yıllarına ilişkin "Türkiye'de Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanı ile Mücadelede Etkinliğin Artırılması Strateji Belgesi"ni hazırladı.

AA muhabirinin MASAK koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde hazırlanan belgeden yaptığı derlemeye göre, kimyasal, biyolojik, radyolojik veya nükleer silahları içeren kitle imha silahları, büyük ölçekli tahribat ve kitlesel ölümlere yol açabileceği için ulusal ve uluslararası güvenlik alanında ciddi tehditler oluşturuyor. Söz konusu silahların, finansal ağlar ve ekonomik yapıların işleyişiyle de doğrudan ilişkisi bulunuyor.

Bu silahların finansmanıyla mücadele etmek, ulusal ve uluslararası güvenliği sağlamak, barışı korumak ve terörizmi engellemek adına kritik önem taşıyor.

POTANSİYEL TEHDİTLER DEĞERLENDİRİLECEK

Türkiye'de söz konusu silahların yayılmasının finansmanıyla mücadelenin etkili şekilde yürütülmesi stratejik öncelik olarak benimsenirken, bu çerçevede 4 stratejik amaç ve 10 hedef belirlendi.

Buna göre, kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede yetkili birimler arasındaki işbirliği geliştirilecek. Bu amaçla, ilgili kamu kurumlarının katılımıyla "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanı ile Mücadele Çalışma Grubu" oluşturulacak. Burada, ilgili kurumlar arasında bilgi paylaşımında bulunulacak.

MASAK koordinasyonundaki çalışma grubu, Dışişleri, Milli Savunma, Enerji ve Tabii Kaynaklar, İçişleri, Ticaret, Hazine ve Maliye, Adalet bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ile Nükleer Düzenleme Kurumunun teknik uzmanlığa sahip temsilcilerinden oluşacak.

İhtiyaç halinde Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile diğer ilgili kurum kuruluşların temsilcileri de çalışma grubunun faaliyetlerine davet edilebilecek.

Çalışma grubu, mücadele kapsamında uzman görüşleri, potansiyel tehdit, kırılganlık ve yatıştırıcı tedbirleri de değerlendirilecek.

Bu süreçte kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla mücadele rehberleri de hazırlanacak. Bu rehberler ihtiyaç halinde güncellenecek.

ÖZEL SEKTÖRÜN FARKINDALIĞI ARTIRILACAK

Çalışmalar doğrultusunda özel sektörle de işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor. Özel sektör temsilcileriyle teknik düzeyde toplantılar gerçekleştirilecek ve farkındalığı artırıcı çalışmalar yapılacak.

Bu silahların yayılmasını finanse eden kişi ve gruplara karşı önlemler geliştirilmesi için uluslararası ortaklarla bilgi-istihbarat paylaşımı ve değişimi ile işbirliğinin güçlendirilmesi sağlanacak.

Türkiye, bu konuda denetim mekanizmaları da geliştirecek. Bu çerçevede denetimin etkinliğini artırıcı çalışmalar yürütülecek ve denetimlerin sonuçları değerlendirilecek.

ULUSAL RİSK DEĞERLENDİRİLECEK

Kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla mücadelede ulusal risk değerlendirmesinin güncelliği sağlanacak. Bu amaçla ulusal risk değerlendirmesi raporu da hazırlanacak.

Bu raporda belirlenen risklerin bertaraf edilmesine yönelik eylem planı oluşturulacak ve uygulanması takip edilecek. Bu kapsamda da eğitim gibi farkındalığın artırılmasına ilişkin çalışmalar yapılacak.

 

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 18
  • Vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Karar saçma bence mücadele yerine bu silahları nasıl üretiriz ona odaklanın mücadele neymiş güç kimdeyse o konuşur neyin kafası bu anlamadım
    Cevapla
  • Ülkemiz 1 hafta önce Şikayet Et
    Akdeniz'de ve Hatay'da İslam devletleriye birlikte biran önce büyük bir tatbikat yapılması çok isabetli olacak.Her yönden büyük fayda sağlar...
    Cevapla
  • Avrupali Vatandas 1 hafta önce Şikayet Et
    Kitle imha silahlarini alt edebilecek bir silah uretilirse, o andan itibaren mucadele amacina baslamadan ulasmis olur. Kapis;)
    Cevapla
  • Uyan Müslüman 1 hafta önce Şikayet Et
    "Düşmanın silahıyla silahlanınız" Müslüman adam saftirik olmaz dünya gerçeklerini kabul etmeyenler ya hain yada kripto dönme.
    Cevapla
  • AKSARAY'lı 1 hafta önce Şikayet Et
    Dört bir tarafımızda nükleer varken bu neyin mücadelesi. Acilen nükleer bomba edinmeliyiz
    Cevapla
  • Hasan 1 hafta önce Şikayet Et
    Başladığın anda hemen bir uçak kazasıyla hallediyorlar. Toryum ekibinin başına gelenleri biliyorsun herhalde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: ABD savaş uçakları Yemen'i vurdu! Ras İsa yakıt limanı imha edildi
ABD'ye en çok bağımlı olan ülkeler açıklandı! Birinci ne Çin ne de Avrupa ülkeleri...