Deprem öncesi ve sonrası hayat kurtaran ipuçları!
Deprem gibi doğal afetlerle karşı karşıya kaldığımızda hazırlıklı olabilmek için bazı şeyleri bilmemiz gerekiyor. İşte depremden önce ve deprem anında yapılması gerekenler...
Deprem, ülkemizin sıkça karşılaştığı doğal afetlerden biridir. Depremlerin ne zaman gerçekleşeceği bilinemez.
Deprem şiddetinin yüksek olması insan hayatını tehlikeye sokacağından dolayı deprem anında hayatta kalmak için doğru yerlerde durmak ve temel ihtiyaçlara hızlı erişim sağlamak kritik önem taşır.
Evinizde hazırda bulunan deprem çantası ile deprem hazırlığının en temel ve en kritik unsurlarından birisini tamamlamış olursunuz.
Aynı zamanda deprem sırasında GSM hatlarında oluşacak yoğunluktan dolayı çöküş meydana gelebilir ve internet kesilebilir.
Bu durumda akıllı telefonlarınızda bulunan deprem uygulamaları ile iletişim (Bluetooth ile) kurabilirsiniz.
Yakınlarınızla iletişim kurabilmek için yapılması gerekenleri sizler için haberimizde derledik.
DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALIDIR?
Deprem çantasında temel ihtiyaç ürünlerinin bulunması çok önemlidir. Çantanızda, içme suyu, bozulmayan gıdalar, el feneri, yedek piller, ilk yardım kiti, çok amaçlı çakı, battaniye, termal battaniye ve önemli belgelerin kopyaları bulunmalıdır.
Böyle bir çanta hazırlamanı durumunda acil durumlarda zaman kazanrsınız ve temel ihtiyaçlarınızı karşılarsınız.
GSM HATLARI DÜŞERSE NASIL İLETİŞİM KURACAĞIZ?
Deprem anında GSM hatları çöktüğü vakit yakınlarınızla iletişim kurmak için:
Acil durum kişisi belirleyin (şehir dışından biri olsun), kısa mesaj (SMS) kullanın, kısa ve net bilgi verin, AFAD Acil uygulamasını indirin ve son olarak aile buluşma noktası belirleyin.
DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ
Android Deprem Uyarı Sistemi’nin çalışma mantığı, telefonlarda bulunan küçük ivmeölçer sensörlerin deprem hareketlerini algılamasına dayanıyor.
Birbirine bağlı bir ağ oluşturan Android cihazlar, depremi tespit ettiklerinde Google’ın sunucularına bir sinyal iletiyor.
Google, yeterli miktarda sinyal topladığında depremin merkez üssünü belirliyor ve o bölgedeki diğer telefonlara uyarı bildirimi gönderiyor.
Google Deprem Erken Uyarı Sistemi Ürün Müdürü Micah Berman, "Depremin merkez üssünden ne kadar uzaksanız size o kadar zaman tanıyor. Merkez üssünü tespit eder etmez ışık hızı kullanılarak depremin yeryüzündeki hareketleriyle merkez üssüne ne kadar uzaksanız ışık hızı o kadar avantajlı hale geliyor" dedi.
Sarsıntının etkili olduğu alan daire içeresine alınıyor ve o bölgede bulunan kullanıcılara bildirim gönderiliyor.
DEPREM ÖNCESİ EV HALKIYLA GÖREV DAĞILIMI YAPIN
Deprem anında ne yapacağınızı önceden ev halkıyla mutlaka konuşun. Birbirlerinize deprem sırasında yapmak için görevler verin. Bu görevlere örnekler şu şekildedir:
-
Güvenli alanlar belirleyin
-
İletişim planı mutlaka kurun
-
Tatbikat yapın
-
Bulunduğunuz yerin deprem toplanma alanını öğrenin
KOLONLARA YAKIN DURUN
Deprem esnasında evin en güvenli yeri, binanın yapısal özelliklerine, kat sayısına ve kullanılan malzemelere göre farklılık gösterebilir.
Ancak binanın taşıyıcı sistemine yakın iç duvar köşeleri, yapısal olarak daha dayanıklı olduğundan 'çökme' riskinin daha az olduğu bölgeler arasında yer alıyor.
Ayrıca uzmanlar, vatandaşların özellikle camlı yüzeylerden uzak durmalarını belirtiyor.
