Son dakika deprem haberleri... 3 bakandan ortak açıklama!
İçişleri Bakanı Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul’daki depremin ardından ortak açıklama yaptı.
İstanbul'da saat 12.49'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul'a gelerek AFAD Merkezi'nde toplantı yaptı.
'YERLEŞİM OLAN HERHANGİ BİR BİNA ENKAZ İHBARI GELMEDİ'
Toplantının ardından yapılan çalışmaları açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Allah, ülkemizi ve milletimizi, yavrularımızı böyle afetlerden korusun. Milletimiz müsterih olsun. Mevcut durum itibari ile paniğe mahal verilecek bir durum söz konusu değil. Devletimiz tüm birimleriyle AFAD'ıyla Kızılay’ıyla, jandarmasıyla, sağlık birimleriyle, emniyet birimleriyle, tüm birimleriyle teyakkuza geçmiştir. Türkiye Acil Afet Müdahale Planı çerçevesinde, İstanbul'la ilgili yapılması gereken tüm iş ve işlemler AFAD'ımızın koordinasyonunda devreye alınmıştır. Gerek Büyükşehir, gerekse ilçe belediyelerimiz, gerekse, 'Şu an İstanbul’a nasıl yardım edebiliriz?' diyen komşu belediyelerimiz, illerimizden yeni arkadaşlarımızla birlikte sahada çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz. Bir yandan bu çalışmaları yaparken diğer yandan da Türkiye’nin, AFAD‘daki bilim kurulunda hocalarımız da, yine bu konudaki etkin yetkin bilim insanlarımızla birlikte istişare ediyor. Onların görüşleri, fikirleri, önerileri doğrultusunda yine yapılması gereken her türlü iş işlem yapılmaktadır. Her türlü tedbir aziz İstanbul’umuz için alınmaktadır. Acil durum ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz, hasar tespit ve denetim personellerimiz şu an İstanbul'un 39 ilçesinde 963 mahallesinde gelen talepleri 112 koordinasyonuyla birlikte yürütüyoruz. 112'ye gelen istisnasız her bir talebi ciddiye alıyor ve tasnif ediyor ve ilgili birim hangisiyse, ilgili bakanlık hangisiyse anında müdahale yapmak suretiyle süreci yürütmeye çalışıyoruz" dedi.
'ŞİMDİYE KADAR 378 YAPISAL İHBAR BİZE ULAŞTI'
Bakan Kurum sözlerinin devamında, "İstanbul'da binaların hasar tespitini hızla yapacağız. 3 bin hasar tespit ekibi sahada olacak. Hastane, okul, cami, kaymakamlık binaları, belediye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların hasar tespitlerini hızlı bir şekilde yapacağız. 4 gün içerisinde kamu binaları öncelikli olmak üzere 112'ye gelen tüm şikayetler değerlendirecek. 'Binam hasar gördü' diyen vatandaşlarımızın binalarına gidip bakılacak, hasar tespitleri yapılacak. 4 gün içerisinde hasar tespit çalışmalarını bitirmiş olacağız. 8 bini aşkın taleplerde de ilgili arkadaşlarımızı bölgelere sevk edeceğiz. Şu an itibariyle 378 yapısal ihbar bize ulaştı. İstanbul'da 7 buçuk milyonu aşkın bağımsız birimi düşündüğümüzde, burada şu ana kadar 378 yapısal hasar talebi bize ulaştı. Hemen incelemelerimizi yaptık. Vatandaşlarımızın endişelerini haklı buluyoruz. İncelemelerimizi yaptık. 12 binamızı tedbiren boşalttık" ifadelerini kullandı.
