İBB merkezli yolsuzluk soruşturmasına damga vuran itiraflar! İhaleler, villalar,arsalar...

İBB Eski Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından şüpheliler etkin pişmanlık yasasından faydalanarak İBB'deki yolsuzlukları itiraf etmeye başladı.

İBB merkezli yolsuzluk soruşturmasına damga vuran itiraflar! İhaleler, villalar,arsalar...
İBB merkezli yolsuzluk soruşturmasına damga vuran itiraflar! İhaleler, villalar,arsalar...
GİRİŞ 23.04.2025 09:50 GÜNCELLEME 23.04.2025 12:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış
  • Haber7 - ÖZEL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi merkezli yolsuzluk soruşturması derinleştikçe tüyler ürperten itiraflar ardı ardına yükseliyor. Ekrem İmamoğlu ve yakın çalışma ekibiyle ilgili birçok müteahhit ve şirket yöneticisi, kıymetli gayrimenkuller, nakit para transferleri ve siyasi nüfuz kullanımı karşılığında çeşitli imar, ruhsat ve iskan işlemlerinin yapıldığını itiraf etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında müteahhit iş insanı Fuat Keleş, İmamoğlu'nun Fatih Keleş aracılığıyla kendisinden ruhsat izni için 1 milyon dolar istediğini, Muzaffer Beyaz, West Side projesinde iskan alabilmek için Ekrem İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu’na 3 daire verdiğini, aynı projede, iskan işlemlerini halleden “İmamoğlu’nun gizli kasası” Adem Soytekin’e 7 dükkan ve 5 daire verildiğini belirtti. Müteahhit Adem Kameroğlu, Metro Home projesi için 1 villa, 4 daire ve 40 dönümlük arsasını belediyeye devretmek zorunda kaldığını, danışman Necati Özkan’a da 4 daire verildiğini ifade etti. Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas, seçim döneminde medya fonu adı altında iştirak şirketlerinden para toplanarak CHP’nin seçim faaliyetlerine aktarıldığını itiraf etti.

İşte İBB soruşturma dosyasına giren yolsuzluk itirafları...

RUHSAT KARŞILIĞI 1 MİLYON DOLAR

İBB yolsuzluk soruşturması kapsamında müşteki sıfatında ifade veren iş insanı Fuat Keleş’in yapmak istedikleri inşaat ruhsatı için Ekrem İmamoğlu’nun Fatih Keleş aracılığıyla kendisinden 1 milyon dolar istediğini açıkladı.

Keleşoğlu Eston Yapı A.Ş’nin ortaklarından iş insanı Fuat Keleş savcılığa ifade vererek şunları anlattı:

"Bu dönemde babam Mustafa Keleş'in diğer şirketi olan Arke İnşaat ile babamın başka projelerindeki ortaklarından Kameroğlu İnşaat ile ticari bir anlaşmazlıkla ilgili davası vardı. Bu konuyla ilgili Ekrem İmamoğlu babamı arayarak 'Bu davadan feragat et.' diye emrivaki haber verdi. Babam bahsi geçen davadan feragat etmedi. Bu olayın sonrasında belediyedeki ruhsatımızı imzalamıyordu. İlerleyen zamanda 'Ben nasıl inşaat ruhsatı alacağım.' diye düşünürken ofisime daha önce tanımadığım Fatih Keleş isimli birisi geldi. Benimle görüştü, 'Ben senin ruhsat işini çözerim. Bununla ilgili benim ofisimde görüşelim.' dedi."

"Senin ruhsat işini çözmem için bana 1 milyon dolar getirmen lazım.' dedi. Ben de şahsına senet hazırlayıp 3 eşit parça olarak teslim ettim. İlerleyen günlerde yine bu ofise giderek, paraları teslim ederek senetleri alarak imha ettim. Ben bu ödemeyi 3 seferde farklı zamanlarda Fatih Keleş'in ofisinde bizzat kendisine teslim ederek yapmak zorunda kaldım. Bunun dışında şahsım veya şirketim imar planlarının bize verdiği yetki dışında 1 metrekare bile fazladan inşaat yapmadı. Bu parayı hakkım olan ve mevzuata uygun hazırlanmış talepli dosyadan ruhsat alabilmek için vermek zorunda kaldım. Ruhsat alamasaydım tüm ticari faaliyetim sekteye uğrayacaktı. Bu şahıs bu durumumuzu bilerek Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan aldığı direktifle '1 milyon dolardan 1 kuruş bile aşağı olmaz.' diyerek beni korkuttu."

İSKAN İÇİN 8 DAİRE 7 DÜKKAN

Soruşturma kapsamında savcılığa ifade veren müteahhit Muzaffer Beyaz:

West Side isimli projeye 2014 yılında başladık. 2019 yılında iskanını aldık. Bu projenin iskanını Adem Soytekin halletti. Adem’e, kaba inşaat yapımından dolayı yüklü miktarda nakit ödeme yaptık. Bu ödemeler, inşaatı yapan firmaların kurmuş olduğu ortaklık üzerinden yapıldı. Kayıtları da dosyada sunacağım. Kalan ödemede iskan işlerini halletmesi için Adem Soytekin’e 7 dükkân, 5 daire verdik. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık iskan için 3 tane daireyi Hasan İmamoğlu’na devretmemizi istedi, devrettik. Devir işlemlerinde sonradan sorun yaşamamak için hesabımıza göstermelik olarak para gönderdiler. Daha sonra bu para proje yöneticileriyle kendilerine iade edildi.