İOS VE ANDROİD İÇİN DEPREM UYGULAMALARI
AFAD ACİL ÇAĞRI
AFAD’ın geliştirdiği bu uygulama, Türkiye genelindeki depremleri anlık olarak bildiriyor ve afet anında kullanıcılara en güvenilir bilgileri sunuyor.
DEPREM BİLGİ VE ERKEN UYARI (DERE)
Bu uygulama, Türkiye’deki deprem risklerini ve tehlikelerini kullanıcılara aktarmayı hedefliyor. Deprem öncesi, sırası ve sonrası için yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler sunuyor.
MYSHAKE
California Üniversitesi tarafından tasarlanan bu uygulama, yerel ivmeölçerleri kullanarak kullanıcının bulunduğu bölgedeki depremleri tespit ediyor ve anında uyarı gönderiyor.
QUAKE ALERT
Özellikle Amerika ve Japonya gibi deprem riski yüksek bölgelerde tercih edilen bu uygulama, yaklaşan büyük depremlere karşı erken uyarı sistemi sunuyor.
SHAKE ALERT
Deprem anında cihazın algıladığı sarsıntı şiddetini ölçen bu uygulama, kullanıcıyı uyarırken aynı zamanda deprem verilerini toplayıp analiz ederek doğru bildirimler sağlıyor.
WHISTLE
Enkaz altında kalanlar için tasarlanan bu uygulama, düdük, kedi sesi gibi yüksek sesler çıkararak kurtarma ekiplerine ses duyurmayı kolaylaştırıyor.
BRİDGEFY
Bridgefy çevrimdışı mesajlaşma uygulaması, internet olmadan diğer kullanıcılara mesaj göndermenizi sağlıyor.
DEPREM DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER
-
Bir deprem sırasında öncelikle durumu kabul edip sakin kalmalısınız. Panik ve bilinçsizce davranışlar daha fazla zarar almanıza neden olabilecek sorunlar doğurabilir.
-
Deprem başladığında, öncelikle bulunduğunuz yerin güvenli olup olmadığını değerlendirmelisiniz. Eğer kapalı bir mekandaysanız, sağlam bir masa veya mobilya altına sığınarak başınızı ve boynunuzu korumaya çalışmalısınız.
-
Çömelip kapanarak sarsıntı bitene kadar bekleyebilirsiniz. Pencerelerden, cam eşyalardan ve devrilebilecek dolaplardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.
-
Dışarıdaysanız eğer çevre binalardan, elektrik direklerinden ve ağaçlardan uzakta açıklık alanda beklemelisiniz. Yere çömelip, başınızı kollarınızla koruyarak sarsıntının geçmesini bekleyebilirsiniz.
-
Araç içindeyseniz de aracınızı güvenli bir yere çekip içinde beklemeye devam edin. Köprü, üst geçit gibi riskli bölgelerden uzak durmalısınız.
-
Dışarı çıkmadan önce çevrenizi kontrol edip acil durum çıkışlarını kullanmaya özen göstermelisiniz. Çıkış anında asansör kullanmaktan kaçınıp merdivenleri tercih etmeniz gerekir.
-
Binalar ve diğer yapılar, sarsıntının ardından çökme tehlikesi taşıyabileceğinden, açık alana veya en yakın deprem toplanma merkezine gitmeniz gerekir.
-
Acil durum çantanızı yanınıza alarak yetkililerin talimatlarını dinleyip çevrenizdekilere yardım edebilirsiniz.
Muhabir: Kadir Tezcan
-
samsun 4 saat önce Şikayet EtAldık çantaya dedikleriniz koyduk püskivit ne kadar dayanır şarz ne kadar gider ton balığı nasıl gider alacağanız bal çikolata çakı fener düdük gerisi allaha kalmışBeğen Toplam 1 beğeni
-
Emekli Vatandaş 6 saat önce Şikayet EtTedbir almak evet doğrudur, gereklidir. Ancak hiçbir tedbir ve bilgi kişinin ömrü dolduysa hayat kurtarmaz ölümü engelleyemez.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Alparslan 7 saat önce Şikayet EtMaalesef deprem öldürmüyor depreme dayanıklı binaların yapılmadığı binalar öldürüyorBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 7 saat önce Şikayet EtOooo ölme eşeğim yaz gelsin hesabı napacaz 724/ çantamı taşıyvaz yanımızda arkdaş bemce mantıksız oBeğen Toplam 1 beğeni
-
Haci hoca 7 saat önce Şikayet EtAniden deprem olur ve ölürsünüz. Korkunun ecele faydasi olmaazBeğen