'YERLEŞİM OLAN HERHANGİ BİR BİNA ENKAZ İHBARI GELMEDİ'
Toplantının ardından depreme ilişkin son bilgileri paylaşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Değerli basın mensupları, kıymetli İstanbullular, Bugün Marmara Denizi içerisinde saat 12.49'da 6.2 büyüklüğünde bir deprem eda geldi. Yerin yaklaşık 7 km derinliğindeki deprem toplam 13 saniye sürdü. Silivri açıklarında 24 km uzakta olan deprem başta İstanbul olmak üzere, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Balıkesir illerinde de hissedildi. Saat 17.55'e kadar en büyüğü 5.9 olmak üzere 127 artçı deprem meydana geldi. Bu artçı depremlerin biri, az önce ifade ettim 5,9 büyüklüğünde en büyük olanı, 4 ve üzeri olan artçı deprem sayısı da toplam 7. Değerli arkadaşlar, depremin ilk anından itibaren Ankara'da AFAD Başkanlığımızda, Bakan Yardımcımız Münir Karaloğlu Başkanlığında, TAMP ve onun çalışan grup başkanları ve yine aynı şekilde İstanbul Valimiz Davut Bey'in başkanlığında burada, AFAD, TAMP, İstanbul grupla ilgili bütün bu kıymetli arkadaşlarımız bir araya geldi. Şükürler olsun, böyle büyük bir depremde şu ana kadar can kaybı ve yaralı bir vatandaşımız bulunmamaktadır. Her depremde olduğu gibi ilk yaptığımız nedir? Tarama, yani depremin bir olumsuz bir izi sahada var mı, yok mu? Bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunun için de yine burada AFAD koordinasyonunda tüm kamu kurum ve kuruluşları, Büyükşehir, 39 İlçe Belediyesi, aynı şekilde İtfaiye Dairesi, Emniyet, Jandarma, 1. Ordumuz, yani devletimize ait genel, merkezi, tüm birimlerin tamamı buranın koordinasyonunda ve buranın İstanbul Acil Müdahale Planı kapsamında, daha önce sayısını ben unuttum valiyken, aynı şekilde Davut Valimiz döneminde de defalarca ve defalarca yapılan, toplantıda belirtilen plan uyarınca herkes kendi görev alanıyla ilgili sahada tarama yaptı. İlk etapta kamuoyunu bir 45'inci dakikadan itibaren televizyonlar alacıyla şu güzel haberi de verdik. Dedik ki, şu ana kadar içinde insanın yaşadığı, yerleşim olan herhangi bir bina enkaz ihbarı şükür olsun ki gelmedi. Dedik, şu ana kadar da taramalarımız devam ediyor. Sadece Fatih ilçemizde bir metruk bina. Ve tahliyesine gelip de gözlemsel olarak tarama yapan bizim çevre şehircilik ve iklim değişikliği müdürlüğümüzden görevli olan arkadaşlarımızın yapmış olduğu 9 evle ilgili tahliye ile ilgili tespitimiz var" dedi.
112'YE 10 BİN 84 ÇAĞRI
Bakan Yerlikaya, "Şunu söyleyelim, 10.084 112'ye çağrı geldi. Şimdi hep bunu söylüyoruz. Ne demek 112 acil çağrıya gelen aramalardan ne anlamamız lazım? 16 milyonluk, 131 dünya ülkesi nüfusundan daha büyük nüfusa sahip olan medeniyetimizin baş tacı olan İstanbul'umuza hemşerilerimizden sadece 10.084 çağrı geldi. Bunların tasdifini yaptık, kıymetli basın mensupları. Pek çoğu bilgi edinme amaçlı. Bir kısmı evimizde veya hizmet sundukları bina ile ilgili endişelerini paylaşan ifadeler, bir kısmı da sağlıkla ilgili olan ihbarlar" diye konuştu.
'DEPREMDEN DİREKT ETKİLENEN BİRİNCİL YARALANMAMIZ OLMADI'
İstanbul'daki depremde vatandaşların sağlık durumları hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Öncelikli olarak Türkiye'ye ve İstanbul'daki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimle başlamak istiyorum. Bakanlarımız gerekli konuları açıkladığından da Sağlık Bakanlığı olarak bugün öğlen İstanbul'da yaşanan depremimizde, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla İstanbul'a intikal ettik. Sağlık Bakanlığı olarak çok şükür depremden direkt etkilenen birincil yaralanmamız olmadı. Ancak ikincil olarak düşme, atlama veya yıkım korkusundan panik atak geçiren toplam etkilenen 236 vatandaşımız oldu. Bunların 173'ü İstanbul'da, 24 tanesi Tekirdağ ve Sakarya'da, 2 tanesi Yalova'da, Bursa'da da 3 vatandaşımız, ikincil olarak etkilendi. Hepsinin durumları iyi. Tedavileri devam etmekte. Birçoğunda ayaktan tedavileri devam etmekte. Bizler yapılan ilk değerlendirmede, İstanbul'daki ve çevre illerdeki herhangi bir hastanemizde hizmeti aksatacak bir durum tespit etmedik. Ancak tabi bakanın bahsettiği, Çevre Şehircilik Bakanlığı, yeniden bütün hastanemizi değerlendiriyor.
Onun haricinde ilk andan itibaren, UMKE'miz, 112 ekiplerimiz ve hastanelerimiz teyakkuza geçirildi. Hem İstanbul'da hem çevrede, çevre illerdeki bütün ekiplerimiz hazırda bulunduruldu. Ben özellikle depremle ilgili İstanbul'da o zaman valimizle birçok çalışma yaptık 2019'da. Bizim depremi hep beraber toplum olarak, yapı olarak ve mental olarak hazır olmamız gerekir. Çünkü maalesef 6 Şubat'ta çok büyük bir acı yaşadık. Onun için toplumumuzun özellikle deprem öncesinde hazırlıklı olması, bizim bu konuda İstanbul'da da çok işimiz olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.
