Dünyadan uzmanlar 6.2'lik depremi yorumladı! İki senaryoya dikkat çekti...

İstanbul'da 6.2 büyüklüğünde gerçekleşen depremin ardından artçılar devam ederken; dünyadan uzmanlar megakentte meydana gelen depremi yorumladı. İki senaryoya dikkat çeken uzmanlar, İstanbul'a yönelik sismik gerilimin arttığı kanaatinde.

GİRİŞ 24.04.2025 11:18 GÜNCELLEME 24.04.2025 11:18

Megakent İstanbul, dün öğlen saatlerinde 3.9'luk sarsıntının ardından 6.2 ile şiddetli bir deprem yaşadı. Şok etkisi yaratan depremin ardından deprem uzmanlarından peş peşe açıklamalar geldi. Dünya çapındaki deprem uzmanları, 6.2'lik sarsıntıya ilişkin incelemeler yaptı. Dünyadan deprem uzmanları, artçı sarsıntıları devam eden Marmara Denizi'ndeki deprem için, iki farklı senaryo üzerinde duruyor. İşte detaylar...

Bu eşyalar olmazsa olmaz: İşte deprem çantasında olması gerekenlerBu eşyalar olmazsa olmaz: İşte deprem çantasında olması gerekenler

iOS ve Android için ücretsiz deprem uygulamaları 2025! Hayat kurtarıyoriOS ve Android için ücretsiz deprem uygulamaları 2025! Hayat kurtarıyor

Bu deprem o deprem mi?  Enerji azaldı mı? '32'de 1'i kadar, bu kehanet olur' deyip duyurduBu deprem o deprem mi? Enerji azaldı mı? "32'de 1'i kadar, bu kehanet olur" deyip duyurdu

Marmara’da meydana gelen 4 ve üzeri büyüklükteki depremler

"BU DEPREMİN TEK KÖTÜ YANI..."

Selanik Aristoteles Üniversitesi (APTH) Sismoloji Profesörü Kostas Papazahos, ERT kanalına "Bu depremin tek kötü yanı, çok büyük depremler üreten aktif bir fay hattı üzerinde gerçekleşmiş olması. Tarihsel olarak bu fay hattı 7'nin üzerinde büyüklükte depremler üretmiş, çok sayıda can kaybına ve ciddi yıkımlara yol açmıştır" ifadelerini kullandı.

Papazahos, depreme ilişkin her şeyin mümkün olduğunu ve önümüzdeki saatler ya da günler içinde çok daha büyük bir depremin meydana gelme riskinin halen devam ettiğini kaydetti. 

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DE SARSINTILAR DEVAM EDECEK"

Uzman Papazahos, 6 büyüklüğündeki bir depremin kendi başına fazla bir şey ifade etmediğini söylerken; "Bu bölge başlı başına çok büyük bir potansiyele sahip. Bu bölgelerde yaşayan insanlar zorluk yaşayacak çünkü önümüzdeki dönemde de sarsıntılar devam edecek. Bu depremin ana şok olup olmadığını kesinleştirmemiz zaman alacak" diye ekledi.

İKİ FARKLI SENARYOYA DİKKAT ÇEKTİ

Almanya'da görev yapan sismolog Profesör Marco Bohnhoff, Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; 6.2'lik depremin ardından İstanbul'a yönelik sismik gerilimin arttığını belirtti ve iki muhtemel senaryoya dikkat çekti.

Profesör Marco Banhoff

Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) uzmanı Bohnhoff, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada depremin olası sonuçlarını yaptığı incelemelerin ardından değerlendirdi. Dün Silivri merkezli gerçekleşen deprem, 'beklenen büyük Marmara Depremi mi?' sorusunu akıllara getirmişti. Bohnhoff, konuya ilişkin de konuştu. 

İLK OLASILIK

Bohnhoff'a göre ilk olasılık, yaşanan depremin ana şok olması. Bu senaryoda, bölgedeki sismik hareketlilik normal sayılan artçı sarsıntılarla giderek azalabilir.

İKİNCİ OLASILIK: 7.4'E ÇIKABİLİR

Diğer senaryo ise daha tedirgin edici. Buna göre; Bohnhoff, asıl büyük depremin henüz yaşanmadığını ve daha büyük bir sarsıntının kapıda olabileceğini ifade etti ve şunları söyledi.

Bu büyüklük en fazla 7.4'e kadar çıkabilir ve bu da uzun süredir beklenen yıkıcı Marmara depremini tetikleyebilir. Fakat hangi senaryonun gerçekleşeceğini şu anda kesin olarak söylemek mümkün değil.

Bohnhoff, 6.2'lik depremin ardından stresin doğuya, yani İstanbul’a doğru kaydığını vurguladı. İstanbul'a daha yakın bölgelerde deprem yaşanma olasılığının arttığını söyleyen uzman "Ancak büyük bir depremin ne zaman olacağını kestirmenin şu an için imkansız olduğunu da" sözlerine ekledi.

HİSSEDİLMEYE DEVAM EDECEK

Bohnhoff, yaşanan artçıların normal olduğunu ve önümüzdeki günlerde, hatta belki haftalarda, 5 büyüklüğünü geçmeyen sarsıntıların hissedilmeye devam edebileceğini söyledi.

6 Şubat depremlerini de yorumlamıştı

6 Şubat depremleri sonrası yaptığı açıklamalarda da Türkiye’deki fay hatlarındaki stres dağılımına dikkat çeken Bohnhoff, "Bu bölge için tehlike henüz geçmiş değil," uyarısını yinelemişti. Ayrıca, merkez üssün kuzeydoğusunda yeni depremlerin yaşanabileceğini belirtmişti.

"DAHA GÜÇLÜ BİR DEPREMİN HABERCİSİ OLABİLİR"

Rus sismolog Andrei Korzhenkov, 23 Nisan'da meydana gelen depremin bağımsız bir olay değil, daha güçlü bir yeraltı depreminin öncüsü olabileceğini söyleyerek "Şu anda ne tür bir deprem olduğunu bilmiyoruz. Bu daha da güçlü bir depremin habercisi olabilir. Artçı depremlerin olduğu ve olacağı kesin. Ancak sonraki depremin gücünü tahmin etmek mümkün değil" dedi. 

Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'un depreme en dayanıklı ilçeleri açıklandı! İşte zemini sağlam bölgeler...
İstanbul ihmale gelmez!