1 VİLLA, 4 DAİRE, KELEPİR ARSA

Soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifade veren özel bir şirketin yönetim kurulu başkanı olan Adem Kameroğlu:

2016 yılında Beylikdüzü Derviş Eroğlu Caddesi’nde bulunan ve halihazırda üzerinde “Metro Home” isimli sitenin bulunduğu arsalarıma imar almak için Beylikdüzü Belediyesine başvurdum. Projemi çizmiş ve harçlarımı yatırmıştım ancak uzun bir süre geçmesine rağmen inşaat ruhsatım verilmedi. Projemin ruhsatı ve iskânı karşılığında 1 adet villa ve 4 adet daire devri yaptım. Bu devirlerin dışında projenin yapıldığı arsamın 40 dönümünü belediyeye vermek zorunda kaldım. Ruhsat vermek için bana bunu şart koştular. Bu 40 dönümün şu anki değeri 35 milyon dolardır. Villanın değeri 1 milyon 500 bin lira olduğu gösterildiğinde harcadığım tutarın büyüklüğü anlaşılacaktır. Villa bittikten sonra devri Ekrem İmamoğlu’na ait SSB İnşaat üzerine yaptım.

Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu da villayı kontrol etmek için siteye geldiler. Hatta Ekrem İmamoğlu'nun oğlu Selim İmamoğlu da zaman zaman bu villada kalıyordu. Villanın devrini İmamoğlu'na ait şirkete yaptığımda, şirket hesabına peyderpey toplamda 1 milyon 500 bin lira para gönderildi. Gönderilen bu paralar her defasında çekilip, Tuncay Yılmaz’a elden teslim edilmiştir

Ayrıca Metro Home’un iskanını alabilmek için Tuncay Yılmaz 4 daire karşılığında iskan alabileceğimi söyledi ve beni Necati Özkan isimli şahsa yönlendirdi. Özkan’la protokol yaptık. İnşaatım da bitmek üzereydi ve iskân başvuru aşamasındaydı. Taleplerini karşılamazsam iskanı vermeyeceklerini bildiğim için Necati Özkan’a 4 daire vermek zorunda kaldım.

BELEDİYE ŞİRKETLERİNDEN CHP’NİN SEÇİM ÇALIŞMALARINA 13 MİLYON

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas:

“Kültür A.Ş. aracı firmaya 9-10 milyon TL gönderdi. Bu toplantıda tüm firmalara ne kadar ödeme yapılacağı Ertan Yıldız tarafından belirlendi. Ongun’un yanında projeye dahil edilen bazı isimler Atina ve Berlin’de evler satın aldı. (Dijital Deneyim Merkezi Müzesi Projesi) Londra’daki görüşmede, kullanılan teknolojinin eski olduğunu öğrenince şüphelendim. Ertan Yıldız dijital müzeyi yapan firmadan 10 milyon TL, Zeytinburnu CHP adayına destek için 2 milyon TL ve seçim çalışanlarına yemek desteği için 1 milyon 250 bin TL olmak üzere toplam 13 milyon 250 bin TL destek istedi.”

İBB operasyonundan yaklaşık 15 gün önce 2 kez İBB yetkililerinin avukatlarla birlikte toplantı yaptığını söyleyen Abbas, 9 Mart 2025’te Kültür A.Ş.’deki hazırlık toplantısını bir avukatın yönettiğini şu sözlerle anlattı:

“Murat Ongun, Fatih Keleş ve Ertan Yıldız hakkında sınırlı bilgi verilmesi, tüm çalışanların ağız birliği yapması kararlaştırıldı. Olası operasyonda Kültür A.Ş. özelinde hangi avukatların kimi müdafaa edeceği önceden belirlendi. Bu toplantının ardından yardımcım Doğan Hamit Doğruer’den işleyişe dair detayları öğrendim. Ongun’un talimatıyla ihalelerin nasıl şekillendiğini, kimin kazanacağının önceden belirlendiğini ve paraların nasıl aktarıldığını bizzat yardımcım bana söyledi.” 

Kübra Beyazoğlu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca tarih, kültür, sanat üzerine araştırmalar yaparak blog yazarlığı yaptı. Yerel basında birçok alanda görev alarak muhabirlik ve sunuculuk yaptı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • mmed 1 gün önce Şikayet Et
    Bu dava yıllarca sürer, savcılar ve emniyet arkeolojik çalışma yapması lazım kaz kaz bitmez
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trump'tan Karadeniz'i karıştıracak açıklama: Rusya'ya yaptırım tehdidi!
6,2’lik deprem uzmanları ikiye böldü! Kim, ne dedi?