'SADECE SARSINTIDAN DOLAYI KAÇMAYA ÇALIŞIRKEN DÜŞEN, YARALANAN, PANİKTEN DOLAYI ATAK GEÇİREN 236 VATANDAŞIMIZ VAR'
Bakan Memişoğlu, “Hep beraber, kamu kurumlarımız, vatandaşlarımız depreme hazır olmamız lazım. 6.2 depremi, bugünkü deprem bize bir uyarı esasında. Esasında Allah bize bu işareti veriyor. Hiçbir yaralımız depremle ilişkiler direk olan veya yıkımımız olmamasına rağmen bu 6.2 hepimiz bir uyarı kabul edip çok daha hazır hale gelmemiz gerekiyor. Çünkü biliyorsunuz deprem esasında öldürmüyor. Depremdeki yapılar, yıkılan yapıların altında kalan insanlarımızı kaydediyoruz. Bu nedenle toplumumuza özellikle deprem öncesinde nasıl hazırlanması gerektiğini hem binaları hem kendileri konusunda hep beraber çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Depremde nasıl hareket edeceğiz? Çocuklarımız nerede buluşacağız? Eğer İstanbul'da hangi bir deprem olsa nasıl hareket edeceğiz? Bunları her bir toplum ferdinin ezbere girmesi gerekir. Otomatik olarak hareket etmemiz gerekiyor. Onun için vatandaşlarımızın devlet kurumlarımızın bir arada hareket edip, bu deprem bilincini, deprem yaşamadan oluşturmamız gerekiyor. Çok büyük yol kat ettik. Özellikle 1999 depreminden sonra ama çok daha yol kat etmemiz gerekiyor. O nedenle ben bütün emeği geçen bu çalışmalarda her bir vatandaşımıza, her bir kurumumuza teşekkür ediyorum. Allah bize böyle acılar, korkular yaşatmasın diyor, hepinize saygılar sunuyorum. Depremin yıkım etkisi dediğimiz, bina yıkımından veya depremin direk etkisine yaralı herhangi vatandaşımız yoktur. Sadece sarsıntıdan dolayı kaçmaya çalışırken düşen, yaralanan, panikten dolayı atak geçiren 236 vatandaşımız var. Bunlarında hepsinin durumu iyi. Hepsine geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, hepinize saygılar sunuyorum" dedi.
'SALONLARIMIZ VE AÇIK SAHALARIN HEPSİ AÇIK, VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETİNDE'
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, "İstanbullu hemşerilerimize deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerimizi ilettim. Ben de bir program için buradaydım, depremi yaşadım. Öğrencilerimizin yurtlarında herhangi bir sorun yok. Kontrollerini yaptık. Öğrencilerimizin durumları gayet iyi. Aileleri müsterih olsunlar. O noktada öğrencilerimizle yurtlara gittim. Topkapı'daki Atatürk yurduna, yine Çemberlitaş yurduna gittim. Bütün spor tesislerimiz açık. Salonlarımız ve açık sahaların hepsi açık, vatandaşlarımızın hizmetinde. Ben İstanbul'a ve çevre illere ve Türkiye'mize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.
-
Misafir 37 dakika önce Şikayet EtAdana da Denizli mahallesinde yaklaşık 8 yıl önce ablam evini kentsel dönüşüme verdi 2 blok yapılacaktı 12 katlı 8 yılda kaba inşaatları bitti ve halen bitmedi öyle bekliyor kentsel dönüşüme verdiğimize pişman olduk çoğu kişi mahkemeye vermesine rağmen sorun çözülmedi inşaat bitirilemedi bu sorunları kim çözecekBeğen
-
Misafir 1 saat önce Şikayet Etyeniden yapılanma lazım, bunu burada anlatmak zor, en azından ruhsat bekleyen binaların ruhsatları biran önce verilmeliBeğen
-
Misafir 2 saat önce Şikayet EtMallesef bugünkü depremde gördük ki İstanbul depreme hiç hazır değil ve olmadida trafiğe bakıyorsanız kilit Allah göstermesin büyük bir felakete itfaiye, AFAD bir kurumlar nasıl girecek yetişecek. Yüksek yüksek katlı binalara kim nasıl izin verdi . Niye yüksek katlı binalar İstanbul ve ülkemizde yapılıyor. bitişik nizam yapılar ayrı bir problem. Kısa katlı binalar yapılsın.Beğen Toplam 5 beğeni
-
Nefise 3 saat önce Şikayet EtŞimdi emekli komşular köye koşar. Akıl vermeleri de bir bitmez. Eee malum İstanbul gördüler! Her şeyin en iyisini onlar bilirler/ biliyorlar.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Denge 3 saat önce Şikayet EtDoğu karadenizde yaşlı komşular haftasonu İstanbul'dan köye dönüş yapmisti. Malum havalar soğuk. Muhtemelen bir hafta daha da soğuklar devam edecek. Ya hu bu soğuk havalarda neden köye gelmişler? Niye beklememisler? Deyip durmustum. Demek deprem içlerine doğmuş !!! Köye dönün. Ancak köyde sükunet içinde yaşayanları da huzursuz etmeyin.Beğen