"Türkiye'nin Fikir Dergileri" sempozyumu düzenlendi

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkısıyla ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde "Entelektüel Bir Muhit Olarak Türkiye'nin Fikir Dergileri" sempozyumu düzenlendi.

"Türkiye'nin Fikir Dergileri" sempozyumu düzenlendi
"Türkiye'nin Fikir Dergileri" sempozyumu düzenlendi
GİRİŞ 18.04.2025 13:02 GÜNCELLEME 18.04.2025 15:01

Türkiye'nin fikir dünyasını şekillendiren dergiler, ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen "Entelektüel Bir Muhit Olarak Türkiye'nin Fikir Dergileri" sempozyumunda ele alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilen etkinlikte, fikir dergilerinin toplum üzerindeki etkisi ve geleceği tartışıldı.

"FİKİR SUSARSA, TOPLUM SAĞIRLAŞIR"

Sempozyumda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, fikir dergilerinin yalnızca yazılı metinler olmadığını, aynı zamanda çağın şahitleri olduğunu vurguladı. Dergiciliğin toplumun fikir haritasını çizdiğini belirten Yazgı, "Fikir, bir milletin ruhudur; düşünce ise o ruhun dışa vurum biçimidir. Eğer fikir susarsa, toplum sağırlaşır. Kelime körelirse, idrak çürür," dedi.

Bakanlık olarak süreli yayınları yaşatmak için harekete geçtiklerini belirten Yazgı, 2025 yılında halk kütüphanelerine gönderilmek üzere 284 çeşit dergiye abone olduklarını ifade etti. Ayrıca, edebiyat ve fikir dergilerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak için özel bir e-yayın platformu olan E-Dergim isimli mobil uygulamanın hayata geçirilmek üzere olduğunu duyurdu.

FİKİR DERGİLERİNE DİJİTAL DESTEK

Bakanlığın başlattığı projede sona yaklaşıldığını belirten Yazgı, edebiyat ve fikir dergilerine özel olarak geliştirilen E-Dergim uygulamasının tamamlandığını ve çok yakında kullanıma sunulacağını açıkladı. Yeni platform sayesinde fikir, edebiyat, sanat ve kültür dergileri dijital ortamda okurlarla buluşacak.

"DERGİCİLİK ENTELEKTÜEL BİR KERVANSARAYDIR"

Kadim Kültür Derneği Başkanı Serhat Buhari Baytekin ise dergilerin sadece yazıların yayımlandığı mecralar olmadığını, aynı zamanda fikirlerin yoğrulduğu, düşüncenin şekillendiği entelektüel kervansaraylar olduğunu belirtti.

Ancak dergilerin geleceği konusunda endişelerini dile getiren Baytekin, 2022 TÜİK verilerine göre gazete ve dergi sayısının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 azalarak 4 bin 48’e düştüğünü hatırlattı. Son 10 yılda dergi tirajlarında yüzde 50’ye varan düşüşler yaşandığını belirten Baytekin, fikir dergilerinin yaşaması için Bakanlıktan daha fazla destek talep etti.

DERGİ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA ÇABASI

Sempozyuma katılanlar, etkinliğin ardından fuar alanında düzenlenen Dergi Tanıtım Günleri ve İlk Fikirler Sergisini gezerek Türkiye’nin dergicilik tarihine ışık tutan yayınları inceleme fırsatı buldu.

Sempozyum, fikir ve kültür dünyasının geleceğine dair önemli mesajlar verirken, fikir dergilerinin entelektüel mirasını koruma ve yaşatma çabalarının sürdüğü vurgulandı.



Uluslararası Savaş Sempozyumu düzenlenecekUluslararası Savaş Sempozyumu düzenlenecek

İbn Haldun Akademi'ye 140 üniversiteden yoğun ilgiİbn Haldun Akademi'ye 140 üniversiteden yoğun ilgi

'İstanbul Şiirleri Beste Yarışması'na başvurular başladı"İstanbul Şiirleri Beste Yarışması"na başvurular başladı

KAYNAK: AA
Mehmet Fatih Ulu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Mehmet Fatih Ulu

Editör Hakkında

1992 yılında Malatya'nın Darende ilçesinde doğdu. Gaziantep Üniversitesi Sinema ve TV Bölümü'nden 2015 yılında mezun oldu. Kariyerinde ulusal medya dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda prodüksiyon uzmanı, görüntü yönetmeni ve editör olarak çalıştı. Bu süreçte, birçok ülkeyi ziyaret ederek mini belgeseller hazırladı. Kariyerine Haber7'de muhabir olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bu ülkedeki Türkler nüfusu artıyor! İşte en fazla Türk'ün olduğu ülke
ABD'de Rümeysa Öztürk hakkında yeni karar!