Türkiye'nin yangın karnesi zayıf: 234 belediyenin itfaiyesi yok
Kartalkaya faciasının ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna gelen raporlar, belediyelerin yangınlara karşı yetersiz olduğunu gözler önüne serdi.
TBMM Kartalkaya Kayak Merkezindeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, önceki gün itfaiyecileri dinledi. Komisyonda konuşan Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Mehmet Olcay Bal, 234 ilçe ve belde belediyesinde itfaiye istasyonu bulunmadığını, bu durumun da can ve mal güvenliğinin sağlanmasını engellediğini söyledi.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, ulusal itfaiye teşkilatını temsil edecek bir kamu kurumunun olmamasının koordinasyonu açısından sorunlar çıkardığına da işaret eden Bal, itfaiyecilerin kullandığı araç ve malzemelerin tiplerinin standardı olmadığı gibi araçların ekonomik ömrünün olmadığına dikkat çekti. Bal “112 ambulanslarında 5 sene ekonomik ömrü standardı varken itfaiye araçlarında böyle bir standart yok, dünya genelinde ise bu standart 10 yılla sınırlandırılmıştır. Birçok itfaiyemizde henüz bir kapalı garaj bulunmuyor” dedi.
İtfaiyecilerin haberleşme anlamında da ciddi sorunlarla karşılaştıklarını belirten Bal “İtfaiye teşkilatı, 112 Çağrı Merkezi içerisinde bulunan polis ve jandarmayla, 112 ambulansı ekibiyle telsiz üzerinden iletişimi sağlayamamaktadır” ifadelerini kullandı.
TEKNİK SINIFLAR EKLENMELİ
Bal, şöyle konuştu:
"İtfaiye personelinin nüfusa göre belirlenmesinden ziyade, turizm, sanayi, afetsellik yüz ölçümü, topografik yapısı ve güvenlik gibi farklı kıstasların bir arada değerlendirerek hesaplanması gerektiğini değerlendiriyoruz. Yine doktordan lojistik sorumlusuna, yapım mühendisinden eğitmene kadar farklı kadrolardaki personelin itfaiyede tanımlanması zorunluluğu oluşmaktadır.
Büyükşehirlerde ve illerde birçok itfaiye yazılım kullanmakta ama bunların bir standardının olmaması büyükşehirdeki bir vatandaşın itfaiye raporu almak için ikamet ettiği adresten merkeze gelmesi iş gücü kaybına sebep olmaktadır. Bunun için e-Devlet yapılanması içerisinde bir itfaiye yazılımın yapılması gerektiği ve 81 şehirde kullanıma açılması, itfaiye olay raporlarının belli bir standarda kavuşturulması için e-İtfaiye yazılımının yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz.
Bolu İtfaiyesi’nden Kartalkaya’ya kadar gelen güzergâhta itfaiye araçları çıkışından olay yerine gelişine kadarki güzergâhı doğru mu seçildi, nerelerde durdu, nerelerde şoför hatası oluştuğunu tespit edebilmemiz için coğrafi bilgi sistemi tabanlı araç takip sistemlerine ihtiyaç var."
-
Serhat 1 gün önce Şikayet EtTÜRKİYEDE İTFAİYE meslek değil. YOK HÜKMÜNDE HİÇ BİR DEĞER VERİLMİYOR.Beğen
-
Yasin. .. 1 gün önce Şikayet EtBırakın belediyeyi. alarm sistemi çalışsaydı, yeteri kadar yangın merdiveni olsaydı içlerinin mobilya halıları yanmayan maddelerden yapılsaydı bir tane ölen olmazdiBeğen
-
Ali 1 gün önce Şikayet Etİtfaiye yönetmeliği çok saçma ,gerekli düzeltmeler yapılmalı... Güncel durumlar göz önüne alınarak binaların kullanım durumu ve yangın yüküne göre alınacak önler tespit edilmeli sonrada takip edilmelidir. Uygulanabilir bir YÖNETMELİK yok... İtfaiye imkanları bile alınacak önlemleri etkiler..Beğen Toplam 1 beğeni
-
abdullah 23 1 gün önce Şikayet Etbelediyelerin temel görevi halka hizmet etmek ama maalesef başka amaçlara hizmet ediyorlar.hizmetin dışında her şeyi yapıyorlar. avrupada böyle bir şey yok.neden onları örnek almıyoruz.yollar,otoparklar,gezi alanları ,temizlik hizmeti vs vs hepsi çok güzel hizmet veriyor. belediyecilikte avrupayı örnek alabiliriz. binada otopark yok ise galericiler araç satmıyorlar.Beğen
-
Misafir 1 gün önce Şikayet EtKamu kurumunda hizmet eden bir olarak. Şunu net bir şekilde söylüyorum. Türkiye'deki İtfaiye müdürlükleri Belediye Hizmetlerinden Artırılarak AFAD müdürlükleri Emrine Bağlanmalıdır Afat bu işin profesyonele bir şekilde yapıyor sürekli eğitim sürekli Yeni gelişmeler ile uğraşıyor. Peki İtfaiye görevlileri ne yapıyor bir yılda kaç eğitim görevi alıyor olaylar nasıl müdahale eğitimi alıyorBeğen